„Zilnic, la nivelul autorităţilor publice locale din toată ţara, sunt exprimate nemulţumiri privind licitaţii de sute de milioane de euro, blocate. Timişoara nu face excepţie. Sunt proiecte europene care riscă să fie pierdute din motive birocratice. Reabilitarea Centrului Istoric şi a Pieţei Unirii, un proiect de 15 milioane de euro, a avut nevoie de 3 licitaţii după ce a fost lansat pe 31 mai 2012 ! În toată ţara se întâmplă astfel de situaţii, proiecte de construcţii de şcoli, spitale, investiţii în infrastructură fiind amânate nepermis de mult”, a atras atenţia Grindeanu, într-o interpelare susţinută în plenul Camerei Deputaţilor.
El susţine că acest lucru se întâmplă din cauza legislaţiei actuale care permite unor firme să depună contestaţii, indiferent dacă au participat la licitaţie sau nu.
„Există situaţii aberante care crează mari nemulţumiri, întârzieri, amânări sau chiar anulări ale unor proiecte vitale pentru comunităţile locale. Mă refer aici la faptul că, la licitaţiile electronice, clarificările şi contestaţiile pot fi depuse de oricine, indiferent dacă participă la licitaţie sau nu, indiferent dacă are obiect de activitate în domeniul respectivei licitaţii sau nu. Există foarte multe cazuri în care aceste intervenţii sfidează logica dar, din păcate, se încadrează în limitele legale prevăzute de actele normative care reglementează procedurile. Iar autorităţile locale nu sunt singurele care se confruntă cu astfel de situaţii. Este o problemă generalizată”, a mai spus Grindeanu.
De aceea el propune modificarea unor acte normative care reglementează acest domeniu, cum ar fi OUG nr.34/2006, privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, modificată prin Legea nr.337/2006, HG nr.925/2006 pentru aprobarea normelor de aplicare a OUG nr.34/2006, completată prin hg nr.1337/2006, Ordinul 155/2006 – aprobarea Ghidului pentru atribuirea contractului de achiziţie publică, www.anrmap.ro sau HG nr.1660/2006 – aprobarea normelor de aplicare a prevederilor de atribuire a contractelor de achiziţie publică prin mijloace electronice.
În plus, el propune şi modificarea Sistemului Electronic de Achiziţii Publice, care, în opinia lui, „dă rateuri” în acest moment.
„Revenind la Sistemului Electronic de Achiziţii Publice – SEAP, pe lângă cele prezentate mai înainte, există multe comentarii negative legate de funcţionalitatea sistemului care, de multe ori, dă rateuri la depunerea ofertelor. În plus, www.e-licitatie.ro este aspru criticat pentru că este neprietenos, complicat de înţeles şi greu de folosit. Consider că acest sistem on-line prin care se derulează toate achiziţiile cu bani publici naţionali şi europeni ai României, achiziţii de miliarde de euro, este obligatoriu să depăşească stadiul de “tarabă” electronică şi să funcţioneze ca un sistem performant. De aseamenea, este important să găsim o formulă îmbunătăţită pentru a ajuta autorităţile locale să depăşească problemele cu care se confruntă din cauza licitaţiilor blocate”, concluzionează Grindeanu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!