Greva generală a început de la primele ore ale dimineţii de luni, când sindicaliştii din sistemul sanitar s-au adunat în faţa unităţilor spitaliceşti, blocând astfel activitatea medicală. Oamenii spun că îşi vor pierde mare parte din salariu, că nu şi-au primit al 13-lea salariu, şi nici sporurile. La Spitalul Clinic de Urgenţă Timişoara, o parte din medici au ales să nu participe la greva generală, fapt ce a nemulţumit restul salariaţilor care îşi cerea drepturile în stradă.
,,Sper să aibă un motiv bine întemeiat pentru a nu participa la grevă. Nu mi se pare normal să nu fie aici cu noi. Deşi lucrăm împreună, noi trebuie să suportăm singuri această grevă”, a declarat unul dintre asistenţi.
Pe durata grevei, oamenii care au vrut să intre în spital nu au fost lăsaţi.
,,Stau de azi-dimineaţă, nu mi se pare normal să fim lăsaţi să aşteptăm în faţa spitalului, în frig. Eu îi înţeleg să sunt nemulţumiţi de salarii, dar asta nu înseamnă să nu ne lase să intrăm”, a spus un timişorean.
Deşi cadrele medicale şi personalul auxiliar au fost în grevă generală, de o zi, aceştia au asigurat o treime din activitatea spitalicească, urgenţele, dar şi tratamentul pacienţilor.
,,La Spitalul Judeţean Timişoara participă la grevă aproape jumătate din angajaţi. S-a permis intrarea urgenţelor, dar şi a celor care urmau să se interneze”, a punctat Veronica Roth, liderul de sindicat al angajaţilor de la Spitalul Judeţean Timişoara.
Administraţia judeţeană nu e în grevă, membrii Sed Lex protestează
Personalul din administraţia judeţeană timşeană nu sunt în grevă. Angajaţii Consiliului Judeţean Timiş şi din cadrul Instituţiei Prefectului nu participă la greva generală din domeniul bugetar, desfăşurându-şi activitatea în mod normal. În schimb, membrii sindicatului Sed Lex, care cuprinde angajaţi din Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă, de la Casa de Pensii, din cadrul Vămii şi din cadrul Direcţiei de Finanţe protestează la această oră, am aflat de la Virginia Duţu, purtătoare de cuvânt în cadrul sindicatului.
„La Finanţe angajaţii sunt în birouri, dar nu desfăşoară activitate cu publicul. Sunt unele instituţii unde, conform legii, trebuie asigurată o treime din activitate pe timpul grevei. Spre exemplu la Vamă activitatea nu poate fi complet oprită. Am înţeles că la AJOFM şi la Pensii se lucrează la unele birouri cu publicul”, a arătat Virginia Duţu.
Un lucru e sigur, se poate observa solidaritatea în ceea ce priveşte participarea la protest din partea membrilor Sed Lex. Fiind informaţi din timp, contribuabilii nu s-au prezentat în număr mare la ghişee. Activitatea se va relua în ritmul normal în cursul zilei de marţi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!