Festivalul are loc sâmbătă, în 1 iunie, în piața centrală din Ciacova.
Păturata pe crumpi este o mâncare specifică zonei Banatului de pustă, iar la origini, mâncarea este șvăbească. Inițial, păturata pe crumpi era o mâncare de post. Un aluat subțire, ca de tăiței, se întinde pe masă, după ce a fost lăsat la dospit, apoi, după ce se presară mărar sau orice altceva, foaia se rulează și se așează în formă de melc, cam cât e gura oalei în care urmează să fie fiartă. În oală fierbe deja o tocană de cartofi, așa că păturata este așezată pe crumpi și lăsată la făcut. Rezultatul este unul delicios.
Deși la începuturi, păturata era o mâncare de post, fără carne, bănățeanul i-a mai adăugat o bucată de cârnat în compoziție, ieșind o păturată pe crumpi și de diferite produse din carne sau brânză.
Programul Festivalului Internațional al Păturatei, sâmbătă, 1 iunie, la Ciacova:
- Ora 12,00 – Primirea echipelor participante şi repartizarea lor pe standuri, aprinderea focurilor
- Ora 15,00 – Deschiderea oficială a festivalului
- Ora 15,20 – Prezentarea echipelor participante
- Ora 15,30 – Prima degustare a preparatelor
- Ora 15,30 – 22,00 – Spectacol muzică populară tradiţională
- Ora 16,00 – Vizită ghidată la obiectivele turistice din Ciacova (Cula, Casa Memorială Dositej Obradovici, Piața Cetății)
- Ora 18,00 – Decernarea premiilor şi diplomelor pentru participanți.
Organizatorii evenimentului: Primăria oraşului Ciacova împreună cu Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Turismului în județul Timiş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!