Predescu a declarat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că, potrivit legii, Direcția de Cultură ar trebui să fie anunțată când se organizează manifestări în zona de protecție istorică. Or acest lucru nu se întâmplă niciodată.
„Există un articol 23 al aceleiași legi (Legea 422, de protecție a monumentelor istorice – n.r.) care spune că orice intervenție în zona de protecție, inclusiv împrejmuiri temporare, amplasare de indicatoare, peisagistică, tot ceea ce se întâmplă practic în zona protejată trebuie să fie avizat de Ministerul Culturii. Nu avem dorința de a limita activitatea, dar este evident nevoie de cineva care să se gândească la binele zonei protejate. Asta este misiunea noastră (…)
Pentru evenimentul de duminică nu a cerut nimeni aviz. Noi nici nu știm când se întâmplă aceste lucruri, pentru că ele trec direct prin Comisia de ordine publică a Primăriei Timișoara. Ne trezim cu tot felul de evenimente. Din punct de vedere legal, era nevoie să ceară, în primul rând, aprobarea Bisericii. Acel articol pe care l-am prezentat nu era atât pentru primărie, care trebuie, evident, să consulte biserica atunci când intenționează să organizeze evenimente în proximitatea oricărui lăcaș de cult, dar să știe și bisericile că au acest drept de a atenționa primăria că nu se pot organiza evenimente în proximitatea celor care se află în zona protejată sau în zona de protecție, pentru că au legea de partea lor. E un lucru firesc”, a explicat Predescu.
Astfel, deși, teoretic, Direcția de Cultură ar trebui să avizeze aceste evenimente, instituția nici măcar nu este informată când au ele loc. Abia acum, după scandalul dintre Biserica Catolică și Primăria Timișoara, conducerea municipalității a căzut de acord să încheie un protocol de colaborare cu Direcția de Cultură. În ceea ce privește amenda pe care organizatorii evenimentului sportiv ar putea să o primească, instituția ar trebui în primul rând să primească o sesizare.
„Sancțiunea ar putea fi cerută în primul rând de Biserica Catolică. Pe noi nu ne-a sesizat nimeni. Nu avem niciun fel de cerere în acest sens și nu avem de unde să știm dacă ei s-au înțeles sau nu anterior, până nu avem un document, o solicitare, o reclamație (…) Noi nu știm ce evenimente urmează să aibă loc. Am cerut deja Comisiei de ordine publică să ne anunțe. Primarul Nicolae Robu a făcut o invitație către Direcția de Cultură, pentru a participa la un consiliu de coordonare a agendei culturale, una dintre comisiile despre care se tot vorbește.
Sperăm să avem, într-un fel sau altul, informații despre evenimentele care se petrec în zona istorică și care presupun instalații de mari dimensiuni, astfel încât să ne putem spune punctul de vedere dacă este corect sau nu modul acela (…)
În ceea ce privește însă amplasarea de scene, de obiecte cu caracter temporar sau definitiv în spațiile istorice, vom cere aviz de acum încolo, pentru că se pare că lucrurile au scăpat de sub control. Încercăm să conștientizăm acum primăria, să intrăm pe o procedură prin care se evenimentele care se petrec în zona istorică să treacă prin avizare. Avizare simplă, clară, cu atenție din partea noastră pentru monumentele istorice”, a mai spus șeful Direcției de Cultură Timiș.
Articole pe aceeași temă
http://www.tion.ro/episcopia-romano-catolica-primaria-timisoara-a-fost-informata-in-scris-cu-privire-la-programul-sarbatorilor-pascale/2012161
http://www.tion.ro/procesiunea-catolicilor-din-timisoara-de-florii-a-fost-blocata-iar-liturghia-de-la-dom-grav-deranjata/2010714
http://www.tion.ro/robu-ii-face-tampiti-pe-cei-ce-au-lipit-toalete-ecologice-de-domul-din-piata-unirii-la-un-maraton-sportiv/2011417
Citiți principiile noastre de moderare aici!