128 de beneficiari ai Legii 15/2003 stau cu aproape 10.000 de euro în conturi, de aproape patru ani. Ei sunt „fericiții” câștigători ai competiției de dosare începută de primărie la finalul anului 2016. Printre ei se numără și angajați ai primăriei, unii apropiați ai primarului, pentru care edilul s-a văzut nevoit să scrie Agenției Naționale de Integritate, pentru a afla dacă sunt sau în conflict de interese.
TION a scris de nenumărate ori despre haosul din primărie pentru procedura începută încă din 2016. Mai mulți tineri „norocoși” ne-au scris de mai multe ori să se plângă de felul în care municipalitatea comunică cu ei. „Dezamăgire totală”, „bătaie de joc” sunt doar câteva dintre expresiile folosite de aceștia, care au ajuns să semneze și o scrisoare deschisă adresată conducerii primăriei.
În luna iunie a acestui an, consilierii locali au fost puși să voteze modelul de contract de atribuire în folosință gratuită și procesul verbal de atribuire teren, pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii 15/2003. Reprezentanții primăriei spuneau că mai așteaptă ca inspectorii Curții de Conturi să verifice dacă au fost puse în aplicare soluțiile oferite de ei în toamna lui 2019. Erau hotărâți să semneze contractele și fără răspuns, dar s-a descoperit că unii dintre tineri au devenit proprietari. Așa că au decis să aștepte totuși ca cei de la Curtea de Conturi să „închidă măsura”.
„Nu sunt drumuri de acces, nu sunt utilități, e câmp și atât”
Sunt vreo 20 de tineri care și-au cumpărat proprietăți, spune reprezentanții PMT, pentru că s-au săturat să mai aștepte după primărie. Cei 128 de „norocoși” au fost puși să mai depună câte o declarație pe proprie răspundere că nu dețin o altă proprietate. Unii dintre ei au mers în instanță împotriva PMT, în Contencios administrativ și fiscal, pentru „obligația de a face”.
„În decembrie 2016 s-a încheiat perioada de depunere a dosarelor, în martie 2017 s-au publicat prima dată listele cu persoanele câștigătoare și de atunci nimic… pauză totală. Primarul spune că nu e treaba lui să dea terenurile și nu poate face nimic, ca și cum funcționarii din comisie nu sunt în subordinea lui. (…) Cei din comisie, în frunte cu Mircea Hărăbor (secretar al comisiei – n.r.), au invocat faptul că nu pot finaliza atribuirea pe motiv că este Curtea de Conturi în control la primărie și analizează dosarele, ca și cum dacă vine Curtea de Conturi se stopează activitatea. Dimpotrivă, ei verifică legalitatea documentelor și nu blochează desfășurarea activității”, ne-a scris un cititor TION.
Tânărul care așteaptă încă terenul de la primărie spune că s-au făcut adrese la Curtea de Conturi, iar inspectorii „au răspuns foarte clar cum că acest control nu blochează atribuirea terenurilor și nici desfășurarea activității pe acest subiect”.
Mai mult, cele 128 de parcele care ar trebui împărțite de primărie sunt doar un câmp, pentru că primăria nu a reușit să facă nici măcar un drum de acces, darămite să pună la punct utilitățile.
„Momentan, nimeni din primărie nu poate da un răspuns concret cu privire la acest subiect. Câteva persoane dintre cei care așteptăm terenurile au dat primăria în judecată pentru obligația de a face, adică pentru a obliga primăria să își facă treaba pentru care funcționarii din cadrul ei sunt plătiți, iar noi stăm și în chirii și cu banii blocați, doar doar își vor face treaba. Pe de altă parte, pe terenurile respective nu s-a făcut nimic de către primărie, nu sunt drumuri de acces la parcele, nu sunt utilități, e câmp și atât”, ne-a mai scris cititorul nostru.
Primarul: „Na, asta e! Apare ca o neîmplinire a noastră, nedreaptă până la urmă”
Problema a fost ridicată și în cadrul ședinței extraordinare de consiliu local care a avut loc luni. Potrivit consilierului local Adrian Orza, tinerii „norocoși” spun că juristul primăriei ar fi spus în instanță că a venit răspunsul de la Curtea de Conturi.
„Domnul Hărăbor a ieșit la pensie, s-a făcut altă comisie, totul este rezolvat, așteptăm același lucru: să închidă Curtea de Conturi măsurile. Noi avem totul pregătit, am prezentat comisiei și sper ca la sfârșitul lunii să se termine și să dăm terenurile. Avem comisie nouă, domnul Hărăbor a intrat în concediu și apoi a intrat în pensie. A avut tot dreptul, dar am crezut că termină acest proiect.
Unii au deja proprietăți și au declarat că nu au, de aceea a trebuit, cred că acolo și-a bătut Curtea de Conturi, că avea informații că unii au terenuri și aveau informații false. Automat când au primit, în martie, peste o lună aveau deja terenuri sau proprietăți. Și după aceea au venit cu declarații false. Avem peste 20 de astfel de persoane, din păcate. Dacă avem răspuns de la Curtea de Conturi, convocăm și dăm drumul”, a explicat viceprimarul Farkas Imre, președintele comisiei care se ocupă de atribuirea terenurilor.
Primarul Timișoarei spune că el nu s-a ocupat deloc de subiect, deși în urmă cu câțiva ani a comentat când în mass-media s-au făcut publice numele angajaților primăriei care se află printre cei care ar trebui să beneficieze de terenuri pe Legea 15. El a scris chiar și Agenției Naționale de Integritate, care a concluzionat că „situațiile prezentate nu generează o situație de incompatibilitate”. Edilul-șef a fost mulțumit de răspuns și a promis că duce lista pentru aprobare în consiliul local, dar n-a mai ajuns cu ea.
„Este supărător, eu îi înțeleg pe toți, să stai, cred că sunt trei ani, și cu niște bani blocați, așteptând ceva ce ți se cuvine, din moment ce ai respectat toate regulile competiției pentru a obține așa ceva. (…)
Ei și-au făcut datoria, cu toții, dar este greu de înțeles cum de, după trei ani, noi încă nu le avem repartizate. Nu m-am amestecat nicio clipă, au fost acele discuții inițiale, că pe listă sunt și apropiați ai mei, din punct de vedere funcțional, sunt oameni care lucrează în aparatul primăriei, în zonele foarte apropiate de cabinetul primarului, în interacțiune directă cu primarul. Și am lăsat lucrurile să se desfășoare fără nici cea mai mică implicare din partea mea. Nu pot decât să spun că am un gust amar că, nici la ora actuală, tinerii care au respectat toate regulile nu sunt în posesia terenurilor”, a precizat primarul.
Concluzia edilului-șef este simplă, chiar dacă unii au decis să nu mai aștepte ca primăria să-și facă treaba.
„Chiar am întâlnit o domnișoară care mi-a spus «domn’ primar, eu vreau să renunț pur și simplu, pentru că am așa un sentiment de gust amar». Na, asta e. Apare ca o neîmplinire a noastră, nedreaptă până la urmă”, a conchis acesta.
Ca să beneficieze de terenuri, tinerii trebuiau să aibă domiciliul în Timișoara, să nu aibă mai mult de 35 de ani și să depună o garanție de aproape 10.000 de euro, pentru a demonstra astfel că au bani să înceapă lucrările la casa visată. 128 de parcele are de împărțit primăria în zona străzii Ovidiu Balea.
Printre tinerii norocoși se aflau și apropiați ai primarului Timișoarei: Sanda Greblă – fostă șefă de cabinet a primarului, acum șefă de serviciu în PMT, Cătălin Iapă – fost consilier personal al primarului, acum secretar de stat în Ministerul Dezvoltării sau Robert Kristof – fost consilier personal al primarului, acum administrator public al orașului, dar și angajați ai PMT sau copii ai acestora. Lista a fost actualizată în decembrie 2019. Cel mai probabil va fi actualizată din nou, după ce unii dintre tineri și-au cumpărat proprietăți.
Articole pe aceeași temă:
Trimite articolul
Xna asta e ,….. pleci vine altul cu alte promisiuni si iar vine altu l si tot asa
a promite e simplu
Sarmanii tineri cu 10.000€ blocati in avans. Chiar imi pare rau de ei…au vrut si ei o casuta ca sunt amarati si saraci si nu puteti rezolva problema 🙁
Viceprimarul Farkas IMRE minte…Curtea de Conturi a dat urmatorul raspuns inca de acum cateva luni: De asemenea Curtea de conturi mai precizeaza faptul ca: “Referitor la perioada de realizare, respectiv de aplicarea prevederilor Hotărârilor Consiliului Local privind atribuirea parcelelor de teren, cu respectarea prevederilor Legii nr.15/2003,auditorii publici externi subliniază faptul că aceasta nu este determinată de închiderea măsurilor de către Curtea de Conturi (astfel cum se menționează în procesele verbale de către comisie)”.
Cu alte cuvinte CC spune clar faptul ca ei nu impiedica atribuirea terenurilor, dar cei din comisie baga in fata controlul Curtii de COnturi ca sa nu dea terenurile.
Viceprimarul FARKAS probabil are intereseul ca sa nu se faca tinand cont de faptul ca si el candideaza pentru functia de primar, iar HARABOR probabil a amanat cat a putut tocmai ca sa iasa la pensie si apoi nu il mai intereseaza ce se intampla…jalnici functionarii din primarie
Nici o pierdere – oricum erau o gramada de pilosi din Primarie, care oricum au alte proprietati, trecute pe rude, firme etc. (vezi doamna de la urbanism).
La bulivar, birjar!
Na…..nu-i bai,dupa 27 o sa ne fie dor de freza ta
Circotasi !
Cum nu au utilitati ? Eu vad chiar in prm plan canalizarea iar pe cer se ridica norii a ploaie.Iar gaze….cacalau !
„Na, asta e! ”
Raspuns de PNList mosier inganfat si narcisist.
la banii ce ii invart fostii aghiotanti ai pletosului vopsitului sa-si cumpere locuinte la pretul pietei. Ce atata pomana, cum pot altii cu salarii de mizerie sa se imprumute in banci pentru 30 de ani sa faca acelasi lucru si acesti profitori care detin functii publice platice gras, cu peste 10.000 ron. Isi merita soarta, tatucul nu a mai avut bani sa le faca drumuri, racorduri la utilitati si sa le planteze palmieri si panselute
Septembrie 2116. Afara adie un vant linistit. O briza deschide putin mai larg geamul primariei iar camera este inundata de petale de muscate si cativa tigri ai platanului, sub razele blande ale soarelui de toamna. Pe o catedra, intr-un colt al camerei, zace un maldar de dosare. 128 la numar. Nimeni nu stie ce e cu ele, de unde sunt si cum au ajuns acolo. Anii le-au decolorat foile si le-au ponosit copertele. Legenda spune ca zac de 100 ani…
Chiar ma intrebam ce se mai aude de nulitatea, pardon, administratorul Timisoarei, Robert Kristof, cel care de ani de zile a luat lunar peste 10.000 ron si care e inexistent.
Imi place teribil cum se exprima primarul: el nu stie, nu se ocupa, greu de inteles…..greu de inteles cine mai voteaza cu asta ca tare mi ca iasa tot el. JALE, nici sa fure nu sunt in stare :))
Foarte bine… ce atatea pomeni date catre nomenclaturisti si progenuturile lor?
Esti un jeg robu! Dumnezeu sa te bata!
Saracii tineri din PNL 🙁
Nu mai stiu cine a zis, poate ma ajutati: “deci aveti 10.000€ sa puneti in cont si nu sariti cu nimic?”
Nimeni nu știe.. Nimeni nu are curaj sa facă curat pe lista tinerilor .. Robu, Farkas, Comisia nu au avut curaj sa scoată de pe lista protejații. Și pe cei cu ilegalități.. Din cauza acestora nici cei care sunt în regula nu au șansa să beneficieze de legea 15/2003… Sa speram ca justiția va face dreptate, sunt 6 procese pe rol…oare bau-baul de Curtea de conturi nu poate sa ia o poziție oficiala din respect fata de tineri?!?!?!? Chiar le place la Curtea de conturi sa fie dați drept vinovați și nu au nimic de spus?!?
bine ca in satele metropolitane s-a putut si se poate sa se dea teren de casa gratuit tinerilor.
Nu e o neamplinire a voastră. E vorba de incompetenta și de nesimțirea ta și a acoliților tai din primărie și nu numai. Sper din tot sufletul ca de duminică începând să se rezolve problema.
Primariile din jurul timisoarei: giroc, mosnita, sacalaz, sinandrei, bucovat au impartit terenuri pentru tineri. Unii de 10 ani si chiar de mai multe ori.
Curtea de conturi conform legii face controale anual la municipii, o data la 2 ani la orase si o data la 3 ani la comune. Deci au fost verificati si nu au avut probleme.
Primarii comunelor sunt psd si pnl, deci nu poate acuza nimeni ca e o chestie politica.
Cum se face ca DOAR la timisoara procesul de atribuire dureaza atat de mult, a fost blocat, s-au gasit ilegalitati si nu s-a finalizat? Pai e clar, ca orice lucru care se face in timisoara de catre robulieni: se face cu indolenta, pe pile si spaga, fara respectarea legii si anume ILEGAL!
Curtea de conturi pe subiectul asta, garda de mediu pe subiectul gunoaielor, inspectia in constructii pe subiectul poarta si autorizatii ilegale, directia de cultura pe subiectul trotuare, protectia consumatorului pe subiectul timpark si multe multe alte institutii au facut multe controale, au descoperit ilegalitati pe banda rulanta si au sanctionat primaria. Avem tot palierul de incalcari de legi, repetate in permanenta. Cum se face ca nici un procuror, ca maretul DNA nu a luat nici o masura pana acum????? Cum se face ca nu s-au autosesizat si nici cand au fost sesizati procurorii, de la mareata justitie nu au rezolvat nici o speta de neglijenta si abuz in serviciu??? In alte cazuri repede, repede au pus catuse!
Cand ceva nu iese asa cum ar dori maestru pleata vopsita, scoate din joben argumentul ca alte forte oculte ii baga bete in roate desi el se sacrifica pentru ceilalti, pentru binele comunitatii desi prin tot ceea ce face de cele mai multe ori este in afara legii. Cat cei din subordine sa, vax, sunt niste analfabeti promovati pe functii strict politic, profesional fiind niste nulitati cu aere de academicieni