Investigaţiile în acest caz au început în luna mai 2009, când ofiţerii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice au obţinut date şi informaţii conform cărora, în Municipiul Timişoara, îşi desfăşura activitatea o grupare ce avea ca preocupări falsificarea instrumentelor de plată electronică.
Din verificările şi investigaţiile efectuate de ofiţerii BCCO a rezultat faptul că cel care a coordonat gruparea, Z. O., împreună cu fratele acestuia, Z. F., au confecţionat instrumente de plată electronică, dar şi dispozitive speciale de copiere a datelor de pe carduri.
Cei doi, cu ajutorul unui dispozitiv comandat de Z. O. de pe internet, au reuşit să copieze datele obţinute din clonarepe carduri blank, iar alţi doi complici ai acestora, M. C. şi T. R., au efectuat operaţiuni de extragere frauduloasă de numerar din bancomate.
Din informaţiile adunate de anchetatori reiese că membrii grupării au acţionat în judeţele Timiş, Hunedoara, Bihor şi Arad, unde au montat pe bancomate dispozitive de copiere a datelor cardurilor bancare, în timp ce M. C. şi T. R. îi procurau lui Z. O. materialele necesare confecţionării dispozitivelor folosite la falsificarea cardurilor.
Pe baza acestor informaţii, poliţiştii BCCO Timişoara, împreună cu Serviciul de Intervenţii Rapide, au efectuat patru descinderi la locuinţele membrilor grupării de falsificatori de carduri.
Astfel, în locuinţa celor doi fraţi care conduceau gruparea au fost identificate şi ridicate un dispozitiv folosit pentru inscripţionarea benzilor magnetice ale cărţilor de credit, CD-uri care conţineau aplicaţii de folosire a acestora cu ajutorul calculatorului, 276 cărţi de credit blank, 12 cărţi de credit bancare emise pe numele unor cetăţeni străini, un dispozitiv confecţionat artizanal care se monta pe faţa bancomatelor şi folosit pentru citirea datelor conţinute de banda magnetică a cardurilor bancare, mai multe componente şi circuite folosite în construcţia dispozitivelor artizanale de copiere a datelor conţinute de banda magnetică a cardurilor bancare, precum şi două medii de stocare a datelor în format digital.
Până în prezent, anchetatorii au stabilit că prejudiciul cauzat unor persoane care au folosit bancomatele supravegheate de membrii grupării este de aproximativ 40.000 de lei.
Ieri, procurorii DIICOT au emis ordonanţe de reţinere pe numele a trei dintre membrii acestei grupări, inclusiv cei doi lideri, urmând ca astăzi aceştia să fie prezentaţi magistraţilor pentru emiterea mandatelor de arestare preventivă pentru 29 de zile.
Citiți principiile noastre de moderare aici!