Prefectul judeţului Timiş, Mircea Băcală, a declarat că va convoca o întrunire cu reprezentanţii societăţilor de gaz, apă şi canal, electricitate şi telefonie şi va solicita să se realizeze o hartă cu toate conductele şi cablurile din subteranul Timişoarei.
“Dacă ar fi existat un plan exact al conductelor din acea zonă, acel incendiu nu s-ar mai fi produs. De aceea voi convoca o întâlnire la Prefectura Timiş cu reprezentanţii de la Aquatim, E.On Gaz, Primăria Timişoara, Enel, pentru că am înţeles că şi ei au un proiect de trecere a cablurilor în subteran şi chiar şi companiile de telefonie şi cablu, pentru a realiza o hartă a ceea ce se află sub asfaltul din Timişoara şi pentru a preîntâmpina astfel de incidente”, a afirmat Băcală.
Prefectul este de părere că heirupismul cu care se execută unele lucrări şi lejeritatea cu care Primăria Timișoara acordă autorizaţii pentru execuţia acestor lucrări sunt principalele cauze ale incendiului produs, ieri, lângă Grădiniţa nr. 33.
“Tocmai pentru ca să nu tăiem din greşeală vreo conductă, în cazul inundaţiilor de la Ghiroda, am aşteptat până când Primăria Timişoara ne-a pus la dispoziţie planurile cu ceea ce se afla în subteran şi abia apoi am tăiat acea bucată de drum pentru a evacua apa din curţile oamenilor“, a mai spus Mircea Băcală.
În replică, şefii muncitorilor de la Aquatim care au tăiat cu discul conducta de gaz se apără şi susţin că nu este vina lor, ci a celor de la E.On Gaz care au montat conducta prea aproape de suprafaţă. Directorul tehnic al Aquatim, Nicolae Ghelsingher a declarat că înainte de a tăia asflatul muncitorii ştiau că sub acesta se află o conductă de gaz, dar că aceasta se afla mult mai aproape de suprafaţă decât este normal.
În timp ce responsabilii pentru conductele de sub Timişoara dau vina unii pe alţii, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş au început o anchetă la finalul căreia cei vinovaţi pentru incendiu s-ar putea alege cu dosar penal pentru distrugere şi neglijenţă în serviciu.
Tot din cauza acestui incident, prefectul de Timiş este decis să reia întâlnirile săptămânale cu preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc şi primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu. În cadrul acestor întâlniri ar urma să se elaboreze o strategie unitară a celor trei instituţii pentru dezvoltarea judeţului Timiş şi a muncipiului Timişoara.
UPDATE. Primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, a declarat marţi că cei care efectuau lucrarea nu deţineau permis de spargere şi că „n-au decât să suporte consecinţele”. Edilul nu exclude că există riscul ca incidente de acest fel să se repete, pentru că deşi există planuri ale reţelelor din subteran, nu apar toate aceste reţele, mai ales dacă vorbim de cele introduse înainte de Revoluţie. „Noi încercăm să introducem în Banca de date urbane toate aceste date, ca să nu mai avem probleme pe viitor, dar eu n-am de unde să ştiu ce este în subsolul acestui oraş. Şi cei de la E.on Gaz şi Enel ar trebui să vină cu know-how-ul lor să ne ajute. Sunt conducte introduse înainte de care nu ştie nimeni, pentru că s-au făcut lucrări aproasta, fără niciun fel de intabulare şi înregistrare”, a spus Ciuhandu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!