Mai mulți timișoreni s-au trezit cu scrisori de la Direcția Fiscală, care spun că trebuie să plătească câte 1.200 de lei la bugetul local, în contul Taxei de poluare, care era de 500 de lei pe an. Practic, ei trebuie să achite taxa pe doi ani, aceasta fiind introdusă în 2013, dar și penalitățile aferente.
Unii susțin că până acum nu au primit nicio altă scrisoare de la Direcția Fiscală din cadrul Primăriei Timișoara, aceasta fiind prima somație care a ajuns la ei pe această temă.
„M-am trezit cu o adresă care spune că trebuie să plătesc 1.200 de lei. Eu am o editură, cum poluez cu această editură? Păi mă compară pe mine cu marii poluatori? Până acum nu a venit nimic, nici nu știam despre această taxă”, ne-a spus un cititor.
O femeie, care crește albine la mai bine de 40 de kilometri de Timișoara, dar are sediul firmei în capitala Banatului, a primit și ea o adresă. A decis să depună contestație la Direcția Fiscală, în speranța că poate autoritățile locale își vor da seama că firma ei nu poluează în Timișoara.
„Mi-a venit că trebuie să plătesc 1.200 de lei. Este o taxă despre care am auzit doar acum, am primit în cutia poștală o somație, un titlu executoriu. Este o taxă asimilată taxei de mediu, codul meu CAEN se referă la creșterea altor animale – apicultura. Agenția de Mediu dă autorizație pentru stupine cu capacitate mai mare de 500 de albine, eu am 150 doar. Am în Timișoara numai sediul social, într-un bloc”, ne-a povestit cititoarea noastră.
Astfel de somații au primit și artiștii, care și-au deschis mici ateliere de artă, dar și cei care au edituri, tipografii sau restaurante.
Taxa de mediu sau Taxa de poluare, în valoare de 500 de lei, a fost introdusă în anul 2013, ea intrând în vigoare odată cu taxele și impozitele locale din 2014. Anul acesta a fost anulată însă, după ce autoritățile și-au dat seama că au reușit să creeze haos în oraș, taxa fiind aplicată după codurile CAEN. Au trimis 8.000 de somații și s-au trezit cu 2.000 de contestații la Direcția Fiscală. Marea majoritate au fost soluționate deja, așa că și alți timișoreni pot scăpa de plata Taxei de mediu.
„Legea vorbește de codurile CAEN. Ei pot să conteste taxa, dacă nu au desfășurat activitate care să aibă impact asupra mediului înconjurător. Sunt și restaurante care au impact asupra mediului, dar noi de unde să știm că au mai mult de 100 de locuri pe scaune, dacă au cod CAEN pe restaurant, noi am trimis decizii. Pentru a constitui baza impozabilă, am trimis la toată lumea. Pe decizie scrie că se poate contesta, au și fost foarte multe contestații. Ca urmare a atâtor contestații, am decis să anulăm taxa. Exact exemplul cu apicultura l-am dat, toată lumea știe că crescătorii de albine fac bine, în codul CAEN intră la poluare. Noi am vrut să îi punem să plătească pe marii poluatori”, a explicat Adrian Bodo, șeful Direcției Fiscale, pentru Tion.ro.
Așadar, cine a primit o somație pentru Taxa de poluare este invitat să depună contestație la Direcția Fiscală de lângă primărie.
„Cei care știu că activitatea lor poate fi scutită, pot depune contestație, chiar dacă a expirat termenul. Pe noi nu ne interesează să le luăm banii, pe noi ne interesează fondul. Am trimis 8.000 de decizii, am primit 2.000 de contestații. Au fost și contestații respinse, dar pe cele mai multe le-am admis. Am decis să anulăm taxa, pentru că este mai mare deranjul, atât pentru contribuabil, cât și pentru noi”, ne-a mai declarat Bodo.
Consilierii locali au adoptat, recent, valoarea taxelor și impozitelor pe anul 2016, însă fără Taxa de poluare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!