Horia Colibășanu a făcut din nou echipă cu Marius Gane și slovacul Peter Hámor, după ce anul trecut cei trei au fost împreună pe Dhaulagiri. Cei trei au ajuns cu bine miercuri, 13 aprilie, în tabăra de bază, la 5200 de metri altitudine, după un marș istovitor de 14 kilometri și aproape 1600 de metri diferență de nivel.
În mesajul de acum două zile, Horia Colibășanu povestea că nu mai recunoaște locul.
„Se vede altfel, parcă am fi în altă lume. S-au schimbat un pic ghețarii. Nu îmi dau seama unde am stat data trecută. Nu mai seamănă. În 2012 eram singuri aici. Acum e plin de corturi, pe tot piciorul ăsta de munte. E multă lume, e diferit. Dacă mă duc mai sus o să-mi dau seama unde stăteam. Din câte văd, pare că ruta e mai bună până în tabăra 1”, a transmis Horia Colibășanu.
Cei trei alpiniști se vor aclimatiza și apoi vor porni spre tabăra 1, pentru a începe expediția fără oxigen suplimentar și fără ajutor din partea șerpașilor. După ce vor finaliza echiparea rutei, vor aștepta fereastra de vreme bună pentru ascensiune, preconizată pe la mijlocul lunii mai.
Statistic, Kangchenjunga este al doilea cel mai periculos munte din lume. Datele din 2021 au arătat o rată a mortalității de 29,1%, adică 1 din 4 alpiniști care au încercat să-l urce au murit. Kangchenjunga a păstrat până astăzi reputația de „vârf neatins”. Din respect pentru credințele localnicilor, niciun alpinist din primele două expediții reușite nu a pus piciorul pe cel mai înalt punct al muntelui sacru, oprindu-se cu câțiva metri înainte de cota maximă.
Expediţia „Kangchenjunga 2022” este un proiect al Clubului Sportiv Alternative Timișoara, afiliat la Federația Română de Alpinism și Escaladă. Clubul derulează și monitorizează proiecte de alpinism în calendarul sportiv internațional.
Horia Colibășanu a participat la 23 de expediții internaționale de-a lungul carierei, fiind românul cu cele mai mari performanțe în alpinismul de altitudine, cu opt „optmiari” urcați. Marius Gane are o experiență de peste 30 de ani în alpinismul de mare altitudine.
Pe aceeași temă:
Colibășanu despre aventura în Himalaya: Nu am venit să ne distrăm, am acceptat să venim să suferim
Trimite articolul
XDin cate vad eu nu prea ne pasa.
-
Poate unora le pasa. Sunt oameni care sunt interesati de mers pe munte, si vad in expeditiile lui o inspiratie. E greu sa treci pe langa ceva fara sa iti dai cu parerea, desi nu ai nici o parere, nu?
-
Doctore e fain sa faci orice dar pra munca si lovele tale …nu sponzorizari pmt..nu evaziune in cabinetul stoma unde nu se da niciodata factura sau bon fiscal
-