Pentru actuala criză de la Colterm, societatea de termoficare a orașului, aflată în insolvență, fără stocuri suficiente de cărbune și cu datorii istorice către companiile furnizoare de gaz, s-a găsit țapul ispășitor în majorarea prețurilor la energie.
„Oamenii nu au căldură pentru că Guvernul a decis că suntem într-o criză energetică. A pus la dispoziție trei miliarde de lei pentru a ajuta clienții casnici, firmele, tocmai pentru a limita impactul creșterii exorbitante a prețului la gaz (…) Nu este clar în ce măsură își va asuma Guvernul responsabilitatea pentru sistemele de termoficare în România. Este foarte clar că asta este o temă națională”, a explicat edilul.
Perspectiva nu este una încurajatoare nici în 2022 pentru compania Colterm. În propunerea de buget pe 2022, aflată în etapa de consultare publică, aleșii locali oferă 120 de milioane de lei subvenții și o serie de măsuri care au ca scop doar atenuarea impactului actualei crize energetice.
Conform Ordinului 1121/2014 privind Schema de Ajutor de Stat, se prevede o sumă maximă anuală de 15 milioane de euro (circa 75 de milioane de lei) pe care o pot primi, ca sprijin financiar, operatorii economici din domeniul sistemului centralizat de termoficare, precum Colterm. Depășirea acestui plafon anual devine automat Ajutor de Stat, fiind nevoie de o derogare din partea Comisiei Europene.
„Pentru această criză energetică în care ne aflăm, pentru Colterm am pus deoparte o sumă pentru subvenții de 120 de milioane de lei. Reamintesc: momentan Comisia Europeană ne lasă să cheltuim 75 de milioane de lei, fără să fie considerat Ajutor de Stat ilegal. Noi facem în aceste zile o notificare către Comisia Europeană, împreună cu Consiliul Concurenței, în care anunțăm că am depășit acest plafon. Așteptăm răspunsul comisiei. În cel mai rău caz, va trebui să cerem înapoi acești bani de la Colterm,” a explicat edilul Timișoarei, Dominic Fritz.
Primăria Municipiului Timișoara propune începerea, reluarea sau continuarea unor serii de măsuri, pe trei dimensiuni, de atenuare a crizei energetice. Se încearcă trecerea la nivel local de la un sistem centralizat, la un sistem semi-centralizat, prin centrale de cartier.
Măsuri pe termen scurt:
• Reabilitarea instalațiilor termice, electrice și sanitare pentru instituții publice
• Schimbarea instalațiilor termice din școli și spitale
• Pregătirea tehnologică pentru utilizarea combustibililor alternativi – biomasă, geotermal
Măsuri pe termen mediu:
• Instalarea de centrale termice proprii pentru instituții
• Inventarierea tuturor clădirilor cu potențial de producție de energie solară și amplasarea de panouri fotovoltaice (documentație)
• Demararea procedurile de atragere de finanțare pentru reabilitarea a peste 100 km de rețea de termoficare
• Întocmirea de documentații pentru a accesa fonduri pentru eficientizarea energetică a clădirilor publice și a blocurilor – 15 unități de învățământ
Măsuri pe termen lung:
• Finalizarea retehnologizării rețelei de termoficare
• Optimizarea rețelei de termoficare prin centrale de cartier
• Implementarea soluțiilor pentru generare de energie termică și electrică
Perioada de implementare va varia în funcție de fiecare serie. De exemplu, în cazul măsurilor pe termen mediu, execuția lucrărilor este preconizată să dureze doi-trei ani, deci nu vom avea parte de o rezolvare prea curând.
Guvernul, singura salvare
Edilul Timișoarei plasează criza energetică în context național, chiar european. Alesul local atrage atenția asupra nevoii de implicare centrală. Resursele și posibilitățile orașului sunt limitate, spune acesta. La fel este și răbdarea cetățenilor…
„Este foarte clar că asta este o temă națională. Avem nevoie de un răspuns național. (…) Timișoara este un oraș care nu rămâne neafectat de criza energetică și de criza sanitară prin care trec România și toată Europa. (…) Soluția poate să vină doar din partea Guvernului, pentru că fondurile orașului sunt limitate”, declară edilul.
O veste bună, totuși, există. Primarul Timișoarei a anunțat că societatea Colterm a reușit să încheie un contract cu Romgaz. Contractul prevede furnizarea de gaz la un preț stabil, însă nu unul mic.
„Mă bucur că a fost încheiat un contract între compania Colterm și Romgaz, la un preț stabil de gaz, care încă este mare. Nu știu cifra exactă, în jur de 450 de lei, dar măcar este un preț stabil cu care se poate cumpăra. Dar în continuare prețul este mai mare decât își permite orașul”, a mai transmis primarul municipiului.
Miercuri, Primăria Timișoara a virat peste un milion de euro (circa 5,5 milioane de lei) către Colterm. De la începutul anului, Colterm a primit un sprijin financiar de 60 de milioane de lei, dintre care 15 milioane au provenit de la Guvern.
Trimite articolul
XSi singura salvare pentru Timisoara e sa plece Fri(g)tz
-
ahhh problemele de la Colterm au aparut doar dupa ce a venit Fritz??!!! vai de prostia umana
Solutie mult mai simpla si mai ieftina decat ‘salvarea’ coltermului, mi se pare instalarea pompelor de caldura geotermale (cele mai eficiente ca si coeficient energetic) la toate institutiile astea critice (scoli, spitale) care sunt momentan racordate la colterm. Sistemele sunt foarte scumpe (aprox 20.000 euro pentru un spatiu de aprox 200m2 de exemplu) dar si la preturile astea, se puteau instala sistemele cu o fractiune din banii care sunt aruncati in colterm… si spitalele si scolile au terenuri si curti care sa fi permis forajele necesare.
de restu banilor (tot o fractiune mica din suma totala) se puteau monta sisteme asemanatoare la blocuri sau se putea da vouchere pentru centrale pe gaz si era gata problema asta…
-
da, pentru ca Timisoara sta peste un izvor geotermal capabil de a produce watii/ m patrat necesari.
Corect, de ce nu s- a gandit nimeni?
Ce alte surse de caldura mai cunosti, care putem spune ca ar merge? Fuziune, fisiune, frecat leme intre ele?-
S-a gindit!S-a construit strandul termal si urma sa se faca un sanatoriu balneo cam pe amplasamentul BRD de vis-a-vis.A venit “revolutia” ,timisorenii au imbatrinit iar cei deveniti timisoreni dupa “revolutie”n-au mai fost instare sa gindeasca.frit,ben oni ardelean,si alti cocalari si pitipoance promovati de noi astia,timisorenii.
-
Eu nu mai inteleg nimic. Nu pentru asta l-am votat pe donimic? Nu asta ne-a promis? A zis ca are solutia si ca buben, trezit la ora 3 in noapte, poate recita solutia cap-coada. Asadar, care e solutia? Sa cerseasa bani de la mitici? Si pentru ce? Ca sa o taraganeze in continuare cu un colterm care merge tot in pierdere? Puneti aceasta intrebare maestrului si clicii sale de competenti, sa inteleaga toti cei care i-au ales sa rezolve aceasta problema.
-
Miticii platesc de 3 ori mai putin pentru au contract preferential (150 lei in loc de 500lei pt gaz). Deci am putea sa le “cersim” acelasi pret minuscul eventual.
Altfel, sa vina Bill Gates cu 100mil, ca altcineva nu poate sa mai salveze Coltermul.-
Gazul (la fel, energia electrică) poate fi cumpărat din timp (de exemplu, cu un an înainte) și atunci se obțin prețuri mult mai bune. Dar pentru asta trebuie să fii deștept, ca ”miticii”, nu prost precum cârpacii cocalari din Vestul Sălbatic al României, care se trezesc să-l cumpere în ceasul al treisprezecelea, după ce i-a crescut prețul. Asta e, cârpacii nu sunt buni decât de gură (și încă una mereu murdară), ei sunt convinși că întotdeauna ”alții sunt vinovați”.
-
Singura salvare e debransarea si instalarea unei centrale pe gaz.
Probabil asta se si urmareste – consum mare/ apartamente, preturi umflate la gaz => venituri mari pentru bastani.
Romania, o tara frumoasa, condusa de pirati, pesti, hoti, panarame si analfabeti.
-
Nu ma pot abtine.Sunt de acord cu tine:”Romania, o tara frumoasa, condusa de pirati, pesti, hoti, panarame si analfabeti.”Nu am sa pricep niciodata cum poti alege si apoi realege un tip ai carui parinti parasesc tara ai carui locuitori il aleg presedinte.Vax case,retrocedari la nazisti etc.Iar apoi in cunostinta de cauza timisorenii il aleg pe neamtul frit.
Numai povesti de amagit poporu, panouri fotovoltaice😀 pai alea tocmai iarna au randamentul cel mai mic, biomasa😀 din ce, din rahaul uman si din resturi alimentare? energie geotermala? da e plin de gheizere prin Timisoara. Reabilitare 100 km de retele😀 nici in 10 ani, pana refac astia retelele deja se gauresc alea incepute. Hai sa fim serosi, sistemul centralizat nu va fi rentabil in veci. Deja vad ca pun centrale la spitale si institutii publice, oare ce inseamna asta?
-
Ok, sistemul centralizat nu e rentabil. Dar sistemul medical/invatamant/transport/pensii/institutii-mafiote-de-stat, astea sunt rentabile & echitabile? Io sunt de acord sa se inchida ce nu e rentabil, numa se se inchida toate, si fiecare sa se descurce cum poate. Ce zici?
-
Bai gigele, pentru incalzire tre sa platesti cat consumi nu sa ceri pomana de la guvern. Pentru celelalte institutii ni se trage din salar, sau tu nu participi?
-
Daca nu e orbu de vina atunci este guvernul. Daca nici acesta nu isi asuma responsabilitatea ( fritzi dixit) atunci probabil de vina sunt bil geitz, soros, incalzirea globala, si oricine altcieva.
Ca idee ,mai frit ce ar fi daca ar creste subventiile primariei pentru abonatii Colterm si chiar s-ar introduce taxe locale pentru cei NEABONATI la Colterm pentru sustinerea acestuia ?
-
Zet, ZAT, de ce as sustine o societate falimentara, furata si prost condusa de niste incapabili ???
Cam cati ar achita o asemenea taxa ?, esti cam neted amice !!!!!-
Oooh meghi esti incapabil sa vezi IRONIA !
-
-
imi baza carei legi/constitutii vrei sa ma obligi tu pe mine sa platesc un serviciu pe care nu-l am si nu mi-l doresc?
-
Buna gluma 😂😂😂
-
Dar multi vad ca nu o inteleg. Ma refer la ce a zis zet. Multi o iau de serios, si comenteaza ca atare.
Sau nu au citit “Instructiunilr de intelegeere a bancurilor seci, sau a mistoului”!
Cred ca si tu >John ai lipsit cand s-a impartit umorul . Sau ma insel?-
Ai muscat si acuma te dai de gol, mai bine taceai si inghiteai in sec🤪
-
-
Frectie la un picior de lemn.
Pacientul (coltermul) trebuie scos de pe aparate. Este in coma profunda fara nici o speranta de revenire.
Debransarea in masa de la c.o.l.t.e.r.m.!
E de inteles ca nu exista solutii imediate (sa zicem pana maine dimineata), dar e bine ca s-au punctat masurile pe termen scurt/mediu/lung din articol. Exista deci solutii. La probleme de infrastructura locale, rezolvarile sunt doar locale, nu o sa vina Guvernul sa ne schimbe/izoleze tevile, sau sa corecteze tarifele de tip “pomana electorala” are politicienilor locali. Nu putem corecta preturile pe plan national, dar se pot rezolva problemele locale (care sunt destule), nu?
#RevolutuaBuneiGuvernari = “Sa ne salveze guvernul”
De propria prostie nu te salveaza nimeni oricat ar incerca. Cand la conducere pui niste trotinetisti, n-ai decat sa suporti consecintele.
#ReferendumDemitere
De ce ajutorul sa vina de la Guvern? Nu e posibil asa ceva, nu Guvernul folosete Colterm. Solutia e la cetateni. Sa isi plateasca toti impozitele la timp si probabil ar trebui ajustat bugetul local cu unele cresteri mici de impozite ca de exemplu parcarile, impozitul pe cladiri si mijloace de transport.