El a atras atenţia că Timişoara poate accesa fonduri europene, în cadrul Programului Operaţional Regional (POR), unde a rămas „o economie”. În acest context, el a spus că speră ca funcţionarii municipalităţii timişorene să se mobilizeze, deoarece a observat o „inerţie” în ceea ce priveşte modul de lucru în clădirea de pe C.D. Loga, nr. 1
„Există proiecte europene care au şansa, în lunile imediat următoare, să primească finanţare, proiecte care nu au intrat la finanţare pe polul de creştere Timişoara, pe POR. În 2010, Timişoara a depus proiecte pe POR de peste 70 de milioane de euro. Michelangelo, malurile Begăi, centru şi aşa mai departe, parte dintre ele demarate, unele nici acum demarate. Există o economie la nivel naţional pe aceste sume, inclusiv pe ADR Vest, iar Primăria Municipiului Timişoara are obligaţia ca peste cele deja depuse să încerce să mai obţină bani. Vor avea sprijinul nostru. Nu au intrat la finanţare atunci liceele Loga, Lenau şi Calderon. Acestea pot deveni eligibile, însă există o condiţie: ca cineva să ştie să le facă şi să facă lobby-ul necesar, pentru că e o cursă contra cronometru. Am mai avut astfel de curse contra cronometru şi, în general, le-am cam pierdut. Am avut diverse discuţii, inclusiv cu domnul Teodorovici (ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici – n.r.) şi alţii care le pot face eligibile, şi concluzia este să ne mişcăm mai repede. Dar pentru asta trebuie să ieşim dintr-o inerţie în ceea ce priveşte modul de lucru al proiectelor europene la nivel local”, a declarat Grindeanu.
El a dat ca exemplu modul de lucru al municipalităţii în ceea ce priveşte proiectul extinderii Spitalului de Copii, unde s-a pierdut o finanţare guvernamentală de 5 milioane de lei.
„Am mai spus şi anul trecut că dacă funcţionarii din Primăria Timişoara şi ceilalţi care au putere de decizie nu se vor grăbi, riscăm să pierdem finanţarea pe Spitalul de Copii. Am avut o replică din partea primăriei, care spunea că nu am destulă experienţă de parlamentar şi aceşti bani nu se vor pierde. Sigur, cu toată lipsa mea de experienţă, aş vrea să văd un singur parlamentar din 2008 încoace care să aibe un singur amendament la buget acceptat. Din păcate, nici astăzi nu e desemnat un câştigător la Spitalul de Copii. Din păcate, ceea ce am atenţionat atunci, lipsa unei viteze potrivite în a face ceea ce am promis, s-a adeverit. Lipsa acestor argumente ne-a dus în situaţia ca pe bugetul 2014 să existe fişă de buget cu Spitalul de Copii Timişoara, dar cu finanţare zero. Lipsa experienţei mele de parlamentar, aşa cum am fost acuzat anul trecut, nu a fost chiar lipsă. Şi s-a dovedit că alţii care au ştiut să facă lucrurile mult mai repede, au putut accesa bani. Noi am ajuns în situaţia ca necheltuindu-i, să se piardă”, a mai spus Grindeanu.
El a susţinut că în continuare pot veni bani de la Guvern pentru acest proiect, prin rectificări de buget sau din fondul de rezervă al premierului, însă doar dacă există un efort comun în acest sens.
„Eu sper ca până în primăvară să se termine licitaţia, astfel încât la rectificări, sau din fondul de rezervă al primului ministru, să avem din nou aceşti bani. Aici trebuie să existe un efort comun pentru a repara ceea ce noi nu am fost în stare să facem în 2013”, a concluzionat Grindeanu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!