Proiectul „reMIND MAPPING ’89” a început acum doi ani și a reușit să adune peste 24 de ore de filmare brută, interviuri cu 42 de persoane care au participat direct la Revoluție în Timișoara. Interviurile au fost realizate de elevi timișoreni voluntari și sunt deja inserate în harta interactivă. Fiecare „poveste” este asociată locului despre care vorbește și toate pot fi accesate gratuit.
În ediția din acest an se continuă cu colectarea poveștilor sub formă de interviuri, dar și de imagini. Parte dedicată imaginilor se numește „reVEDERE” și îi invită pe toți cei care dețin fotografii, diapozitive, filme din decembrie 1989 să contribuie la realizarea unei arhive de memorie colectivă a orașului.
„Un sondaj inițial arată că astfel de imagini există în albumele de familie și sunt persoane care ar dori să le facă publice. Fotografiile vor fi asociate locului în care sunt făcute într-o hartă digitală similară celei dedicate interviurilor. Accesul vizitatorilor pe site este liber, toate materialele putând fi folosite în documentare, cercetare, ca material didactic, turistic. Realizarea unei astfel de arhive de imagine este necesară pentru memoria colectivă, implică personal timișorenii, salvează de la degradare și uitare documente și povești care merită să fie cunoscute”, spun organizatorii.
Dacă doriți să contribuiți cu astfel de imagini, le puteți încărca într-un formular online. Pe 6 și 7 noiembrie, între orele 10-14, se vor deschide și două centre de colectare directă: Memorialul Revoluției (Strada Oituz, nr. 2B), respectiv Universitatea de Vest din Timișoara (sediul central, Bd. Parvan, nr. 4, în holul mare de la parter).
„Fotografiile vor fi scanate și înapoiate proprietarului, imaginile fiind înscrise în arhiva digitală ca act de donație și fiind folosite strict în scop necomercial. Dacă donatorii doresc, numele lor va fi publicat pe orice material care folosește imaginea donată în acest proiect”, spun inițiatorii proiectului.
Fotografiile vor fi încărcate împreună cu cele din arhiva Memorialului Revoluției într-o hartă digitală interactivă, care va fi lansată pe 15 decembrie, la Memorialul Revoluției.
„reVEDERE” este o idee dezvoltată în cadrul Școlii de Vară Astra din 2021 de un grup de tineri studenți geografi: Andreea Triponescu, Adelina Tuță, Fabian Beșca, Victor Jurj, Alexandru Pleșu, coordonați de dr. Alina Satmari, lector în cadrul Departamentului de Geografie.
editor Amalia Kui
Trimite articolul
XE buna ideea, dar eu ma gandesc sa-mi iau un aparat foto dslr sa surprind imagini de la revolutia ce sta sa vina acum, pentru aia din 89 mai greu sa mai aduci ceva, cine statea sa faca poze? Dar la asta de acum o sa fiu pe faza. sper numa sa inceapa dupa black friday, sa-mi iau la reducere ceva profi.