Potrivit hotărârii adoptate de Executiv, „se propune construirea unui stadion nou în locul stadionului vechi”.
„Timișoara va avea un stadion nou, la standarde UEFA, așa cum merită, deși nu e un proiect al Ministerului Transporturilor, domnule prim-ministru – eu ca timișorean sunt mândru că vom putea urmări meciuri de fotbal pe un stadion nou de 30.000 de locuri.
Să știți că Stadionul Dan Păltinișanu e un stadion care are în spate o istorie. Pe acest stadion, în anii 80 Poli a învins pe Celtic (n.r. – Glasgow) în anii 90, a scos pe Atletico Madrid și acum am să vă spun ceva, noi amândoi (n.r. – Grindeanu și premierul Ciolacu) fiind mari susținători ai echipei Real Madrid. În 1992, Poli a făcut egal cu Real Madrid pe stadionul Dan Păltinișanu. Avem și aceleași culori – Poli cu Real Madrid, alb-violet.
M-aș bucura ca în viitor, odată cu construcția acestui stadion, cu o nouă emulație pentru că e necesară în jurul acestui fenomen, să putem să avem încă o dată meciuri de asemenea anvergură. Dar am convingerea că odată cu construcția acestui stadion se va crea acea emulație pe care doar Timișoara știe să o ofere, care va duce la formarea unei echipe puternice”, a declarat ministrul Sorin Grindeanu la începutul ședinței de Guvern.
Stadionul nou nu va avea pistă de atletism. Noua arenă va avea tribunele construite imediat în jurul terenului înierbat, cu următoarea alcătuire generală:
- tribunele pentru spectatori sunt divizate în două inele: superior și inferior, între acestea găsindu-se inelul intermediar, de distribuție către sectoarele de scaune pentru spectatori.
- pe latura estică a stadionului se găsește tribuna 1, cea care adăpostește locurile pentru spectatorii VIP și presă, iar sub tribună, spațiile pentru echipe, presă, oficiali și spații de protocol pentru publicul VIP. Tribuna 1 concentrează, sub planul gradenelor, singurele spații închise încălzite ale stadionului.
În hotărârea adoptată de Guvern se mai precizează: „Dat fiind că, inelul 1 (inferior) este construit deasupra terenului, stadionul va beneficia, sub întreaga amprentă a tribunelor, cu excepția tribunei 1, de spații construite ce nu sunt necesare pentru funcțiunea de bază, urmând ca acestora să li se dea o destinație distinctă, complementară. Spațiile complementare, ce însumează o suprafață de aproape 15.000 mp, urmează să fie amenajate după inaugurarea clădirii.
Parterul tribunei 1, fiind direct accesibil de la nivelul stradal, respectiv dinspre zona de debarcare, va adăposti spațiile pentru sportivi, precum și funcțiunile conexe desfășurării meciurilor, ce au nevoie de o relație funcțională facilă și directă cu spațiile sportivilor ori cu incinta de joc, respectiv: spații pentru presă (conferințe, lucru presă scrisă și fotografii), securitate meciuri, birouri organizator, birourile administrative ale clubului etc. Regimul de înălțime local al tribunei 1 este S+P+6E, fară însă ca volumul construcției în această zonă să crească. Practic, cele 4 nivele suplimentare parțiale se înscriu în volumul etajului 2 general al stadionului”.
De asemenea, etajele 1 și 2 ale tribunei 1 adăpostesc spațiile pentru VIP, etajele 3 și 4 adăpostesc spații pentru spectatorii VIP 0 – lojele – nivele intermediare cu regim de supantă (nu ocupă întreaga amprentă a nivelelor, având deschidere liberă către atrium acces).
La etajele 5 și 6 se găsesc spațiile pentru presă pe perioada meciurilor, atât presa scrisă, cât și presa radio/tv, precum și încăperile pentru supravegherea incintei stadionului și regia spectacolelor.
Subsolul tribunei 1 se extinde în afara stadionului, rezultând o suprafață de peste 8.000 mp. Aici se găsesc parcarea pentru publicul VIP și parțial pentru presă, gospodăria de incendiu și centrala termică.
Stadionul va corespunde următoarelor clasificări competiționale:
- conform NP 066-02: stadion tip arenă, cu capacitatea mare (peste 25.000 de locuri) și de categoria I – nivel de competiție internațional
- conform UEFA: stadion de categoria 4, conform „UEFA Stadium Infrastructure Regulations – Edition 2018”
- conform FRF: stadion de categoria I – nivel internațional de competiție
Guvernul a decis că noul stadion va avea o capacitate de 30.000 de locuri. Dintre acestea, aproximativ 200 sunt dedicate persoanelor cu handicap.
Investiția se ridică la 165 de milioane de euro. Majoritatea sumei va fi asigurată de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, însă va contribui și Consiliul Județean Timiș cu bani.
„În acest moment trebuie să vină o cerere de demolare a Consiliului Județean la CNI și apoi să se intre în procedura de demolare”, a afirmat, la Timișoara, după ședința de Guvern, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor și Infrastructurii.
Alfred Simonis, în cadrul conferinței PSD organizate joi la Timișoara, a făcut declarații pe subiect, având în vedere că „s-a ocupat în ultimele luni de detalii” legate de stadion.
„Aș putea să vă spun exact ce zicea un domn ieri că pentru a construi stadionul citez: «E nevoie de două etape: să-l demolăm pe cel actual și să-l construim pe cel nou». Hotărârea de Guvern de astăzi de aprobare a finanțării stadionului Dan Păltinișanu permite Companiei Naționale de Investiții să declanșeze procedura de achiziție a proiectării și a execuției bazei sportive. Din cele 30 de luni pentru proiectare și execuție, 8 luni sunt pentru proiectare. Dacă suntem inteligenți, în aceste opt luni de zile în care proiectanții vor proiecta noua bază, Consiliul Județean, în calitate de proprietar al bazei sportive, inițiază pașii și demersurile pentru a demola în aceste opt luni de zile actuala bază.
Procedura începe cu o solicitare a proprietarului bazei, a Consiliului Județean către Agenția Națională pentru Tineret, Agenția Națională inițiază o Hotărâre de Guvern, obține avizele și guvernul dă o nouă HG pentru a putea demola baza. Nu e necesară demolarea bazei pentru a începe achiziția construcției noii baze. Repet, avem opt luni pentru proiectare, timp în care putem demola baza. Poate și cei de la Consiliul Județean vor învăța pașii aceștia.
După ce acest flagel este publicat în Monitorul Oficial, se poate solicita Hotărârea de Guvern de către CJ (nr. – Consiliul Județean) pe demolare, dar Compania Națională de Investiții va face lucrul acesta și încep pașii pentru licitație”, a declarat Simonis.
Pe aceeași temă:
Guvernul a aprobat, la Timișoara, deschiderea noului punct de trecere a frontierei de la Beba Veche
Trimite articolul
XLUGU-LUGU. Sfoara cu miere. Credeti ca aveti credit. Nu suntem animale pentru dresaj cu zaharelul! Incercati in sud!
Limba de pantofi a lui Ciolacul:))))
-
Flagel?!? E o greșeală în articol sau ne transmite subtil cat o sa suferim?
si de ce au asteptat pana acum? pentru ca e campanie electorala?
Guvernoiu decide într-o speță de interes local acaparată de administrația județeană – pe principiul divede et impera. Decizia abuzivă-i motiv de mulțumire pentru slugi.
Guvernul a aprobat egal cu zero. Scrieti cand guvernul a inaugurat. Aprobari de 35 de ani tot da guvernul.
Ar fi trebuit sa tina aceasta sedinta de guvern pe ascuns, nu sa trimbiteze ce au hotarit, aceasta investitie Timisoara o merita acum 15-20 de ani, acum aruncati praf in ochii Timisorenilor in campanie electorala, chiar atit de idioti ne credeti? in aceeasi sedinta ar fi trebuit sa aprobati si cealalta investitie care este imperios necesara orasului mult trimbitata sala polivalenta pt care vom mai astepta inca 10-15 ani. sa va ascundeti sobolanilor , astea sunt vrajeli pt cei din Fierbinti .
nu va place comentariul meu de nu il publicati? sa inteleg ca treaba cu sobolanii nu se incadreaza in ” regulile” voastre sau sunteti ziarul de casa al coalitiei?
Cand romanii au vrut sa distraga atentia vulgului de la problemele importante ale cetatii, au construit Colosseum-ul.
Astia de azi, construiesc stadioane. Suntem in plin razboi mondial si astora le arde de paine si circ. Toata scarba! Mars!