Colterm a bătut palma cu Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană și pune umărul să completeze lista obiectivelor turistice din oraș. Deschiderea oficială a Nodului Hidro de pe str. Frederic Chopin nr. 1 are loc în 1 decembrie, de la ora 10, când cea mai veche hidrocentrală funcțională din Europa intră în circuitul turistic al Timișoarei. Oficial, curioșii o pot vizita abia din 10 decembrie, în fiecare duminică, de la ora 10.
„Nodul Hidro, cum este acesta cunoscut în peisajul bănățean, este un obiectiv cu totul deosebit atât prin arhitectură cât și ca realizare tehnică. Este singura hidrocentrală aflată în funcție, în Europa, cu o vechime de 107 ani. Unii cercetători consideră că ansamblul «Turbinelor» reprezintă cea mai valoroasă operă de arhitectură industrială în stilul anilor 1900 realizată la Timişoara”, transmit reprezentanții Colterm.
Edificiul a fost gândit de celebrul arhitect-șef al Timișoarei de la început de secol XX, Laszlo Szekely. A fost construit în stil Wiener Secession și decorat cu figuri stilizate și abstracte de inspirație acvatică. Turnul seamănă cu un donjon medieval și a fost destinat spațiilor administrative, dar pe fațadă încă poartă stema orașului. În interior se pot observa elemente decorative prezente și în alte clădiri industriale proiectate de faimosul arhitect în aceeași perioadă, cum ar fi Uzina de Apă a orașului în 1914 sau Stația de Epurare din Timișoara în 1912.
Uzina Hidroelectrică este dovada vie că lucrurile bine făcute dăinuie în timp. Se numără oricum printre premierele Timișoarei și a acoperit aproape întreg necesarul energetic industrial al urbei. Construcția ei a început în anul 1909, fiind pusă în funcțiune la data de 3 mai 1910, ajungând să producă 89% din consumul de energie electrică al capitalei Banatului.
„Emil Szilard, inginer-șef al orașului de la aceea vreme, a construit prima hidrocentrală de tip baraj, cu turbine pe ax orizontal (mai există una similară la castelul Peleș, dar aceea era pe ax vertical) ridicată pe teritoriul actual al României. Hidrocentrala timișoreană este una dintre primele hidrocentrale construite în Europa și singura de pe continent aflată încă în funcțiune, după cei 107 ani de la inaugurare. Cu această construcție de pe albia regularizată a Begăi s-au rezolvat două chestiuni esențiale: eliminarea igrasiei din subsoluri și prevenirea inundațiilor din cartierul Fabric. În perioada Primului Război Mondial, Timişoara a resimţit mai puţin lipsa aprovizionării cu cărbuni, datorită furnizării energiei electrice de către hidrocentrala de pe Bega”, mai spun cei de la Colterm.
De-a lungul vremii, hidrocentrala de pe Bega a avut nevoie doar de câteva lucrări de reparații și întreținere. În 1930 s-a făcut prima reparație, iar în 1954 a fost înlocuit tabloul electric de comandă de fabricație germană cu aparatură sovietică. Între timp a fost renovată și sala mașinilor, iar clădirea care adăpostește mecanismele de acționare a stăvilarelor a fost restaurată după modelul original. Clădirea a fost ridicată inițial pe rocă și nămol întărit, iar după revoluție s-au făcut injecții de beton, pentru ca bijuteria arhitecturală să stea practic pe o pernă de beton, eliminându-se pericolul cauzat de infiltrările de apă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!