Viceprimarul a afirmat că la iniţiativa premierului Victor Ponta a fost creată o comisie care va verifica dosarele de retrocedare. Stoia se aşteaptă chiar la demisii în rândul unor funcţionari publici.
„Spre bucuria noastră, Guvernul României a creat o comisie care va lua în studiu toate revendicările din Ardeal şi Banat în perioada imediat următoare, toate revendicările de după Revoluţie cap-coadă. Aici este şi o chestie specială cu o serie de grofi sau conţi, nobili maghiari care au primit o dată despăgubiri şi au plecat în Ungaria, ulterior au primit sate pe lângă Arad şi în alte zone, revendicând a doua oară aceeaşi proprietate, dar aici e vorba şi de ceea ce am făcut noi până acum. Acest lucru este foarte apreciat la nivel central. Noi vom continua ceea ce am început (…) La iniţiativa domnului premier Victor Ponta s-a format această comisie. Veţi vedea cum treptat-treptat vor apărea demisii prin zona funcţionarilor publici care se simt vizaţi şi cum se va face o restructurare pe cale naturală, şi nu pe cale administrativă, cum trebuia să se facă. Un proiect pe care îl lansează premierul României va avea toată prioritatea (…) Organele abilitate ale statului se mişcă surprinzător de repede după apariţia acestui comunicat. Oamenii care veneau în primărie să se intereseze de anumite speţe la orele 10:00-11:00, astăzi vin la ora 08:00. Readucerea în normalitate a ceea ce s-a făcut ilegal o lungă perioadă de timp constituie o preocupare a Guvernului României”, a declarat, vineri, viceprimarul Traian Stoia
Edilul este hotărât să „dezgroape” în continuare dosarele de retrocedare dubioase şi spune că în ultima perioadă este asaltat de oameni care vin îi audienţă la el pentru a-i prezenta astfel de cazuri.
„Oamenii vin cu un anumit orizont de aşteptare. Primăria sigur că încearcă să le facă dreptate, vom vedea în ce măsură putem (…) şi dacă nu vom întâmpina anumite opoziţii”, a explicat Stoia.
Viceprimarul a abordat, în conferinţa de presă susţinută vineri, şi un subiect legat de protecţia socială, a vorbit şi despre împărţirea ajutoarelor de la Uniunea Europeană pentru persoanele nevoiaşe, domeniul social fiind în responsabilitatea sa, dar spune că se va ocupa în continuare şi de patrimoniul oraşului.
„Absolut. Eu am vorbit despre retrocedările din patrimoniul oraşului şi am să continui să vorbesc despre retrocedări ilegale din patrimoniul oraşului! Astăzi v-am vorbit şi despre protecţie socială (…) Voi aborda probleme administrative care ţin de interesele primăriei vizavi de conservarea patrimoniului istoric şi cultural al Timişoarei. Intrăm astăzi în postul Crăciunului, ceea ce probabil ne va face mai înţelepţi şi toleranţi între noi. Toleranţi cu ceea ce se poate tolera şi intoleranţi cu hoţia şi cu malversaţiunile care se mai întâmplă în retrocedările de imobile, terenuri şi alte bunuri. Timişoara trebuie în mod obligatoriu să redevină Mica Vienă care a fost şi în acest sens vreau să vă asigur şi să-i asigur pe timişoreni că nimic nu mă poate opri în a urmări acest scop”, a conchis Stoia.
Primarul Nicolae Robu susţine că şi el a făcut demersuri la nivelul organelor abilitate pentru investigarea transferurilor de proprietate.
„Este foarte bine dacă la nivel naţional se produc anchete pentru toată perioada de la Revoluţie şi până acum. Ştiu, eu am făcut demersuri… Eu am cerut şi Poliţiei Naţionale şi Parchetului să investigheze toate aceste transferuri de proprietate din avuţia comună creată în timpul comunismului către un număr restrâns de persoane, acolo unde volumul de transferuri e bătător la ochi. Nu înseamnă neapărat că sunt făcute în mod fraudulos, noi trebuie să operăm în prezumţia de nevinovăţie dacă vrem să trăim într-o societate normală. N-am discutat cu domnul Ponta, dar, având în vedere semnalele apărute, s-a produs şi această sesizare la nivel înalt”, a afirmat, vineri, Robu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!