Grupul de lucru pentru incluziunea cetăţenilor români aparţinând minorităţii romilor care va funcţiona la nivelul Primăriei Timişoara va fi format dintr-un expert local pentru romi, un reprezentant al Inspectoratului Şcolar, unul al Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă, unul al Direcţiei de Sănătate Publică, unul al Direcţiei de Patrimoniu din cadrul municipalităţii, unul de la Casa de Cultură a Municipiului, de la Serviciul pentru Protecţia Familiei şi Copilului Timişoara, Poliţia Locală, Direcţia de Evidenţă a Persoanelor şi Direcţia de Dezvoltare a primăriei, un membru al ONG-urilor, de la Asociaţia Femeilor Ţigănci „Pentru Copiii Noştri”, şi un delegat al comunităţii locale a romilor. Expertul local pentru romi se subordonează din punct de vedere administrativ primarului şi reprezintă principala interfaţă între autorităţile publice şi comunităţile de romi. Totodată, vor fi desemnaţi şi doi consilieri locali care să facă parte din acest for.
Grupul de lucru se va constitui prin hotărâre de consiliu local, la solicitarea prefecturii, în conformitate cu HG 1221 din 2011 pentru aprobarea Strategiei Guvernului României de incluziune a cetăţenilor români aparţinând minorităţii romilor pentru perioada 2012-2020.
Grupul trebuie să se reunească, în cel mult două luni de la constituire, pentru a începe elaborarea unui plan local de acţiune pentru incluziunea romilor.
Există mai multe direcţii de acţiune: educaţie, ocuparea forţei de muncă, asigurarea condiţiilor de locuit, cultură, infrastructură socială (protecţia copiilor, justiţie şi ordine publică, administraţie şi dezvoltare comunitară – identificarea persoanelor fără acte de stare civilă şi accesarea de fonduri externe nerambursabile pentru incluziunea romilor) etc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!