Expoziția cu acest titlu va fi deschisă în perioada 15-29 iulie 2013, în spațiul expozițional al Primăriei Timișoara (Piața Victoriei nr.5), anunță Lavinia Simion, consilier al Direcției de Comunicare.
Hadaka Mairi, în orașul Yuri Honjo: peste 300 de tineri pe jumătate dezbrăcați urcă cele 102 trepte de piatră pe un traseu de cca 2 km, până la altar, unde își toarnă apă rece pe capete, sfidând vândul rece care bate dinspre Marea Japoniei. Acesta este doar unul dintre ritualurile surprinse de Hashimoto Yoshinori în fotografiile realizate în ianuarie-februarie 2013. Expoziția mai înfățișează Takeuchi (Rokugo) din orașul Misato, unde în 15 februarie localnicii încing o bătaie cu tulpini de bambus, Yukitopia Nanamagari din orașul Ugo unde în ultimul weekend din ianuarie are loc o paradă tradițională de nuntă, Kawa wo Wataru Bonden (Omagari, orașul Daisen), sărbătoare la care prăjini lungi (Bonden) împodobite cu motive multicolore de ceremonie Shinto sunt trecut râul Omono cu barca și oferite zeilor la altarul de pe vârful muntelui Izu, Namahage Sedo din Oga, în cadrul căreia, între 8 și 10 februarie, namahage (bărbați tineri acoperiți cu paie și purtând măști de căpcăuni coboară din munți la lumina torțelor și dansează sălbatic la baza altarului Shinzan, în fața sedo-ului, focul sacru care alungă spiritele negre, precum și multe alte ritualuri captivante.
Hashimoto Yoshinori s-a născut în 1941, pe teritoriul Prefecturii Akita, și și-a început cariera fotografică în 1960 când, ca student al Facultății de Arte, secția fotografie, pune bazele grupului Atelier Internațional. În 1964 își deschide un studio de fotografie în orașul natal, Akita, iar din 1969 devine fotograf independent la Tokyo, unde ilustrează mai multe proiecte culturale. În 1977 acceptă invitația Ambasadei României la Tokyo de a fotografia evenimentul dedicat Anei Aslan. În 1978, Hashimoto Yoshinori vizitează pentru prima dată România, de care rămâne, pentru totdeauna, îndrăgostit, după mărturisește. Încă de pe vremea regimului Ceușescu fondează în România o agenție de turism, GH3, colaboratoare a ONT, și exportă produse românești în Japonia. Revoluția din 1989 îl găsește în România. Expoziția sa la Timișoara este organizată de Asociația Culturală Româno-Japoneză, iar accesul publicului este liber.
Foto (c) fotosen.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!