Clubul Sportiv Alternative Timișoara solicită sprijin financiar de la primărie, pentru ca alpinistul să aibă suficiente fonduri pentru a ajunge pe „acoperișul lumii”.
„Horia Colibășanu este cel mai important alpinist de mare înălțime al României și prin urcarea pe Everest va avea în palmares opt vârfuri de peste 8.000 de metri. Rezultatele acestei expediții vor avea o intensă expunere națională, precum și expunere internațională – având în vedere că Horia Colibășanu este un sportiv internațional. Scopul expediției este adăugarea vârfului Everest (8.848 m) în palmaresul alpinismului pur din România și promovarea României la nivel internațional ca țară care performează în sportul de ultra-performanță. Sportivul Horia Colibășanu va urca pe vârful Everest în regim individual de antrenament și de performanță (fără oxigen suplimentar, fără șerpași). România se apropie de șansa de a avea primul român în Top 30 mondial în istoria alpinismului, cu un sportiv care a urcat pe toți cei 14 munți de peste 8.000 de metri. Horia Colibășanu va fi primul român care a urcat pe Everest prin practicarea alpinismului pur, în condiții de maximă performanță sportivă. România, prin sportivul profesionist de la Timișoara, va beneficia astfel de o imagine internațională extraordinară. La nivel mondial sunt înregistrați sub 100 de sportivi care au urcat pe Everest fără ajutorul șerpașilor (localnici din Tibet/China care cară până aproape de vârf logistica și buteliile de oxigen ale sportivilor pentru a le facilita acestor ascensiunea)”, se arată în referatul ce însoțește proiectul de hotărâre pentru alocarea a 30.000 de lei pentru expediția lui Colibășanu.
Expediția propriu-zisă se desfășoară în perioada 7 aprilie – 1 iunie. Câteva săptămâni se va sta în tabere de bază amenajate pentru aclimatizarea sportivilor. Revenirea din expediție este cea mai scurtă etapă din cadrul proiectului. Sportivul va avea nevoie de aproximativ două săptămâni pentru refacerea fizică după ascensiune. Corpul are nevoie de peste 8.000 de calorii pe zi pentru a rezista expunerii la condițiile de viață de la peste 7.000 de metri, unde Horia va sta aproximativ o săptămână, cu resurse limitate. Prima parte a acestei etape se desfășoară tot în Tibet/China, unde sunt necesare condiții de cazare și masă.
Potrivit celor din Clubul Sportiv Alternative Timișoara, bugetul total al proiectului este estimat la 230.850 de lei, din care 167.850 de lei din sponsorizări, de la club, dar și din sursele proprii ale alpinistului. De la bugetul local s-a cerut 64.590 de lei.
„Având în vedere dimensiunea internațională a proiectului și anvergura sa din punct de vedere a complexității activităților derulate, considerăm că derularea acestuia și acordarea unei finanțări-cotă din bugetul total al proiectului sunt importante pentru Timișoara, aducând un capital mare de imagine în plan mondial. De aceea, propunem consiliului local să analizeze proiectul pentru aprobarea unui parteneriat cu CS Alternative, materializat printr-un contract de finanțare nerambursabilă între părți, aprobat prin HCL”, transmit reprezentanții municipalității. Oficialii primăriei propun consilierilor locali să aloce suma de 30.000 de lei pentru expediția lui Horia Colibășanu.
Articole pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!