Greva generală a profesorilor români, anunțată marți de reprezentanții celor mai mari federații sindicale din domeniul de activitate, va începe de luni, 22 mai. Acest lucru și pentru că discuțiile de miercuri de la București, purtate atât cu Ministerul Educației, cât și cu prim-ministrul Nicolae Ciucă, nu par a da roade. Tot miercuri, între orele 11:00 și 13:00, profesorii nemulțumiți au ținut grevă de avertisment, un pas legal necesar pentru respectarea legilor dialogului social. Dacă în cele două ore de miercuri profesorii au venit la clasă, dar nu au pus absențe, nu au predat și nu au examinat, de săptămâna viitoare aceștia le recomandă părinților să își țină copiii acasă.
Situația de la nivel central se regăsește și în Timiș. Potrivit reprezentanților celor patru sindicate din Educație cu activitate în județ, aproximativ 3.500 de profesori timișeni sunt de acord cu greva generală. Majoritatea acestora au participat și la greva de avertisment de miercuri. Numărul exact al cadrelor didactice care au luat măsuri, însă, nu se știe cu exactitate. O parte a semnatarilor nu a avut cursuri în acest interval, iar acțiunii s-au alăturat și profesori care nu sunt membri ai vreunui sindicat.
În jur de 3.500 de profesori timișeni au votat în favoarea grevei
Datele publicate marți de Inspectoratul Școlar Județean Timiș arătau că numărul estimativ de profesori participanți la grevă ar fi urmat să fie de 1.440, provenind din 86 de unități școlare. Reprezentanții sindicatelor spun, însă, că ar fi adunat în jur de 3.500 de voturi în favoarea declanșării grevei generale. Astfel, Federația „Spiru Haret” Timiș ar avea 2.000 de participanți la greva generală (aproximativ 50% dintre numărul total de membri); Sindicatul Învățământul Preuniversitar Timiș – în jur de 700 (73%); Sindicatul Oamenilor Liberi din Educație Timiș – în jur de 600 (45%); iar Sindicatul Preuniversitar „Paul Popescu Neveanu” Timiș – 188 (18%).
„Astăzi au fost vreo 2.000 de oameni, cam jumătate din numărul nostru de membri. Pentru luni, probabil că vom avea același număr. Este la îndemâna fiecăruia să vrea sau nu să participe. Noi nu putem să îi influențăm nici să facă, nici să nu facă. Este o opțiune personală a fiecăruia. Sunt și profesori care nu sunt membri și care s-au alătura grevei noastre”, ne-a spus Virgil Popescu, liderul Sindicatului „Spiru Haret”.
În Sindicatul Învățământul Preuniversitar Timiș, acordul pentru declanșarea grevei ar fi și mai mare, de peste 70%, în nota cifrelor de la nivel național.
„Pot să vă spun că de la sindicatul nostru, Sindicatul Învățământul Preuniversitar Timiș, undeva la 73% din membri au semnat pentru declanșarea grevei. Astăzi, în toate unitățile noastre în care avem membrii de sindicat ni s-a semnalat că s-a desfășurat greva de avertisment. Ca număr este relativă. Greva a fost de două ore. Am avut colegi care au avut ore în intervalul acesta, am avut colegi care nu au avut, dar au fost prezenți în școală”, ne-a explicat și Marius Lobază, din partea Sindicatul Învățământul Preuniversitar Timiș.
În ceea ce privește Sindicatul Oamenilor Liberi din Educație Timiș, președinta Andreea Iacobescu ne spunea încă de marți că aproximativ 45% dintre membri sunt de acord cu greva generală. Între timp au mai venit și alte răspunsuri, iar pentru o statistică mai exactă, organizația va mai realiza în cursul acestei săptămâni un chestionar.
„Este greu să spunem câți au participat la greva de astăzi. Evidența noastră este pentru declanșarea grevei de luni. Astăzi, fiind vorba despre o grevă de avertisment, procedură prealabilă solicitată de Legea Dialogului Social, nu am mai cerut confirmări. Am presupus că cei care sunt acord cu declanșarea grevei de luni sunt în același asentiment și vor participa și astăzi”, ne-a declarat și Andreea Iacobescu, liderul Sindicatului Oamenilor Liberi din Educație Timiș.
Sindicatul Preuniversitar „Paul Popescu Neveanu” raportează un procentaj ceva mai mic de participanți la grevă, unul de puțin peste 18%. Totuși, liderii organizației rămân deciși să meargă până la capăt cu acțiunea.
„Noi am avut membri în 18 unități școlare, în total 188 de participanți. Cu siguranță vom participa și la greva generală de săptămâna viitoare. Doar dacă suntem constanți putem obține ceva. Vom vedea câtă empatie vom primi, cu asta este mai greu la români. Vom vedea ce se va rezolva și cu guvernanții”, ne-a declarat și Radu Bilavu, din partea Sindicatului Preuniversitar „Paul Popescu Neveanu”.
Fără prea mari speranțe după discuțiile de miercuri
Dintre cei patru lideri de sindicate județene, cele mai multe informații despre discuțiile de la București le-a avut Marius Lobază. Potrivit acestuia, liderii federațiilor nu au ajuns la vreun acord cu ministerul și prim-ministrul. În aceste condiții, cel mai probabil, de luni va începe greva generală.
„La nivel național, sunt o serie întreagă de promisiuni care au fost făcute atât de Ministerul Educației, cât și de primul-ministru. La ora 13:00 a fost o întâlnire cu liderii federațiilor. Nu s-a ajuns la nicio înțelegere, din cauză că greva se bazează pe o serie întreagă de promisiuni nerealizate. Alte promisiuni, fără acoperire, sunt la fel de puțin credibile.
Deci luni va fi grevă generală. Dacă astăzi noi am rugat membrii noștri de sindicat să monitorizeze elevii, de luni angajații din învățământ care sunt în grevă nu vor mai intra la cursuri cu elevii, urmând ca directorii sau managerii să numească la aceste activități colegi care nu au aderat la grevă, avem și așa ceva. Noi intrăm de luni în grevă generală. Recomandarea (către părinți – n.r.) este să nu trimită elevii la școală, pentru că nu vor putea fi supravegheați așa cum ar trebui. Directorii nu vor avea decât să adune elevii în anumite spații și să numească profesori care să se uite la ei”, ne-a explicat Marius Lobază.
Revendicările sindicaliștilor
Încă de la început, conducătorii federațiilor sindicale spuneau că peste 70% dintre membri sunt de acord cu greva generală. În total, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater”, cele trei entități care organizează greva generală, numără peste 350.000 de angajaţi pe care îi reprezintă. Aici intră personal didactic, personal didactic auxiliar și personal nedidactic, atât din mediul preuniversitar, cât și din cel universitar.
Revendicările sindicaliştilor din Educaţie vizează:
-
majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie;
-
salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic;
-
instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei;
-
plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic.
-
acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ;
-
acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
-
creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii;
-
renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
X“Salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic;” De ce nu adauga dragii profesori si performanta dumnealor, in contextul in care sunt elevi ce termina licee de renume si nu pot sa calculeze cat e 50% din 1000.
-
exact. de acord cu marirea salariilor, dar…in functie de performanta si calitatea (si actualitatea) predarii
pe parinti i-a durut in cot de profi si de sirul nesfarsit de “reforme” in care profii au devenit nimeni in drum. pe elevi i-a durut in tiktok de toate. pe profi i-a durut in cot de “romania educata” si de legile educatiei(o mizerie), si au votat nu pe cine le-a marit salariile(” e proasta haha noi e destepti de bubuim), ci pe un fost prof, fost inspector, actual ficus, intaiul turist de lux al tarii din meditatii #faceti la fel… Zic ca n-are cum sa nu iasa bine, parerea mea! Ca au fost si exceptii in toate categoriile? da, dar… E democratie? Da. Majoritatea decide…no atunci, asta e! #ghinion.
ps: ar trebui o tinuta mai impunatoare totusi, un armanidolcebossversace ceva, da’ e bine si asa cred, pen’ ca lumina culturii, cunoasterea, astea iau ochii copiilor, nu toale, bani, masini sau ce valorioiropene apreciaza societatea(adica si familia elevului).
#🤪
#🤪
Ar trebui sa exista un sistem de evaluate al profesorilor si care sa fie luat in considerare la mariri. Vechimea nu arata performanta profesorilor.
La cat se implica in educatia copiilor deja castiga prea mult. Se vad rezultatele, generatii intregi de capsunari.
-
Se pare ca nici profesorii tai n-au avut prea mult succes, sau ai avut scutire medicala cand se vorbea de cauza-efect.
Da elevii slabi la invatatura sunt marginalizati si discriminati. Atata timp cat un profesor da nota 1 in catalog atunci si el este de unu.
-
Pentru ce sa’i dea 10?