Muzeul Național al Banatului Timișoara și Fundația Art Encounters au adunat 120 de hărți de mare valoare în cadrul expoziției „Hartă și Teritoriu. România în Cartografia Europeană sec. XV – XIX”. Piesele prezentate sunt originale, rare, de mare valoare și provin din mai multe colecții din România și străinătate. Majoritatea sunt prezentate în public pentru prima dată, ceea ce face expoziția și mai interesantă. Organizatorii și-au propus să arate o posibilă citire a aspectelor ce țin de teritoriul național și evoluția acestuia în context european traversând cinci secole de istorie.
Vorbim despre hărți vechi: cea mai veche hartă datează din 1478, iar cea mai recentă din 1879. Lucrările dezvăluie un proiect vizual inedit, fiind totodată, adevărate lucrări artistice.
Expoziția oferă vizitatorilor o parcurgere inedită a istoricului Țărilor Române, de la primele formațiuni statale și culminând cu ceea ce înseamnă România ca stat. Astfel, tematica expoziției reflectă modul în care teritoriile românești sunt reliefate de cartografii europeni și maniera în care este interpretată evoluția lor. În contextul celebrării Centenarului, expoziția de față este actuală din punct de vedere tematic și ca abordare vizuală, aducând în discuție diversele etape istorice pe care țara le-a traversat.
Evenimentul va fi deschis pentru public din 7 decembrie 2018 până pe 28 februarie 2019.
Citiți principiile noastre de moderare aici!