La Timișoara, angajații Muzeului Național al Banatului și ai Muzeului Național de Artă intră în grevă japoneză de joi, 4 aprilie. Măsura nu va fi pusă în aplicare la Muzeul Satului Bănățean și nici la Biblioteca Județeană Timiș.
Mișcarea de protest este organizată de către Sindicatul din cadrul Muzeului Național al Banatului, afiliat la Federația Sindicală CULTURMEDIA, la rândul său afiliată Confederației Naționale Sindicale CARTEL ALFA. Greva japoneză va fi declanșată în instituție la ora 10, iar angajații Muzeului Național de Artă îi vor da curs pe cont propriu pentru că nu au, momentan, lider sindical.
În toată țara, angajații din muzeele și bibliotecile publice vor protesta față de situația dramatică în care se află această categorie socio-profesională.
Federația Sindicală CULTURMEDIA a atras atenția, miercuri, asupra degradării cronice a mediului profesional în care își desfășoară activitatea salariații din muzeele și bibliotecile publice din România, un sector profesional ignorat, uitat și minimalizat de toate guvernările.
„ Angajații din muzee și biblioteci vor beneficia de majorări salariale! Începând cu veniturile din luna aprilie, toți specialiștii care lucrează în muzee și biblioteci vor beneficia de majorările salariale pe care le-am convenit cu reprezentanții sindicatelor. Din luna aprilie, angajații din muzee și biblioteci nu vor mai fi discriminați salarial în raport cu alți angajați, care activează pe poziții similare, dar sunt încadrați în alte familii ocupaționale. Aceștia vor primi același procent de majorare salarială de 20%, în două etape”, anunța în data de 18 martie Raluca Turcan, ministrul Culturii.
În schimb, sindicaliștii din domeniul cultural susțin că „acțiunile Guvernului de la sfârșitul anului 2023, culminând cu emiterea OUG 128/2023, au avut ca efect discriminarea fățișă a tuturor salariaților din sistemul public al muzeelor și bibliotecilor din România, în ciuda complexității pregătirii personalului, performanțelor profesionale a acestuia, importanței strategice și utilității domeniului”.
Federația Sindicală CULTURMEDIA solicită remedierea discriminării morale și salariale generate de OUG 128/2023 și egalizarea, de urgență, în plată a funcțiilor similare din sistemul muzeelor și bibliotecilor publice, precum și alocarea unui buget de 0.9 din PIB către sectorul cultural cu o justă repartizare către instituțiile muzeale și biblioteci.
De asemenea, sindicaliștii din muzee și biblioteci solicită remedierea anomaliilor actuale din sistemul de salarizare a personalului din instituțiile culturale – egalizarea cu instituțiile de spectacol și indexarea anuală a salariilor personalului plătit din fonduri publice din instițuțiile de cultură, cu rata inflaţiei.
O altă revendicare vizează plata suplimentară a personalului din instituţiile de cultură implicat în activitățile generatoare de venituri la bugetul de stat, cum ar fi cercetări arheologice preventive, precum și a personalului din echipele de proiecte finanţate din fonduri europene.
Sindicaliștii mai doresc plata orelor suplimentare efectuate de personalul din muzee și biblioteci și compensații financiare pentru personalul care lucrează permanent în weekend și în timpul sărbătorilor legale.
Respectarea, consultarea și implicarea partenerilor legali de dialog social în activitatea de legiferare care este de natură să producă efecte în domeniu este o altă cerință.
Nu în ultimul rând, doleanțele vizează întocmirea unui contract colectiv de muncă unic, la nivel național, pentru instituțiile muzeale și pentru biblioteci.
Protestul de joi se va desfășura la locul de muncă, în toate muzeele și bibliotecile publice și la toate punctele de lucru din cadrul șantierelor arheologice preventive organizate de instituțiile muzeale, prin purtarea unor banderole albe.
Protestul din data de 4 aprilie este primul în cadrul calendarului acțiunilor de protest național, ce vor culmina cu declanșarea Grevei Generale, în a doua decadă a lunii mai 2024, în paralel cu demonstrațiile de protest preconizate pentru Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Muzeelor.
Trimite articolul
XMuzeul de artă îl cunoaștem dar mai există Muzeului Național al Banatului? Credeam că e doar o parcare pentru CJT.. muzeu sigur nu este
Am mers la muzeu si de fiecare data cand am vazut angajatii – cu o singura exceptie – pareau a fi in greva.