Horia Colibășanu a plecat pe 18 martie spre Nepal, în Himalaya, unde continuă proiectul început în 2019, cel de a deschide o rută nouă spre vârful Dhaulagiri, care măsoară 8.167 de metri. Ar putea fi o nouă premieră nu doar pentru alpinismul românesc de mare altitudine, ci și pentru alpinismul mondial.
Una dintre cele mai dificile porțiuni ale ascensiunii o reprezintă un horn de trecere spre tabăra 1, mai sus de 5.000 de metri. Echipa de alpiniști progresează zilnic cu aproximativ 5 metri verticali de coardă montată, măsură pe care o iau pentru a fi în siguranță atât la urcare, cât și la coborâre. Din tabăra de bază și până în prima tabără superioară au de străbătut o zonă foarte abruptă a muntelui, de aproximativ 600 de metri.
„Sperăm să mai găsim porțiunile de traseu echipate de noi în 2019. Din păcate au fost acoperite de zăpadă așa că o luăm de la capăt. Sunt zile cu efort mare. O zi echipăm, o zi ne odihnim. Partea bună este că știm ce avem de făcut și cunoaștem traseul. Suntem bine toți trei și până acum nu ne-am confruntat cu nicio situație care să ne solicite fizic mai mult decât ar fi nevoie în această etapă”, a transmis Horia Colibășanu din tabăra de bază prin telefonul-satelit.
A treia tentativă de a urca
Cei trei sportivi se află la a treia tentativă de a urca pe creasta nord-vestică a muntelui. Horia Colibășanu a urcat prima oară pe vârful Dhaulagiri în 2007, pe ruta clasică, fără oxigen suplimentar. Apoi în 2019 au încercat iar, dar vremea nefavorabilă i-a determinat pe alpiniști să plănuiască întoarcerea acasă.
Pe lângă Horia Colibășanu, din echipa expediției pe Dhaulagiri mai fac parte și Marius Gane – sportiv român de performanță și alpinist de mare altitudine și Peter Hámor – alpinistul slovac care a urcat pe toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri din Himalaya. Cei trei sportivi vor avea o ascensiune fără oxigen și fără ajutorul șerpașilor.
Puteți urmări expediția pe site, pe Facebook sau pe pagina de Twitter a sportivului. Expediția este un proiect al Clubului Sportiv Alternative Timișoara, club afiliat la Federația Română de Alpinism și Escaladă care derulează și monitorizează proiecte de alpinism în calendarul sportiv internațional.
Articole pe aceeași temă:
Alpinistul Horia Colibășanu, în fața unei premiere mondiale: rută nouă pe Dhaulagiri, în Himalaya
Trimite articolul
XBravo. Multa putere si vreme buna!
da, ce sa-ti povestesc, tare greu e sa fii in concediu permanent.
-
fără supărare, dar tare necăjit pe viață mai ești..
mai puțin și vine vremea frumoasă; și vacanța 🙂 -
Te invitam sa urci mai sus de 2000m
asta daca iti poti tara mirificul fizic pana acolo
vorbim dupa -
Ce te opreste sa te duci si in concediu cu Horia?! Ahhh nu esti bun de nimic?! Concediul pt tine este sa zaci cu burta la soare si cu berea in mana… avem nevoie de tine ca de ciuma
-
Tibi a fost pe Semenic deci este indreptatit sa emita pareri. Fii ca Tibi!
-
Da, e de gasit pe P^rtia Nebunilor.
-