La mijlocul lunii ianuarie, asociația suporterilor Druckeria și membrii proiectului Ecluze pe Bega au reușit să strângă suma de 2.200 de euro necesară achiziționării unei hărți a Banatului realizate de Franceso Griselini și tipărite în 1776 la Viena. Achiziția, care a inclus și toate taxele aferente, a fost făcută printr-un efort al comunității din jurul celor entități, care s-a mobilizat în mai puțin de 24 de ore. La câteva săptămâni distanță, au fost oferite noi detalii. Mai precis, harta a ajuns deja la Timișoara și a trecut deja de „inspecția” făcută de un istoric.
„După aproape trei săptămâni am adus acasă o parte din trecutul nostru. Am avut deja o primă întâlnire cu un istoric, specializat în hărți vechi, care a atestat autenticitatea hărții și a confirmat că e un obiect de patrimoniu valoros. În perioada următoare vom avea întâlniri cu reprezentanții Muzeului Național al Banatului pentru a găsi forme prin care harta poate fi conservată și expusă în cele mai bune condiții, astfel încât să fie un bun al comunității, așa cum ne-am gândit de la început”, au anunțat, mai exact, cei de la Ecluze pe Bega, printr-o postare pe Facebook.
Despre harta din 1776 și planurile de viitor
Harta achiziționată de Druckeria și Ecluze pe Bega a fost realizată de Francesco Griselini, savantul italian născut în 1717 la Veneția, care a avut o activitate bogată în mai multe domenii precum cel al științelor naturale, cartografie, istorie sau literatură. În 1774, acesta a pornit într-o lungă călătorie în Banat, pentru a studia regiunea. După doi ani și jumătate petrecuți aici, Griselini a publicat o lucrare complexă „Încercare de istorie politică și naturală a Banatului Timișoarei”, în care descrie atât istoria și configurația politică și economico-socială a Banatului, cât și pe bănățeni și obiceiurile lor.
Harta care a ajuns acum la Timișoara mai are doar alte două exemplare, unul la Harvard și altul la Bavarische Staatsbibliothek. De altfel, lucrarea cartografică fost una dintre cele prezentate în cadrul expoziției de hărți a Harvard „Look But Don’t Touch: Tactile Illusions on Maps”.
Tocmai datorită valorii sale, Sebastian Novovic, liderul Druckeria, anunța că harta „nu va sta într-un sertar”. În plus, cele două entități care au colaborat pentru această achiziție vor continua demersuri asemănătoare, având, de exemplu, în vizor și achiziționarea unei cărți semnate tot de Francesco Griselini, în două volume, „Geschichte Des Temesvarer Banats”, care costă 1.500 de euro.
„Alături de Druckeria și de Ecluze pe Bega avem multe planuri pentru anii ce vin, dar multe dintre ele duc spre un muzeu al culturii noastre bogate, al patrimoniului nostru, al ceea ce am fost noi – o oală sub presiune cu ingrediente de tot felul, de peste tot, din care a ieșit un gulaș bun rău de tot. Nu trebuie să pierdem legătura cu ceea ce am fost, iar dacă putem să înnodăm fire, trebuie să o facem. (…) Noi vrem să expunem aceste piese, pentru a putea fi văzute de toată lumea, desigur, în condiții de siguranță. Nu le luăm doar pentru a le ține închise undeva. Muzeul Național al Banatului sau orice altă instituție cu un spațiu expozițional adecvat le vor putea împrumuta oricând de la noi”, spunea Sebastian Novovic.
Cei care doresc să susțină aceste demersuri pot face donații pe platforma WhyDonate, prin ING pe numărul de telefon 0724654387 sau prin Revolut (@sebastabsk).
Trimite articolul
XFelicitari.Imi pare rau ca nu am stiut de actiune sa donez si eu!
Bravo baieti!
Organizare arhivare & dezvăluire publicului !
NEXT paint art porcelanossa ?:)
Mai bine o scanează la rezoluție mare….