Construcţia noului spital privat din Calea Aradului, de pe strada Grigore T. Popa, o investiţie având ca beneficiară societatea DWT Immo SRL, este aproape gata, dar deputatul Horia Cristian spune că proiectul – derulat de un grup de firme, inclusiv una la care este acţionar şi consultant el – a intrat oricum într-un blocaj.
„Nu este un secret că, într-o relație particulară, am acordat consultanță din punct de vedere medical privind oportunitatea și funcționarea unei investiții private în domeniul sănătății în Timișoara. Informațiile au fost folosite de investitor, cu acordul meu, pentru a obține un credit din partea unei bănci care a considerat că planul de afaceri este corect și sustenabil, ceea ce este în continuare adevărat. Din păcate, grupul de firme care derula investiția a intrat în insolvență încă din 2013, ceea ce a dus la blocarea proiectului”, afirmă Cristian.
Parlamentarul PNL i-a adresat o scrisoare deschisă preşedintelui PNŢCD Timişoara, Ciprian Mihok, după ce ţărănistul a prezentat modul în care s-a derulat afacerea cu spitalul privat şi a dat de înţeles că acesta ar fi de fapt motivul pentru care deputatul Horia Cristian susţine sus şi tare că Timişoara nu are nevoie de un spital regional.
Liberalul afirmă însă că spitalul privat n-ar fi avut nimic de-a face cuproiectul viitorului spital regional, specificul unităţii private fiind cu totul altul. Deputatul liberal spune că pacienţii ar fi urmat să beneficieze de condiţii ca la Paris sau New York.
„Investiția la care faceți referire prevedea construirea unui spital privat de 100 de paturi, în domeniul chirurgiei cardiace, vasculare și neurochirurgiei și oferea servicii de chirurgie programabilă. În niciun caz nu se adresa urgențelor medico-chirurgicale. Serviciile care urmau să fie efectuate, tratamentele aplicate, nu se aflau pe lista de servicii decontate de CNAS, nici în anul 2012 și nici în pachetul de servicii promovat pentru 2014 de Ministerul Sănătății. Acest spital ar fi oferit pacienților români și străini servicii medicale care nu sunt oferite de niciun spital din România și pe care pacienții le caută azi la Paris, Stuttgart sau la New York. Aceste servicii medicale urmau să fie servicii de înaltă calitate bazate pe cele mai moderne tehnologii medicale. Aparatul cheie al acestor servicii a fost lansat în 2012, iar Timișoara și România ar fi făcut parte dintr-un “club select” de 3 țări din UE și 4 în lume care ar beneficia de această tehnologie. Toate estimările făcute au arătat că pacienții ar fi beneficiat de aceste tratamente la costuri de până 5 ori mai mici decât în alte țări”, afirmă Cristian.
Spitalul regional, de cealaltă parte, așa cum a fost el definit încă din 2008 prin documentele strategice ale Ministerului Sănătăţii, spune deputatul PNL, ar trebui să fie un spital cu aproximativ 600 paturi, destinat în exclusivitate urgențelor medico-chirurgicale. Liberalul îl acuză pe liderul PNŢCD că face afirmaţii calomnioase din dorinţa de a-şi face publicitate.
În plus, Horia Cristian aminteşte, încă o dată, ceea ce susţine de vreo două săptămâni încoace, şi anume că Timişoara are deja un spital regional “de facto”, care se numeşte… Spitalul Județean. Unde totul e… cât de roz poate fi în România, dacă ar fi să ne luăm după spusele alesului, care consideră că pacienţii care ajung la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara beneficiază de „cele mai bune condiţii de tratament accesibile românilor”.
Nu putem decât să îi recomandăm o vizită la UPU… Ca muritor de rând.
Articole pe aceeași temă:
Horia Cristian: Mentalitatea internarii in spital este desueta, Timisoara are deja spital regional
Citiți principiile noastre de moderare aici!