Învățătorii de la „Nikolaus Lenau” îi așteaptă pe elevi în grevă japoneză, în prima zi de școală. Sunt furioși pe Ordonanța nr. 9/2018, care a intrat în vigoare în 31 august și le interzice învățătorilor de la clasele cu predare în limbile minorităților naționale să mai țină orele de limba română. În OUG scrie că aceste clase vor fi susținute doar de profesori cu studii superioare de specialitate.
Situația a ieșit la iveală abia după intrarea în vigoare a OUG, unul dintre cei care cere dreptate pentru învățătorii minorităților fiind chiar vicepreședintele Camerei Deputaților și coordonatorul Comisiei pentru Educație a PNL.
„Este o mare nedreptate făcută învățătorilor, cărora li se restrânge dreptul la muncă, dar și copiilor din clasele I-IV cu predare în limbile minorităților, asupra cărora se vor răsfrânge efectele negative ale noii prevederi. Intrată în vigoare cu 10 zile înainte de începerea anului școlar, prevederea va genera dificultăți majore în asigurarea de personal potrivit predării la clasele primare. Este o măsură abuzivă, care nu va conduce la o creștere a calității actului educațional, ci va crea turbulențe în procesul de predare-învățare, cu un disconfort important în rândul elevilor”, spune deputatul Marilen Pirtea.
Vicepreședintele Camerei Deputaților nu a precizat, însă, de ce abia acum se atrage atenția asupra acestei probleme.
La una dintre cele mai bune unități de învățământ din Timișoara, învățătorii încep noul an școlar în grevă japoneză.
„Școala primară Nikolaus Lenau (cu predare în limba germană maternă) este în grevă japoneză. Protestăm împotriva ordonanței care ne interzice să mai predam disciplina Limba română la clasele pregătitoare și I – IV, pe motivul că n-am fi calificați (fals) și pentru că nu avem rezultate satisfăcătoare la această disciplină la examene sau teste naționale (de asemenea, fals). Efectele acestei ordonanțe intră în contradicție cu predarea integrată și pun în pericol confortul școlarilor mici, printr-o expunere nejustificată la persoane de referință fără calificare și experiență în predarea citit-scrisului prin metode specifice perioadei preșcolare (clasa pregătitoare) și școlare mici (7 – 11 ani)”, transmit cadrele didactice de la „Lenau”.
Luni, învățătorii de la școala primară „Lenau” vor sta în grevă japoneză, iar marți, 11 septembrie, vor să boicoteze ordonanța, cu ajutorul părinților celor mici. La Lenau sunt afectați 31 de institutori și profesori pentru învățământul primar. Uniunea Pedagogilor Maghiari din România a cerut deja public revocarea ordonanței.
UPDATE. Încă un liceu din Timișoara anunță că va intra în grevă japoneză
Și cadrele didactice de la Liceul „Bela Bartok” din Timișoara au anunțat că luni se vor afla în grevă japoneză, ele protestând astfel față de controversata ordonanță.
„Rezultatele elevilor noştri la Evaluările Naţionale din clasa a II-a şi a IV-a evidenţiază faptul că această disciplină este predată cu profesionalism şi responsabilitate, elevii noştri obţinând rezultate bune la probele de limba română”, se arată într-o scrisoare semnată de mai multe cadre didactice de la liceul amintit și care a fost transmisă Inspectoratului Școlar Județean Timiș.
Învățătorii și profesorii de la liceul cu predare în limba maghiară din Timișoara cer ca această ordonanță să nu fie pusă în aplicare, deoarece ar avea un impact negativ asupra elevilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!