Miercuri, 17 mai, când a avut loc greva de avertisment, profesorii au venit la clase, dar nu au pus absențe, nu au predat și nu au dat examene. Începând de luni, 22 mai, însă, aceștia nu mai merg deloc la cursuri, ci rămân în cancelarie sau în alte spații din școală, iar pentru siguranța elevilor, conducerile unităților de învățământ trebuie să găsească, dintre profesorii care nu participă la grevă, unii care să se ocupe de supraveghere. Părinților chiar le-a fost recomandat, în mod special în școlile în care există număr mare de profesori în grevă, să își țină copiii acasă.
La nivel național, la acțiune participă 150.000 de profesori și alți 60-70.000 de angajați din educație, personal didactic auxiliar sau personal nedidactic.
În Timiș, potrivit datelor vehiculate vineri de Inspectoratului Școlar Județean Timiș, avem aproape 4.000 de angajați din Educație care sunt în grevă generală. Acest lucru ar însemna în jur de 40% din totalul angajaților unităților de învățământ. Vorbind strict de profesori, în grevă sunt 3.267 din totalul de 7.669. Luni, liderii de sindicate din județ au vorbit chiar de câteva sute de cadre didactice și personal auxiliar sau nedidactic care s-au mai alăturat acțiunii ulterior.
În prima zi de grevă în școlile din Timiș, din informațiile deținute, nu s-au raportat incidente, elevii prezenți totuși la școală fiind supravegheați de-a lungul întregii zile.
Greva va continua
Duminică, 21 mai, la Palatul Victoria din Capitală, liderii coaliției de guvernare, premierul liberal Nicolae Ciucă și liderul social-democrat Marcel Ciolacu, au purtat anumite negocieri cu liderii federațiilor sindicale. A existat și o „ofertă”: o creștere salarială de 9% pentru 65.000 de angajați, personal nedidactic, conform Legii-cadru nr. 153/2017, mărire care oricum trebuia deja aplicată. În plus, s-a discutat și despre bonusuri pentru profesorii debutanți – anual, două tranșe de câte 1.000 de lei – și stimulente pentru cei care predau în medii defavorizate. După ce au ieșit de la negocieri, liderii federațiilor au spus că principalele teme de discuții nici măcar nu au fost atinse.
Luni, printr-un comunicat de presă, sindicaliștii au confirmat că această ofertă a fost respinsă.
Duminică seară, liderii Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Federației Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federației Națională Sindicală „ALMA MATER” spuneau că, astfel, greva va continua pe perioadă nedeterminată. Aceasta ar urma să fie oprită doar în momentul în care membrii de sindicat care la referendumul intern au fost de acord cu demararea ei se vor răzgândi. În favoarea declanșării votaseră peste 70% dintre cei 350.000 de membri ai acestora.
„Greva va continua până în momentul în care colegii noștri care au votat la referendum pentru declanșarea acesteia vor hotărî să stopeze acțiunea în cauză. Pentru a opri o astfel de acțiune, ei vor trebui să primească din partea executivului o soluție care să fie credibilă, care să le ofere perspective foarte clare. Noi o să le punem la dispoziție comunicatul care va pleca din partea guvernului. Acest comunicat va ajunge în toate organizațiile noastre, iar membrii noștri se vor pronunța foarte rapid. Cu certitudine, vă putem spune că, pe această ofertă, mâine (luni – n.r.) va fi grevă generală. (…) Eu mi-aș fi dorit – și este dorința tuturor care lucrează în sistem – să nu fi avut loc această grevă generală. Nu noi ne-am dorit-o. Am fost obligați să ajungem aici, iar durata ei va depinde strict de răspunsul pe care îl va da guvernul”, declara, duminică seară, Marius Ovidiu Nistor, președintele Federaţiei Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET.
În legătură cu discuțiile purtate cu Ciucă, Ciolacu și cu ceilalți reprezentanți ai executivului, liderii de federații au spus că cererile privind salarizarea vor fi discutate de abia în luna iulie, într-o viitoare lege a salarizării. În aceste condiții, cel mai probabil, un act normativ va fi aprobat după luna octombrie, iar măririle salariale se vor aplica cel mai devreme din ianuarie.
Întrebați și despre o eventualitatea ca elevii să rămână cu mediile neîncheiate și despre amânarea Evaluării Naționale și a Bacalaureatului, sindicaliștii au răspuns: „Guvernul trebuie să răspundă la această întrebare!”. Ar fi de menționat că precedentele greve generale din Învățământ, cele din 2000 și 2005, au durat trei, respectiv cinci săptămâni.
„NU avem nevoie de ajutoare sociale! NU suntem asistați social! AVEM nevoie de salarii decente! NU am decis să facem grevă peste noapte! NU facem jocuri politice! ESTE greva oamenilor școlii, este greva celor peste 200.000 de angajați din învățământ, care s-au săturat de nepăsarea guvernanţilor. Este greva celor care spun răspicat: AȘA NU SE MAI POATE! ACUM, mai mult ca oricând, este important să dăm dovadă de unitate”, se arăta și în informarea transmisă luni de cele trei federații sindicale.
Același sentiment și în Timiș
Contactați de Tion, liderii sindicatelor timeșene din Educație au confirmat că propunerile făcute de guvernanți nu acoperă nici pe departe nevoile profesorilor și celorlalți angajați aflați în grevă. Astfel, greva va continua și în perioada următoare.
„Noi cerem să fie reduse cheltuielile cu sporuri, iar ei vin cu propuneri de mărire de bonusuri. Asta este o poveste! O simplă chestiune de a băga lumea în ceață. Noi nu suntem asistați social, suntem numai niște dascăli care deservim România, interesul general al țării, și nu poveștile pe care le spune guvernul. Faptul că guvernul a organizat de abia ieri discuții în legătura cu greva generală – și știa de câteva zile bune de ea – mi se pare o mare rușine. Nu este nimic clar (în propunerile făcute – n.r.)! […] Salariile nu sunt plătite pe această perioadă, dar ne-am asumat acest lucru pentru că nu mai putem suporta rușinea și bătaia de joc a guvernanților față de oamenii din învățământ”, a declarat pentru Tion Virgil Popescu liderul Sindicatului „Spiru Haret” Timiș.
Lipsa veniturilor în această perioadă nu îi descurajează nici pe cei din Sindicatul Învățământul Preuniversitar Timiș, Sindicatului Oamenilor Liberi din Educație (SOLE) Timiș și Sindicatul Preuniversitar „Paul Popescu Neveanu”, celelalte trei organizații sindicale timișene din Educație. Din partea primului, Marius Lobază a mai spus pentru Tion că promisiunile făcute duminică de guvernanți reprezintă prea puțin. Creșterile salariale ale personalului nedidactic ar fi trebuit operate odată cu creșterile anuale ale salariului minim pe economie, iar bonusurile și stimulentele reprezintă sume insignifiante, în comparație cu nevoile dascălilor, a explicat acesta. Andreea Iacobescu, președinta SOLE, pe de altă parte, a precizat că se strâng tot mai mulți membri care doresc să participe la acțiune.
„Acțiunea s-a bucurat de participarea efectivă a circa 35% (față de 18%, cât erau anunțați săptămâna trecută – n.r.) din membri de sindicat, procent care se va menține și în următoarele zile, dacă negocierile nu vor fi finalizate. Spre cinstea lor, greviștii cer ca decidenții să acorde un procent de 4% din PID pentru învățământ, bani care ar duce la încetarea practicii «Părinți, avem nevoie de bani pentru birotică,, mobilier, articole sanitare, etc»”, se precizează în comunicatul de presă trimis luni de cei de la Sindicatul Preuniversitar „Paul Popescu Neveanu”.
Grevă și în universități
Greva profesorilor din mediul preuniversitar este urmată și de o grevă a celor din mediul universitar. Luni, în majoritatea universităților din țară au existat cadre didactice care au ținut grevă de avertisment timp de două ore, între 11:00 și 13:00. La fel ca în cazul grevei din școli, acesta ar fi doar primul pas necesar din punct de vedere legal pentru declanșarea grevei generale.
În orice caz, dacă cererile celor din școli sunt legate de contractul colectiv de muncă, cei din universități, reprezentați de Federația Națională Sindicală „ALMA MATER”, acuză politicile economice și sociale ale guvernului ca principală cauză a grevei lor. Astfel, aproximativ 10.000 de sindicaliști din universități au participat la acțiunea de luni.
„Nu este aceeași cauză (cu cea a celorlalte două federații sindicale – n.r.). Noi suntem cu un pas în urmă. Va fi prima fază a grevei. Vineri am depus documentele, iar prin cauza pe care am ales-o considerăm că suntem în regulă. Cât poate ține? Nu știm, dar potrivit legii vor urma discuții separate cu noi”, a spus duminică și Anton Hadăr, președintele Federației Naționale Sindicale „ALMA MATER”.
Trimite articolul
XAți vrut #România#Educată și ați primit-o.
Felicitări !
Acum nu mai ieșiți să cereți demisii ?
-
buna observatie, dar stai sa se faca rotativa la guvern, si sa vezi cum incep si asociatiile elevilor si parintii si tefelistii sub indrumarea lu’ alde chirila si a unor specialisti(cu/fara ghilimele) care se pregatesc pentru “oportunitate”. Totusi, “opozitia” ce zice pe tema? aha. bun. dubluplusbun. truplu chiar.
#legile “educatiei”
#solidaritate 😂🤣😂 a saracilor cu bogatii
#dezbina si stapaneste#🤪
-
buna observatie, dar stai sa se faca rotativa la guvern, si sa vezi cum incep si asociatiile elevilor si parintii si tefelistii sub indrumarea lu’ alde chirili si a unor specialisti(cu/fara ghilimele) care se pregatesc pentru “oportunitate”. Totusi, “opozitia” ce zice pe tema? aha. bun. dubluplusbun. truplu chiar.
#legile “educatiei”
#solidaritate 😂🤣😂
#dezbina si stapaneste#🤪
cred ca aia cu mobila si chiftele platesc mai bine chiar si pe un necalificat decat e platit un prof. mai incepator asa, pana in 10 ani vechime. Deci chiar nu mai inteleg de ce a fost iufa aia cu angajarile la ei, ca vai, in timisoara tre’ salarii de nu-ș’ ce valoare, ca preturi, ca energie, mancare, ca e scump si la aia cu scaldatoarea, ca una, ca alta. Ba’ stai ca cred ca inteleg: la #🤪, educatia nu e o prioritate! Chiftelele sunt o prioritate! Distractie! pentru ca…da! asa ca ia, dragi profi, mergeti la facut chiftele daca nu va place in invatamant. si nu va mai vaitati cu greva voastra. Zic bine? desigur, mai ales ca au si tupeul sa fie bugetari. pai chiar nu le e rusine? mie chiar mi-ar fi rusine ca dupa o facultate sa fiu platit asa. Deci sunt niste nerusinati, dom’le, aia e astia. si se mai si imbraca nu zic de unde si cum. nerusinati. Spre deosebire de aia care au votat #aria mută a cercului si #romania educata, niste ‘telectuali adevarati! foarte intelijenti! chirila, sistemul finlandez, iq300 si “centrata pe elev’. ‘deprinderi si abilitati’! piata se regleaza singura!
ps: cat costa alea 2 submarine de la franțuji?
pps: interesanta L282/2023, cu “surprize”, asa ca bafta parintilor ce au copii de gradi sau scoala. sa va pregatiti de amenzi, puneti un ban deoparte, zic.
#🤪
-
mr. antiV, mie imi pare ca spui lucruri interesante. totusi, prea o dai pe hashtageala, mishtocareala etc. ok, acesta e stilul tau. respect. dar mesajul tau e pentru putini sau pentru multi? #thinkaboutit :p
-
pentru foarte putini, adica pentru cei dispusi sa faca un minim de efort(10? hai max 15? din care pe jumate ii cunosc si nu prea le mai spun nimic nou, ca sistemul e acelasi, doar eventual pot da/semnala alte exemple, dar pt fix aceleasi idei, ca directia lumii e aceeasi. si vrajelile is aceleasi. de exemplu vrajeala cu “deprinderi si abilitati”. adica sclav fara prea multa gandire critica). cititorii ‘e’ interesati de distractie, accidente rutiere, drame, mondenitati, hai maxim “meciuri” pro aia “ai nostri”, contra “ailalti” aia rai, deci huo ailalti. stai sa ma uit pe trafic ro sa vad care-s cele mai accesate stiri de pe-aici si cat de accesate sunt fata de celelalte. aha. gata. m-am uitat. aici de fapt iti sugeram tie sa te uiti sa te convingi.
nu e mistocareala, doar pare, eu zic ca e resemnare tinuta in frau cat sa mai scriu totusi fie si pentru 1 cititor fie el de acord sau dimpotriva. sau doar pentru mine, sa nu-mi zic ca am tacut cand totul se ducea de rapa intr-o inconstienta/indiferenta de speriat. dar sigur sunt subiectiv, so… cine stie? si iarasi pot zice ca nu e stilul meu, ci e “noul” meu “stil”. nu asa am inceput, dar… mura in gura nu dau, caci ce primeste lumea fara sa depuna minim de efort sa inteleaga, sa caute informatii, fie pro fie contra, fie efectiv sa zica ca bă! e o tema minora fata de alta care ar fi x sau y… e ceva similar cu cirese aruncate la unii pe care-i intere’ mici si bere. Si cum nu intereseaza pe mai nimeni nimic decat “mie bine acum pe moment, fie si prin comparatie cu ailalti, cu orice pret platit de altii, sau de mine da’ mai tarziu si poate scap”, scriu doar pentru foarte putini. asta zice stilul, ca-s putini. cati crezi ca sunt in stare sa citeasca comentarii “ataaaat de luungi”?😂 si sa mai si depuna un minim de efort cand doar sugerez ceva (fie si printr-un hashtag)? si mai degraba m-as bucüra sa aud contraargumente din care sa aflu ceva nou sau interesant, stiu ca am pareri gresite, da’ nu stiu care😂🤣 si cand obtin eventual… maxim un atac la persoana, si ala penibil rau, da’ rau🤪 nu ma ajuta sa vad ce/unde gresesc mai mult sau mai putin. si nici nu vreau sa ma gandesc cum ar fi fost fara moderatori ce mi-as fi auzit pana acum. poti si de asta cu “stilul” sa te convingi dand o cautare dupa comm mele mai vechi pe goagla pe siteu’ asta, te descürci tu. in eventualitatea improbabila ca nu ai stii cum, iti zice tot goagla.ps: sa stii ca m-am gandit. si m-am gandit si ce tipologie e “atrasa” de ce “stil”. da’ n-am ajuns la nicio concluzie😂
am fost cat de cat coerent?
-
Bataie de joc la adresa profesorilor. Sa dea afara din aparatul bugetar pilele si o sa fie bani.
-
Profesorii au salarii jenant de mici in comparatie cu multi alti bugetari. Au uitat efectiv de ei. Sunt surprins totusi de procentul relativ mic din Timis.
as dori sa vad vreo 500 de profi in puscarie grea pentru bani nefiscalizati din meditatii si apoi restu o sa taca si o sa aiba grija cum trebuie de copii nostri
Sanatea si educatia(de calitate!) sunt cei doi piloni de baza din orice stat care se vrea civilizat si in care “politicul” nu are ce cauta! Situatia de acum, deja devenita traditie, nu se poate rezolva punand presiune 1-2 saptamani pt a primi niste resturi dupa imparteli care sa mai ingroase putin averile “alesilor”. Dar, ca intotdeauna, atunci cand vreti ceva, dati in pimul rand voi dovada de verticalitate si profesionalism. Educatia e singura care daca ar face greva japoneza si-ar atinge scopul direct si indirect. Printre “alesi” am avut si multi semi-analfabeti cu titlu de profesor. Nu am vazut pana acum nici o miscare a cadrelor didactice pentru “sanctionarea” acestora in primul rand pentru defaimarea imaginii. Toata lumea s-a complacut… si am ajuns unde am ajuns, Partea rea e ca fundul sacului inca nu a fost atins… Veniti cu evaluari corecte, dati chitanta pt meditatii, faceti dovada celor 40 de ore pe saptamana prin rezultate si veti fi respectati asa cum se cuvine! Cu stima, oamenilor de valoare care m-au calauzit cu profesionalism catre ceea ce sunt azi, care asemeni multora sunt afectati indirect de restul (multi din pacate)
-
ce inseamna “apolitic”? si cine si pe ce baza face politici publice de exemplu in educatie? si is alesi astia? de catre cine?
la salariile de acum n-o sa vina unii capabili in invatamant. si daca nu-s capabili, degeaba le spui “fiti capabili facand a, b, c si apoi o sa nu stiu ce respect” Iar cei care sunt capabili in invatamant, tot grile de salarizare de cacao trebsa suporte, ceea ce cred ca e totusi cel putin demotivant, daca nu chiar daunator de-a dreptul. Pen’ ca nu poti sa-ti bati joc de un om capabil zicandu-i: sunt altii incapabili in meseria asta, asadar #ghinion si tie, ia fa tu ordine cu colegii incapabili si incorecti. Pe acelasi rationament, hai, sa faca cetatenii “dreptate” si “ordine publica” ,ce nevoie mai avem de justitie, interne etc. Aia capabili au pacatul ca au acceptat fara sa cracneasca, atat. Ca era sub demnutatea lor sa-si ceara drepturile. si ca au votat… vrajeli. Dar oare cetateanul apolitic, nu are interes in treaba cu educatia? Cetateanul ce a facut, cum s-a solidarizat el cu cei nedreptatiti? bucürandu-se ca altii au salarii mici? si “cultivandu-se” de la teve si “de pe net”? si acum ce face cetateanul? a, pai stai, ca n-are cu cine sa lase copiii, ca de ce le strica anul scolar ca una ca alta. zic ca e “ce trebuie”, pai greva se face “japoneza”, pen ca exista un cetatean apolitic care crede ca cuiva ii lasa de o banderola. fara sa stie cate “semnale” de alarma au tot tras cei din educatie in ultimii 20 de ani si degeaba.
revin: politica asta cu salarii mici duce intr-o directie buna? Nu. atunci oare sa o continuam? Pe partea “apolitica”: ce zice legea educatiei, cat tre’ sa fie bugetul pt educatie din pib, 6%? si daca e de 3 ori mai putin, ce performante vrea “cetateanul”? Ca vreau si eu audi la pret de logan, da’ magarii aia de la reprezentanta nu si nu, ca sa platesc cat e un audi. si doara eu le zic ca decizia lor e una “politica” insa eu is “apolitic”, da’ nu vor sa priceapa.#Deci ce inseamna dom’le “apolitic”, e de bine, sau cum?
ps: meditatii. 6 case. a fost ales! “apolitic” a fost ales probabil… #pepsiglas #ghinion
#🤪