Grupul Iulius a inaugurat marţi, 22 septembrie 2015, lucrările de construcţie la proiectul multifuncţional Openville, care va deveni un reper pentru dezvoltarea durabilă a Timişoarei. Preşedintele Iulius Grup, Iulian Dascălu, primarul Timişoarei, Nicolae Robu, preşedintele CJ Timiş, Titu Bojin, respectiv prefectul de Timiş, Eugen Dogariu, au tăiat panglica inaugurală a lucrărilor, după ce mitropolitul Banatului a ţinut o slujbă de cinstire a noii investiţii.
În cifre, Openville înseamnă o investiţie totală de peste 220 de milioane de euro, o suprafaţă total construită de 594.000 mp, 265.000 mp suprafaţă total închiriabilă (retail + office), cu funcţii de Retail (Iulius Mall Timişoara + Openville – 134.000 mp închiriabili), Office clasa A (7 clădiri – 131.000 mp închiriabili), patru săli de Congrese, cu 2.500 de persoane, parcuri şi spaţii verzi de 55.000 mp, plus 3750 de locuri de parcare.
După cum am spus, peste 220 milioane de euro vor fi investite ansamblul urbanistic din imediata vecinătate a Iulius Mall Timişoara, sumă ce reprezintă cea mai mare infuzie de capital privat în sectorul de real estate din vestul ţării. Creat după conceptul „lifestyle center”, Openville va reuni funcţiuni de office, retail, parc şi entertainment. Acesta este cel de-al doilea proiect de tip mixed use din portofoliul companiei, după Palas Iaşi.
Lucrările de construcţie se vor desfăşura în perimetre atent delimitate şi vor fi etapizate. Astfel, primele lucrări care se vor derula în perioada imediat următoare vor fi la componenta office, mai precis, la clădirea de birouri clasa A United Business Center 2 (UBC 2), poziţionată în zona adiacentă Iulius Mall, înspre Bulevardul Antenei. Aceasta va avea o suprafaţă de 18.000 mp şi 11 etaje, şi va respecta principiile „clădirilor verzi” pentru obţinerea certificării LEED. Printre aceste clădiri ce vor fi ridicate se numără şi cea mai mare clădire de birouri din România, aceasta va avea 155 de metri înălţime. De asemenea, la Openville va fi reconstruită şi biserica de lemn de la Jupâneşti, aceasta existând în comuna timişeană de lângă Făget din secul al 18-lea, urmând să devină un punct de atracţie în sine.
Trebuie spus că deja au fost semnate primele contracte de închiriere a spaţiilor, este vorba de o treime din spaţii care au fost deja contractate.
„Pentru clădirea UBC 2 au fost semnate deja parteneriate cu Ness Software Engineering Services, furnizor de top de servicii de proiectare externalizate, şi Regina Maria, care va deschide prima sa policlinică din Timişoara. Clădirea va fi finalizată până la sfârşitul anului 2016. Tot până atunci, se vor inaugura, în total, 33.000 metri pătraţi de spaţii office”, a declarat Iulian Dascălu, conducătorul Iulius Grup.
Prima fază de dezvoltare a ansamblului Openville va fi finalizată în ultimul trimestru din 2017 şi va cuprinde 80.000 mp de birouri clasa A, zona de retail şi parcul. A doua etapă va presupune dezvoltarea de spaţii office până la suprafaţa de 131.000 mp, în funcţie de cerinţele pieţei. Conform lui Iulian Dascălu, cel mai probabil ansamblul va fi finalizat în anul 2019.
Primul concept al proiectului a fost creat de compania Jerde din SUA, una dintre cele mai mari case de arhitectură şi planificare urbană la nivel mondial. Adaptarea la condiţiile actuale de piaţă şi integrarea la linia urbanistică a Timişoarei au fost realizate de arhitectul Radu Mihăilescu. Openville va avea o suprafaţă total construită de 594.000 mp, iar Iulius Mall Timişoara va fi parte integrată din acesta. Cea mai mare pondere o va avea componenta office, dezvoltată sub brandul United Business Center, care va include şapte imobile, cu o suprafaţă totală de peste 131.000 mp închiriabili, printre care şi cea mai înaltă clădire din România (155 m şi 27 de etaje). Acestea vor forma polul de business al regiunii, destinat companiilor multinaţionale cu planuri de expansiune, unde vor lucra aproximativ 13.500 de persoane.
„Nu putem vorbi de o anumită durată în care am realizat proiectul. Ceea ce dumneavoastră vedeţi este cea de a treia variantă. Este un proiect în continuă dezvoltare, se adaptează mereu în funcţie de cerinţe. Acum urmează ceea ce este munca dificilă, amănuntele de detaliu ale proiectului”, ne-a declarat Radu Mihăilescu, arhitectul care s-a ocupat de proiectul Openville.
Openville va crea la Timişoara şi cel mai mare parc suspendat din România, un spaţiu verde de peste 55.000 mp. Acesta va fi o adevărată oază de relaxare pentru întreaga familie, cu patinoar, carusel, fântâni arteziene, piaţete pentru evenimente, peste 1.000 de arbori maturi, 20.000 de arbuşti şi gazon special.
Pe segmentul de retail, Openville va completa atracţiile oferite de Iulius Mall Timişoara cu un nou mix de branduri, peste 100 de magazine, restaurante şi cafenele tematice, 15 săli de cinema, o zonă de fresh market, o premieră în domeniu, cel mai mare loc de joacă şi alte opţiuni pentru petrecerea timpului liber. În plus, proiectul va include şi patru săli pentru evenimente speciale şi corporate, cu o capacitate totală de 2.500 de persoane.
Clienţii vor beneficia în Openville de 3.750 de locuri de parcare, subterane şi supraterane, dotate cu un sistem inteligent de ghidare, care îi va ajuta pe şoferi să găsească foarte uşor locuri libere. Aproximativ 16.500 de persoane vor lucra în ansamblul Openville.
Beneficii pentru Timişoara
Noul complex va avea numeroase efecte benefice asupra oraşului, economice şi sociale. Openville va contribui la dezvoltarea durabilă a Timişoarei. Revitalizarea urbanistică a zonei, creşterea gradului de ocupare a forţei de muncă în timpul lucrărilor de construcţie şi mai ales după inaugurare, modernizarea infrastructurii, contribuţii la bugetul local, creşterea atractivităţii oraşului ca destinaţie de afaceri şi a numărului de turişti – acestea sunt doar câteva dintre beneficiile semnificative pe care proiectul le va aduce comunităţii.
Openville va avea un impact semnificativ asupra economiei Timişoarei, atât în faza de construcţie, cât şi post-inaugurare. Proiectul va crea peste 3.500 de locuri de muncă în perioada de edificare a proiectului. Alte 16.500 de persoane vor lucra în ansamblu după finalizare, în cele şapte clădiri de birouri şi în componenta de retail.
Printre cei mai încântați de noul proiect este chiar primarul Nicolae Robu.
„Odată cu noile lucrări la Openville se va deschide şi circulaţia la un nivel optim pe inelul 2 de circulaţie. Cei de la Iulius vor realiza o parte din acest inel, plus o serie de clădiri care vor fi situate aici, este vorba de o donaţie de peste opt milioane de euro”, a declarat Nicolae Robu.
El a mai spus că noua zonă va avea efecte şi în ceea ce priveşte locurile de muncă, mai precis vor fi create 16.500 de noi slujbe.
Deschiderea Inelului II de circulaţie şi realizarea conexiunii cu Bulevardul Antenei, modernizarea străzii existente, precum şi crearea unor noi trasee şi a legăturilor acestora în zonă, vor avea un efect benefic asupra circulaţiei din zonă. Toate aceste investiţii vor fi realizate de către dezvoltator şi vor fi donate municipalităţii.
Mai multe imagini în galeriile foto atașate la material!
Alte articole pe aceeași temă:
Incep lucrarile la proiectul Openville Timisoara
Pe santierul complexului Openville a fost adus un utilaj de 200 de tone
Openville, investitia imobiliara a Iulius Mall de 220 de milioane de euro, demareaza in toamna
Citiți principiile noastre de moderare aici!