Timișorenii sunt chemați miercurea viitoare, în 13 noiembrie, la ora 14, în sala de consiliu a PMT, pentru a discuta din nou despre PUZ „Mixed-Use – Zona centrală – Construire clădiri cu funcțiuni mixte: locuire colectivă, activități administrative, de administrarea afacerilor, financiar-bancare, comerciale (terțiare), culturale, de turism, servicii (terțiare), parcaj colectiv public și privat”, Bd. Mihai Eminescu nr. 2, Bd. C.D. Loga nr. 3.
Este vorba, de fapt, despre proiectul privind transformarea zonei pe care se află clădirile în care au funcționat Liceul de Arte Plastice și Inspectoratul Școlar Timiș. Planul Urbanistic Zonal aflat în discuție acum cuprinde mai multe clădiri, o parcare subterană pe trei etaje și un turn înalt de 47 de metri.
Epopeea transformării fostului liceu israelit a început în vara lui 2017. Investitorul este din Cluj și ar fi vrut acolo un bloc de zece etaje, parcare subterană, un hotel, spații pentru cultură și locuințe. Primul proiect a fost însă retras la dezbaterea publică. Al doilea a fost făcut de alți arhitecți, care au propus ca turnul belvedere să aibă 47 de metri înălțime, iar în subteran să fie trei etaje de parcări. În septembrie 2018 s-a făcut și o dezbatere publică și s-a decis că se vor face modificări, după ce reprezentanții Mitropoliei au anunțat că se tem pentru siguranța catedralei.
Iată că acum se face a treia dezbatere publică, după ce proiectul a creat rumoare și pe Facebook. Candidatul USR la Primăria Timișoara, Dominic Samuel Fritz, a cerut timișorenilor să pună presiune pe consilieri, ca aceștia să respingă investiția. Conform arhitectului-șef al Timișoarei, Sorin Ciurariu, proiectul are toate avizele și se află în faza finală pentru aprobare. Mai mult, la ultima ședință de consiliu proiectul a fost retras, după ce s-a descoperit că aleșii locali nici măcar nu l-au citit.
Între timp, au venit cu explicații și investitorii, care au precizat că cele două clădiri, cea a școlii evreiești și cea a fostului internat evreiesc, se vor păstra și vor primi destinații culturale, că turnul belvedere nu va fi mai înalt decât catedrala și că săpăturile nu vor afecta lăcașul de cult.
Detalii, AICI!
În clădirile ce se vor ridica pot coexista servicii comerciale și sociale, culturale, locuințe colective sau servicii hoteliere, mai scrie în documentație. Pe cel puțin 10% din suprafața terenului, în total 8.365 mp, vor fi făcute spații verzi. Undeva la etajul 1 va fi realizată și o terasă verde. Sunt prevăzute 450 de locuri de parcare, iar str. 20 Decembrie 1989 ar urma să aibă patru benzi cu sens dublu. Pe bulevardele C.D. Loga și Mihai Eminescu vor fi modificate profilele stradale, pe când str. Patriarh Miron Cristea va avea sens unic dinspre Eminescu spre Loga.
Cei interesați se pot adresa și în scris, către Direcția Secretariat General – Serviciul Administrație Locală, sau pe e-mailul camelia.crisan@primariatm.ro, până în 12 noiembrie la ora 10. Participanții la dezbatere vor putea discuta doar cinci minute despre proiect.
AICI puteți analiza planul urbanistic!
Clădirea fostului liceu de arte a fost vândută de Fundația Caritatea firmei Studium Green din Cluj. Stă goală din 2013, de când a fost mutat Liceul de Arte Plastice, pentru care primăria plătea o chirie lunară de 30.000 de euro. În octombrie 2016, Consiliul Local Timișoara a decis să nu își exercite dreptul de preemțiune asupra celor două imobile de pe Bd. C.D. Loga 3 și Bd. Mihai Eminescu, pentru care Fundația Caritatea cerea 5 milioane de euro.
Articole pe aceeași temă:
http://www.tion.ro/primele-explicatii-ale-firmei-care-transforma-liceul-de-arte-de-langa-primarie/2347099
http://www.tion.ro/proiectul-de-construire-a-unui-turn-belvedere-in-locul-liceului-de-arte-retras-consilierii-locali-nici-macar-nu-l-au-citit/2343930
http://www.tion.ro/turn-de-belvedere-langa-primarie-proiectul-pentru-transformarea-liceului-de-arte-intra-in-clt/2338211
Trimite articolul
XComision mare, vrea robu sa isi faca mol (buticuri) in soarelui si mai are nevoie de ceva finante, in ce tara civilizata a-ti mai vazut asa ceva sa bage cladiri de sticla in centru istoric….doar romania unde coruptia nare limite
au aparut flegmele de la alde si psd sa-si dea cu parerea buhahahahahhaa,hai incolonarea si marsh laKKT ca sunteti vineti ! :)))) BRAVO ROBU !
Nu are ce căuta așa ceva în centru, înconjurat de palate istorice, clădiri și monumente Art Noveau și Secession. Puteți să-mi faceți BJ că tot nu mă convingeți.
Bey,de unde drek, dintr-o data atatia specialisti in arhitectura in Timisoara?!?
Ha-ha-ha! Astia nu sunt in stare sa-si faca o buda din scanduri in curte, dar isi dau cu presupusul despre PUZ-uri !?!?
In poza 5 terasele cladirilor scriu tION? 🙂
Oare noul PUG-cel care de mult ar fi trebuit sa fie in viguare dar cei “interesati” au facut sau mjai core3ct nu au facut nimic spre aprobare- ar fi permis un astfel de demers ( PUZ) ? Nu cred si poate este explicatia pentru care t6rebuie sa fie cel vechi in vigoare ca sa avem un nasemeneaq PUZ= perceptie personala asupra realitatii sau nerealitatilor.
“investitorul este din Cluj”
Daca este din Cluj atunci este clar, proiectul se face!
Clujul este neoficial capitala statului paralel, tot felul de rebuturi umane formate din securisti, politicieni si oameni de afaceri de carton (paravane pentru securisti) cauta sa isi extinda afacerile si influenta…se pare ca au pus ochii pe vestul tarii, in mod special Timisoara.
Priviti cum Barnter a pus mana pe contractul de salubrizare, care initial parea o afacere buna pentru oras, ca apoi sa il castige pe cel de dezapezire la un pretz colosal avand in vedere ca, in plm mea, orasul asta abia strange 5 zile de zapada pe an. Deci cand au semnat contractul de salubrizare (refuzat de RETIM pentru ca ieseau in pierdere) stiau ca urmeaza sa primeasca si contractul de dezapezire si astfel vor face profit .
Deci in Alianta Vestului Timisoara se pare ca se alege cu pozitia de stat in 4 labe, urmand s-o primeasca fara vaselina de la clujeni, oricand si oriunde.
De departe cel mai controversat proiect propus vreodata in Timisoara – asistam la o grava incalcare a normelor urbanistice din punct de vedere plastic si arhitectonic, siderant sa construiesti asa ceva in zona 0 a orasului, inconjurat pe o raza de 360 de monumente si cladiri istorice, continuand cu indarjirea prosteasca de bou a lui Robu, pozitia ferma si fara echivoc de refuz a populatiei de la anterioarele dezbateri publice, redactia TION care se pare ca a primit sarcina de serviciu sa cenzureze comentariile critice la adresa proiectului s.a.m.d.
Robule, daca aprobi asa ceva ti-ai dat foc la valiza, atat la propriu cat si la figurat.
Traim in democratie si opinia publica trebuie ascultata si respectata. Daca nu iti convine si iei in continuare decizii fara sa tii cont de nimeni, esti liber sa te muti in Coreea sau Turcia la tovarasii Erdogan si Kim-Jong Un
O porcarie, nu ne place. Va puteti lua catrafusele si investi in Arad, Cluj, Oradea, Resita, Studium Green.
Un proiect care nu trebuie aprobat si pus in aplicare.
Centrul orasului este istoric, nu are nevoie de mastodonti de beton si sticla in mijlocul lui!
Nici proiectul lui Iulius Town nu trebuia aprobat, dar na … cand tata mosu a fost securist cum naiba sa nu se aprobe??! Si mai lasati-ma cu gargara cu locuri de munca. De ce nu a facut o fabrica domnul Iulius daca tot era tare??! Ca acolo nu traieste din chirii, nu? Am ajuns o tara de doi bani in 30 de ani. Si mai spuneti de comunisti! Sunteti mai rai ca aia! Ca ati furat DIN CE AU CONSTRUIT COMUNISTII in primii ani de democratie, iar in democratie construiti farmacii, salii de jocuri de noroc, mall-uri, cafenele, etc … nu sunteti in stare de o centura a orasului, de o autostrada, de nimic …