Dascălii din țară au protestat miercuri, de la 11 la 13, din cauza salariilor mici și orelor neplătite. Nu au predat la clase, însă au fost prezenți. Protest au făcut și angajații din unitățile de învățământ, care au oprit activitatea. Greva s-a ținut și în Timiș, iar conducerea Inspectoratului Școlar Județean urmează să renegocieze un nou contract colectiv de muncă.
„Respectăm dreptul la grevă și noi și managementul unităților de învățământ. Este un drept garantat de inspectoratul școlar. Avem o relație foarte bună cu cele trei sindicate din Timiș afiliate la confederația de nivel național. După doi ani de zile vom negocia contractul colectiv de muncă la nivelul județului Timiș, împreună cu cele trei sindicate. El expiră în această primăvară. Deja am demarat negocierile. Am simțit că suntem parteneri cu ei în zona de educație într-un context delicat, dar asta nu înseamnă că nu le-am spus sindicatelor că e nevoie să inoveze în zona de resurse umane, adică să se înconjoare de lideri la nivelul școlilor care să fie pozitivi și proactivi, nu acei care să fie în contradicții cu managementul. Am recomandat de asemenea sindicatelor să se concentreze asupra mediului școlar în care lucrează profesorii”, a declarat Marin Popescu, inspectorul școlar general al Timișului.
Sindicatele din învățământul preuniversitar au cerut:
- acordarea de la începutul anului curent a salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din învăţământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar şi nedidactic);
- alocarea procentului de 6% din PIB pentru finanţarea educaţiei;
- adoptarea unei măsuri legislative reparatorii prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul şi plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranşelor de vechime în învăţământ (de la data de 01.09.2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/creşteri salariale (începând cu 01.01.2019), potrivit Legii-cadru nr. 153/2017.
- acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă prevăzute de Regulamentele emise în baza Legii-cadru nr. 153/2017;
- plata orelor suplimentare pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar şi nedidactic peste timpul normal de muncă;
- suplimentarea numărului de posturi didactice auxiliare şi nedidactice necesare pentru ca unităţile de învăţământ să îşi desfăşoare activitatea în condiţii cât mai bune.
Personalul din învățământ și reprezentanții lor au fost nemulțumiți că Guvernul nu a luat în considerare demersurile lor și nici nu a venit cu măsuri concrete.
Trimite articolul
XAm descoperit ceva zacamant de diamante sau aur si nu stiu eu ? Toti vor bani mai multi nu doar profesorii, problema e de unde sa luam banii ? Daca primesc a doua zi fac greva politistii, apoi medicii, apoi portarii si toti care mai au sindicate
-
Eu sunt perfect de acord sa primeasca mai multi bani profesorii cu rezultate. Aia care au copii cu note bune la olimpiade, cu rezultate bune la examenele nationale etc. Insa behaitorii care doar taie frunze la caini si stau in vacanta cu lunile sa mearga dreacului in privat, sa vada acolo cum le merge cu cerseala. Asa-zisi profesori care nu is in stare sa ia note de trecere si care ingroapa viitorul tinerilor. De vaccinat v-ati vaccinat, sau o dati tot pe sosoceala? La mine la scoala doar un profesor din cinci isi merita banii. Mi-e greata de voi, sunteti o rusine pentru profesia de dascal. Stiti doar una: vrem drepturi. Dar ce produceti? Care sunt rezultatele? Analfabetism in randul elevilor?
-
O altă știre chiar spune că România are analfabeți funcțional care primesc bursă de merit. Dintr-o statistică a Băncii Mondiale reiese că aproape jumătate dintre elevii români nu înțeleg ce citesc sau nu pot face calcule simple. În același timp, peste jumătate din ei sunt bursieri de merit. Pentru asta cerșesc milogii bani mai mulți. Poate vor și vacanțe mai multe.
-
De fapt romania este printre locurile fruntase la alfabetism, marea majoritate reusind sa citeasca un text simplu care ii caracterizeaza.
`Adult literacy rate is the percentage of people ages 15 and above who can both read and write with understanding a short simple statement about their everyday life. Romania literacy rate for 2018 was 98.84%, a 0.24% increase from 2011`
`Analfabetism funcțional este o noțiune care se referă la persoanele care știu să citească, dar nu înțeleg ceea ce au citit. Mai precis, o persoană poate să reproducă verbal sau în scris un text, dar nu îl înțelege suficient pentru a-l folosi ca resursă în reușita unei acțiuni sau în performanță. Semnele grafice sunt recunoscute, dar conținutul de idei nu este înțeles decât, eventual, la un nivel foarte superficial.[1] `
In ce categorie intri, ca folosesti cuvinte fara sa le intelegi sensul?
-
-
La ce preturi afiseaza cei de la electrica , gaze , benzinarii, magazine este normal ca oamenii sa ceara mai multi bani .Cu ce sa traiesti ? Va asigur eu ca bani in tara sunt doar ca se fura la greu . Cum credeti ca se descurca un muncitor angajat la o unitate de invatamant cu 1700 de lei / luna ? Nici la cadrele didactice nu sunt salarii extraordinare doar pretenti sunt . Sa ne fie cu ieratre dar la invatamant vad ca mai nou toti se pricep ca la fotbal .
De injunghierea din Piata 700 , petrecuta in timpul orelor de curs,nu aveti nici o parere,domnule inspector sef,sau important este doar sa creasca salariul , ca despre rezultate,se invirt in jurul lui zero barat,si le vedem zilnic prin ziare si la buletinele de stiri.
Da intelegem aveti ,, mult ,, de munca,dar cind mai aveti un moment de respiro , luminati ne si pe noi,astia multi si prosti,prosti ca mai rabdam si va rabdam,multi nu chiar,ca unii s au acrit de tara asta si au decolat spre alte zari , asa vreo 6 milioane de romani.
ce scoli? care scoli? se face scoala? ce scoala s-a facut in ultimii 2-3 ani?
Nesimititii de profesori ar trebui sa faca ciocul mai mic, dupa de au frecat menta mai bine de 1 an in online…
Stau acasa si vor bani mai multi.
Se roaga sa nu se mai redeschida scolile.
De ce nu spun profesorii ca primesc 12 salarii si lucreaza efectiv 8 luni,vacanta de vara 3 luni plus inca doua de cate doua saptamani,iar in afara de cei de sport,muzica si inca vreo doua discipline toti dau meditatii cu cate 30-50 lei ora,au platit impozit pe acesti bani vreodata,asa ca sa mai lase pretentiile,celelalte categorii de angajati care lucreaza efeciv ce sa mai zica
-
Subscriu,ar trebui concediati cel putin jumatate din ei,povestea asta cu 10 clase obligatorii este o utopie,daca vrei sa inveti,nu te opreste nimeni,iar daca nu vrei nu trebuie sa fi trecut prin clasele obligatorii de acesti asa zisi profesori care prin aceasta atitudine nu fac decit sa isi pastreze normele didactice si implicit salariile foarte consistente,sistemul de invatamint nu are drept scop sa pastreze si sa conserve serviciile a sute de mii de angajati si producerea de analfabeti functionali in proportie de 70 la suta asa cum este de vreo 25 de ani ci are drept scop educarea elevilor pina la un nivel macar mediu,ceea ce pentru tara noastra este o misiune imposibila.
-
Ai uitat de tichetele cadou primite de la stat dar si de cadourile primite de la elevi , si chiar la gradinite se dau doamnelor