Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) a declanşat conflictul colectiv de muncă la nivel naţional, iar sindicaliştii pregătesc oprirea lucrului, timp de o jumătate de oră, vineri, 20 februarie, între orele 10.00-10.30, ca o primă formă de protest.
Principalele revendicări ale FNSA? Reglementarea şi liberalizarea acordării de tichete de masă sau o normă de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală, în limita bugetelor locale aprobate prin hotărâri de consiliu, în măsura în care aceste instituţii realizează şi sunt finanţate parţial şi din venituri proprii, şi creşteri salariale, sau aplicarea Legii 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, începând din 2015.
Cum guvernanţii nu au soluţionat favorabil solicitările lor, salariaţii din administraţia locală pregătesc o grevă de avertisment pentru vineri. În judeţul Timiş au semnat pentru protest peste 1.300 de persoane, din peste 50 de primării.
Salariaţii Primăriei Timişoara nu au aderat la această acţiune. Au semnat doar 48 de persoane de la Direcţia de Asistenţă Socială Comunitară Timişoara, 29 de la Centrul de Servicii Sociale „Pentru Voi”, 22 de la Casa de Cultură a Municipiului Timişoara şi două de la Căminul pentru Persoane Vârstnice Timişoara.
„Niciunul dintre aceste puncte ale noastre nu au fost luate în considerare de către reprezentanţii Guvernului. Am demarat procedura concilierii, care este obligatorie pe Legea Dialogului Social, FNSA a adus adus la cunoştinţa Guvernului declanşarea acestui conflict de muncă, se va ajunge conform listei transmise de către colegii din teritoriu la aceste acţiuni, însemnând grevă de avertisment cu întreruperea activităţii timp de jumătate de oră, între 10.00 şi 10.30. În Timiş avem peste 1.300 de persoane. De la Primăria Timişoara n-am primit tabele cu semnături. Noi urmează să încunoştiinţăm toţi primarii, inclusiv ITM-ul. Noi reprezentăm o organizaţie cu mai multe primării, ce pot să vă spun este că majoritatea membrilor noştri de sindicat sunt de acord cu revendicările FNSA şi şi-a dat acordul. (…) Noi facem de fapt ce doreşte majoritatea. Şi majoritatea doreşte să participe la această acţiune de protest”, a explicat Tiberiu Negrei, liderul Sindicatului Liber al Salariaţilor din Primăria Municipiului Timişoara şi din serviciile publice aflate în subordinea Consiliului Local, cel care a strâns semnături pentru acţiunea de protest.
În judeţul Timiş şi-au mai anunţat participarea la greva de avertisment salariaţii din Primăria Lugoj, Poliţia Locală, Casa de Cultură şi Biblioteca Municipală Lugoj, dar şi angajaţi din alte peste 50 de primării – Buziaş, Sânnicolau Mare, Jimbolia, Deta, Recaş, Ciacova, Balinţ, Bara, Bethausen, Biled, Birda, Bîrna, Cărpiniş, Cenad, Cenei, Checea, Coşteiu, Criciova, Curtea, Dumbrava, Dumbrăviţa, Fîrdea, Foeni, Ghilad, Ghiroda, Ghizela, Giarmata, Giera, Jamu Mare, Jebel, Lenauheim, Liebling, Mănăştiur, Moraviţa, Moşniţa Nouă, Ohaba Lungă, Otelec, Parţa, Pădureni, Peciu Nou, Racoviţa, Sacoşu Turcesc, Satchinez, Săcălaz, Sânandrei, Sânmihaiu Român, Şag, Ştiuca, Teremia Mare, Tomeşti, Tomnatic, Topolovăţu Mare, Tormac, Uivar Variaş şi Voiteg. Asta, conform situaţiei prezentate de sindicalişti, pentru că rămâne de văzut cum se vor prezenta lucrurile vineri, în ziua acţiunii.
Pasul următor ar fi greva generală şi paralizarea activităţii în administraţia publică locală.
Alte articole pe aceeași temă:
Sindicalistii din administratia locala se pregatesc sa opreasca lucrul: vor mai multi bani!
Citiți principiile noastre de moderare aici!