Raul Popadineți a realizat o hartă a punctelor de colectare a deșeurilor din oraș, după ce a pedalat peste 460 de kilometri și a numărat 470 de puncte de colectare.
„Am pornit inițiativa în februarie 2021, după ce mai mulți prieteni mi-au pus întrebarea «Unde este cel mai apropiat punct de colectare pentru materialul X?». De multe ori nu știam ce să răspund, așa că m-am pus să aflu. M-am urcat pe bicicletă și am început să mă plimb prin oraș și să mapez puncte de colectare/reciclare cu telefonul. Așa a luat naștere https://econub.com”, a povestit Raul.
Tânărul a completat harta cu rețeaua de colectare a obiectelor de îmbrăcăminte reutilizabile de la Caritas și vrea să extindă harta cu puncte de colectare pentru baterii, becuri, medicamente expirate, lemn.
El pune la dispoziția altor dezvoltatori de aplicații și toate datele pe care le-a adunat, care se găsesc pe portalul data.primaria.tm. Potrivit PMT, portalul de date deschise lansat deja de câteva luni găzduiește 31 de seturi de date despre infrastructură, servicii publice, mediu, sănătate.
„Pentru a deveni un oraș inteligent, trebuie să creăm premisele pentru colectarea de date din diverse surse. La nivelul UE se vorbește tot mai des despre conceptul de «digital twin», așa-zisa machetă digitală a orașului, care însumează toate datele care pot fi colectate despre oraș și activitatea sa zilnică. Pe baza acesteia vom putea să analizăm probleme precum mobilitate, calitatea mediului sau infrastructură de colectare a gunoiului și să găsim soluții pentru rezolvarea lor”, spune Val Mureșan, consilier personal al primarului Dominic Fritz pe digitalizare și smart city.
editor Dan Oancia
Trimite articolul
XFelicitari pentru intiativa. Cam asta e diferenta intre cei ce se implica si cei ce se plang pe Tion toata ziua.
Alt “dashtept” care viseaza salvarea planetei, smart city si alt kkaturi. Bah “dashteptilor”…in primul rand învățați romanul sa foloseasca civilizat toaleta publica, sa foloseasca cosurile de gunoi, sa nu distruga spatiile verzi…si dupa ce realizati astea putem incepe discutii despre reciclat sau puncte de colectare.
-
@Realism, pe tine cat te plateste Tion sa postezi cate un comentariu la fiecare articol? Nu de alta dar as face si eu un banut pe langa. Absolut la toate articolele arunci cate un comentariu doar sa instigi, fara a spune nimic inteligent. Spre exemplu zici “in primul rand învățați romanul […] sa foloseasca cosurile de gunoi”. Pai nu despre asta e vorba in articol? Despre folosirea cosurilor de gunoi? In fine, e tarziu, stiu, esti obosit, nu ti-a iesit de data asta.
In alta ordine de idei, felicitari domnului Raul Popadineți.
-
Aia asa e, noi pomenim de smart city intr-o urbe fara caldura si apa calda, fara iluminat stradal etc. Totusi, felicitari Primariei pentru inca un proiect unde nu a avut nicio implicare, desi usereii si donimic fizz sunt toata ziua cu digitalizarea in gura. Ar putea sa ii multumeasca tanarului, mai ales ca ei oricum sparg bani pe proiecte sf incredintate unor firme de apartament cu zero angajati in timp ce pentru implementarea proiectelor cauta volutari. Ei bine, pe asta l-ati gasit fara sa il cautati.
-
De ce nu sa se faca in acelasi timp? Nu toti sunt atata de inapoiati ca tine, unii dintre noi suntem pregatiti sa reciclam.
-
Alt desptept care nu are altceva de facut decât sa comenteze ‘geaba. Dar tu ai făcut ceva? Ai reciclat vreodată? Te-ai debarasat de deseuri voluminoase la pu cele de colectare? Ai donat vreodată haine? Schimbarea începe cu tine, și nu cu generalisme: romanu’, unguru’, extraterestrul…
Multumesc domnului Raul Popadineți, e o informatie deosebit de utila!
Era treaba Primariei, daca-i interesa binele cetatenilor, curatenia orasului si ecologizarea planetei. Trebuiau doar sa se adreseze celor cateva firme care colecteaza deseuri:
“Mai draga, (vorba unui fost presenite al Romaniei), voi cand colectati containerele, de unde le luati?”
Eu am cautat sa vad unde se recicleaza polistiren și pana la urma am gasit – Hamburger Recycling, pe Aleea Viilor
-
Pe astia nu-i promoveaza ori sa-i ajute primaria!
Si apropo, cand m-am uitat pe harta am vazut ca pe Aleea Viilor sunt doua cimitire. Curat ca la Caracal. Macar sugerati cumva ca ar fi cumva vorba de struguri nu de persoane vi.
Mai ramane sa schimbati Popa Sapca in Eliberarii si gata.
Hai ca-i dau eu doua teme domnului asta (de altfel plin de bunavointa): 1. Unde putem arunca polistiren? 2. Unde putem arunca haine ce nu mai au nicio sansa sa fie utilizate? (sa zicem 3 saci de haine). Eu inteleg un lucru: ce pot cumpara sa pot si arunca. Dar acest lucru nu se intampla… De asta toate minciunile ecologist-climatologice palesc in fata realitatii!
-
Da. Haine prea rele pt a fi donate nu poti duce niciunde. Si nici polistiren si nici foi de sticla.
-
Da. Cine cauta găsește solutii și pentru cele enumerate de tine
-
-
Polistiren am găsit la Hamburger recycling. haine poți sa dai la adaposturi de animale.
-
Hai sa iti dau și tie doua teme dacă ai bunavointa. Dacă o sa cauți o sa găsești. Vino cu informații utile, ca de cei care stau și se plânge avem destul.
-
Haine uzate, dar curate (orice haine, orice uzura) se pot duce la H&M, primesti si un voucher de 5 lei la plasa de tehtile duse la reciclat.
Primaria a pus la dispozitie 4 centre ale RETIM unde se colcteaza deseuri voluminoase /constructii/vegetale ….pentru menajere: rezidual si reciclabil trebuie sa ai contract cu RETIM ca sunt si alte puncte de colectare pentru alte categorii de deseuri foarte bine ca exista insa sunt legale ? autorizate? de aici placa o intreaga discutie cine colectaza ? ce colecteaza si ce face cu deseurile dupaia…. sunt centre autorizate ok super dar nu stiam ca sunt 450 de centre de colectare eu zic sa si verificati ce a centralizat
-
Nu centre ci puncte.
La sticla e vorba de acele cuti in forma de clopot, verzi in care poti arunca sticle de sticla. Si chiar am vazut ca s-au inmultit, desi nu am realizat ca ar fi chiar asa multe.
La haine la fel, sunt un fel de containere in care poti baga haine (curate si in buna stare).
De ulei nu am vazut si nici cautat, ca eu il folosesc la ungerea unui gard de lemn la sat. Nici nu schimb uleiul asa des cat mi-ar trebui pentru tot gardul. Ma refer la ulei de motor, ca am vazut (pe harta) puncte de colectare in benzinari. De ulei de gatit stiu ca sunt firme care vin si ti-l ridica (parca de la 5 litri in sus) si-ti mai si da ceva recompensa.
Felicitări voluntarului. Încet încet se cultiva și la noi actul voluntariatului, ceea ce este un lucru îmbucurător.
TODO: colectare polistiren (mai toate electrocasnicele sau aparatura media, de dimensiuni medii și mari, vin ambalate in polistiren), colectare carton, colectare fier, colectare vopsele și lacuri. In rest, pace și numai bine.
-
Hamburger recycling: polistiren, carton, fier
Felicitari. E nevoie de cate putin peste tot pentru a termina un puzzle de probleme. Lasati oamenii in pace daca o fac de placere. Nu incurca pe nimeni, doar ajuta. Bravo! Daca ne luam dupa carcotasi, nu se face nimic.
Drăguț!
Lectura pe diagonala si înțelesul trunchiat, dau doar bătăi de cap.
Totuși!
Personal, apreciez efortul depus pentru realizarea acestei harți, chiar daca ea nu va face obiectul uzului unora dintre comentatorii articolului.
Cu siguranță se vor găsi si cetățeni, dispuși sa ia la cunoștință despre harta si chiar sa folosească, in sensul in care ea a fost întocmită.
Felicitari !