Vă reamintim că, marţi, Camera Deputaţilor a aprobat un amendament prin care articolul 147 din Codul Penal era modificat, preşedintele, parlamentarii şi alte persoane care desfăşoară profesii liberale fiind excluse din categoria funcţionarilor publici. Conform presei centrale, care cita experţi juridici, precum şi Consiliului Superior al Magistraturii şi preşedintelui Traian Băsescu, această modificare a Codului Penal ar conferi o superimunitate parlamentarilor români, care acum nu mai pot fi cercetaţi pentru fapte de corupţie.
Deputatul de Timiş Horia Cristian, unul dintre cei care a votat „pentru” acest amendament, susţine, însă, că nu aşa stau lucrurile în realitate. Citând din prevederile Codului Penal, acesta afirmă că păstrarea acelui articol nemodificat ar fi putut crea situaţii ilare.
„Astfel, în înțelesul Codului Penal, parlamentarii, precum și cei care exercită profesii liberale (avocați, medici, notari etc.) erau asimilați funcționarului public. Această înțelegere dată <<funcționarilor publici>> de către Codul Penal conducea la situații absurde. De exemplu : Medicii erau considerați funcționari publici și ca atare, dacă erau doi medici, soț-soție care lucrau în aceeași secție și unul din ei era şef de secție, acesta încălca art. 253 CP care consideră că şeful de secție produce un folos material soției sale. Aceeași situație dacă unul din ei era managerul spitalului; primarii erau penali dacă propuneau și aprobau bugetul primăriei, care includea și salariul primarului și în acest fel încălca art. 253 CP. În mod asemănător, parlamentarii încălcau art. 253 CP dacă angajau la cabinetul parlamentar persoane care au mai fost angajate la același cabinet în ultimii 5 ani și erau pasibili de pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 1 an”, susţine Horia Cristian.
El explică şi de ce parlamentarii au considerat că nu ar trebui să fie cercetaţi pentru abuz în serviciu.
„De asemenea, modificarea art. 147 nu creează imunitate pentru parlamentari, ci doar exclude posibilitatea ca aceștia să fie incriminați pentru abuz în serviciu, pentru că parlamentarii nu pot comite infracțiunea de abuz în serviciu. Această infracțiune este logic incompatibilă cu exercitarea unei funcții deliberative, unde parlamentarii sunt chemați să voteze după cum le dictează conștiința și alegătorii, în majoritatea lor. Din nou, Traian Băsescu a interpretat după cum dorește legea și ne-a acuzat, şi m-a acuzat pe mine implicit, că aș face parte dintr-un grup infracțional și că aș fi votat această lege pentru a scăpa de răspunderea penală. Dacă ar fi citit cu atenție ar fi văzut că: <<…aceştia (parlamentarii, n.a.) răspunzând penal, civil sau administrativ în conformitate cu dispoziţiile legilor speciale în baza cărora îşi desfăşoară activitatea>>”, mai spune Cristian.
În concluzie, acesta precizează că parlamentarii nu au căpătat superimunitate, ei având în continuare imunitate doar pentru declaraţiile politice.
„Astfel spus, parlamentarii au regimul de imunități dat de Statutul Parlamentarilor care prevede doar imunitate pentru declarațiile politice și niciun alt fel de imunitate”, concluzionează deputatul liberal.
Citiți principiile noastre de moderare aici!