O scurtă recapitulare a subiectului. În Legea Educaţiei, Religia este materie obligatorie, însă cei care au conceput acest act au dat posibilitatea elevilor de a se retrage de la această oră, prin depunerea unei cereri scrise.
Recent, obligativitatea participării elevilor la ora de Religie, precum şi modul de înscriere la această oră au fost contestate la Curtea Constituţională. Magistraţii acestei instanţe au stabilit că nu elevii care se retrag de la această oră trebuie să depună o cerere, ci acei elevi care doresc să facă Religie ar trebui să depună o cerere prin care să specifice şi cultul din care fac parte. Astfel, implicit, magistraţii Curţii Constituţionale au anulat acel articol din Legea Educaţiei care spunea că elevii care vor să se retragă de la această oră trebuie să depună o cerere.
Verdictul a fost interpretat în fel şi chip de „experţi”. Unii au spus că materia Religie este suspendată timp de 45 de zile, perioadă în care Parlamentul ar fi trebuit înlocuiască articolul buclucaş, iar alţii că toţi cei 3,1 milioane de elevi din România trebuie să depună acea cerere de înscriere. Drept urmare, Ministerul Educaţiei a tipărit rapid milioanele de formulare şi le-a trimis şcolilor cu menţiunea că acestea trebuie completate de elevii care doresc să urmeze cursurile de Religie.
În judeţul Timiş, până acum, au completat aceste formulare în jur de 85 la sută dintre elevi. Ba mai mult, Biserica Ortodoxă Română a derulat şi o campanie la televizor prin care îndemna elevii să se înscrie la ora de Religie.
Tot acest efort titanic a fost în zadar, susţine deputatul PSD de Timiş Petru Andea, membru al Comisiei de învăţământ din Camera Deputaţilor. El a precizat că Parlamentul, după verdictul magistraţilor Curţii Constituţionale, ar fi trebuit în cele 45 de zile să modifice Legea educaţiei, în aşa fel încât să fie în concordanţă cu recomandările curţii. Or, cum acest lucru nu s-a întâmplat încă, singurul lucru care s-a schimbat este faptul că acum elevii care vor să se retragă de la ora de Religie… nu o pot face, deoarece articolul respectiv este suspendat. Şi, iată cum un verdict aparent favorabil celor care nu doresc să urmeze Religia în şcoală s-a transformat într-unul nefavorabil lor.
„Deocamdată legea nu este trecută prin Parlament. În consecinţă, începând de luni, posibilitatea ca elevii să se retragă de la ora de religie devine o temă anulată. Ca urmare, până la sfârşitul acestui an şcolar, ora de religie se continuă în formula în care s-a început anul şcolar. Mai există un articol în Legea Educaţiei care spune că orice modificare în timpul anului şcolar se aplică doar începând cu anul şcolar următor. Deci toate măsurile care privesc ora de Religie, aşa cum le va stabili Parlamentul, la recomandarea Curţii Constituţionale, trebuie să se aplice începând cu anul şcolar următor. Ca urmare, neclarităţile, nelămuririle, chiar încercări de a spune că elevii care nu au depus cerere nu mai intră la ora de religie, nu au fundament”, a spus Andea.
Mai mult, el susţine că milioanele de lei cheltuite de Ministerul Educaţiei pe tipărirea şi împărţirea formularelor buclucaşe au fost aruncate pe geam. La fel şi banii pe care BOR i-a cheltuit pentru clipul de promovare a Religiei în şcoli.
„Ca urmare eu aş îndemna pe toţi profesorii de religie să stea liniştiţi pentru că nu se pune problema ca în acest an şcolar să li se rezilieze contractele dacă unii elevi sau mai mulţi nu au mai depus cereri pentru a urma ora de Religie. Ceea ce face ministerul la ora actuală, ei au luat-o puţin şi au cerut tuturor elevilor şi părinţilor să se înscrie la ora de Religie. Această înscriere poate fi valabilă acum, dar mai ales de la toamnă, când pentru a norma clasele pentru anul şcolar următor ar trebui alte înscrieri dacă acestea sunt considerate numai pentru acest an”, a mai spus Andea.
În opinia lui, singurii elevi care nu vor fi obligaţi să fie prezenţi la ora de Religie sunt cei care încă de la începutul anului au cerut acest lucru, printr-o cerere scrisă, nu şi cei care acum nu au depus noua cerere.
Evident, din haosul acesta nu a câştigat nimeni. Rămâne astfel de văzut cum va modifica Parlamentul Legea Educaţiei.
Alte articole pe aceeași temă:
Cititorii ne sesizeaza: Se pune presiune pe copii sa urmeze orele optionale de Religie!
Citiți principiile noastre de moderare aici!