Horia Colibășanu spune că va pleca într-o nouă expediţie în data de 15 martie 2012 şi estimează că se va întoarce în aproximativ două luni. El va pleca însoţit de alţi doi români şi de un coleg din Slovacia. Aceştia merg în Himalaya, dar se vor opri la alte vârfuri.
Horia Colibășanu spune că ascensiunea vârfului durează numai trei zile, însă urcatul şi coborâtul vârfului Kanchenjunga vor dura aproximativ 30 de zile din cauza vremii care nu va fi potrivită pentru escaladat. Totodată, înainte să plece pe Himalaya aceştia plănuiesc să meargă trei săptămâni pe un alt multe din Tibet, pentru a se obişnui cu clima cu care vor avea de-a face. Escaladarea vârfului Kanchenjunga reprezintă pentru Horia Colibășanu o provocare.
„Este unul din vârfurile din Himalaya care într-adevăr îmi pune probleme. Am foarte mari dubii că îl pot urca şi atunci mi se pare interesant. Eu am urcat unele din vârfurile dificile de 8000 de metrii. Au mai rămas o bună parte din vârfurile mai uşoare, dar acesta este unul dintre cele mai greu care au rămas pe agenda mea, din cele 14 vârfuri de 8000 de metri. Fiind al treilea vârf din lume şi unul dintre cele mai dificile, ascensiunea lui a fost făcută de foarte puţini oameni. Dacă pe Everest până acum au urcat cam 3000 de oameni, pe K2, care este al 2-lea vârf ca înălţime au urcat 300, iar pe acest Kanchenjunga au urcat cam 200 şi ceva”, ne-a spus Horia Colibășanu.
Până în 15 martie, când va pleca, acesta se antrenează din greu pentru a face faţă provocării. „Eu am două feluri de antrenamente. Antrenamentele în oraş şi la munte. În oraş încerc să alerg la stadion, să merg la sala de forţă, să mă mişc cu bicicleta, mai merg şi la înot. O parte foarte importantă este panoul de căţărat. Avem un panou unde merg şi mă antreneze. Acolo unde se poate practica acel alpinism pe patru metri. Antrenamentele pe munte sunt cele care într-adevăr stimulează condiţile de expediţie. Chiar acum mă îndrept spre Braşov, unde voi merge pe munte. Acolo pot să fac ture mai lungi pe pereţi de gheaţă, culoare, creste. Condiţiile, dacă sunt -20 de grade, pot să semene destul de mult cu condiţiile din Himalaya”, ne-a mai mărturisit Colibășanu.
Acesta spune că atunci când pleacă să escaladeze un munte, din cauza altitudinii îi scade foarte mult pofta de mâncare. Datorită tipului de efort pe care îl depune Colibăşanu nu mănâncă dulciuri, în schimb îi creşte apetitul pentru grăsimi şi proteine. Aşa că de fiecare dată când pleacă din România se aprovizionează cu 10 kg de caşcaval, şuncă, cârnaţi sau salam. Aceste alimente sunt nelipsite din bagaj. La fel de nelipsit este şi steagul României pe care îl ia de fiecare dată cu el.
„Eu de fiecare dată îmi iau steagul românesc tricolor cu mine. Nu am plecat niciodată fără el. Eu tot timpul le aduc acasă şi le păstrez. Am steagurile de pe toate cele 5 vârfuri de 8000 de metri pe care am urcat”, a conchis Colibășanu.
Întreaga expediţie a lui Colibăşanu costă 20.000 de euro, bani veniţi din sponsorizări. Horia Colibăşanu are 32 de ani, de profesie este stomatolog şi practică alpinismul din 1998. În 2004, a fost primul român care a urcat pe K2 (8.611m). În 2006, a urcat în premieră pentru România pe Manaslu (8.163m), iar în 2007 a urcat pe Dhaulagiri (8.167m), de asemenea o premieră românească. Horia a fost şi primul român care a urcat pe Annapurna (8.091 m) în 2010. Ultimul vârf himalayan pe care a urcat, în 2011, a fost Makalu (8.463 m).
Alpinistul timisorean Horia Colibasanu a atins varful Makalu
Citiți principiile noastre de moderare aici!