Societatea Horticultura, al cărei unic acționar este Consiliul Local Timișoara, este condusă de Andrei Drăgilă și are 195 de angajați (163 de angajați în 2018 – n.r.). Îngrijește dintotdeauna o parte din spațiile verzi și parcurile din oraș, iar din 2019 nici nu a mai trebuit să participe la licitația organizată de primărie, după ce consilierii locali au decis să îi atribuie direct serviciile pentru zona centrală, la cererea Executivului.
Peste 60.000 ari de cosit mecanic
Pe anul 2019, Horticultura a decontat de la primărie servicii de 12,8 milioane de lei, echivalentul a 2,6 milioane de euro. În urmă cu doi ani a prestat servicii de 12,3 milioane de lei. Ce a făcut de acești bani în 2019? De toate!
Cel mai interesant aspect din raportul societății este cel care face referire la câte ore au muncit cei de la societate: 3.222 de ore de autocisternă pentru „udatul suprafețelor gazonate, a rabatelor de flori și a trandafirilor, arborilor, coniferelor și a arbuștilor cu autocisterna și cositul mecanic cu tractor cositoare” (4.192 ore în 2018 – n.r.) și alte 1.681 de ore pentru „transportul materialului dendro-floricol din pepinieră la formațiile de lucru și/sau la locul de plantare – transportul frunzelor, a molozului și a gunoiului vegetal din formațiile de lucru la rampa de gunoi și utilaje specifice întreținerii zonelor verzi – cositoare rotative, motounelte, motoferestrău, aparat tuns gard viu, trimer”. Dăm doar un exemplu: 3 ore s-a folosit freza de zăpadă, pe 115.766 de metri pătrați. Pentru cosit mecanic sunt trecuți 60.826,27 ar.
Plantări: sute de mii de flori și 441 de copaci
Horticultura a plantat 780.309 plante în zona centrală pe tot parcursul anului 2019, din producție proprie. Este vorba atât despre fire de trandafiri (1.507), cât și despre plante anuale (389.200 buc.), plante bienale (291.402 buc.), plante bulboase (91.650) și mușcate (6.550 buc.). A mai trecut pe raport și șase aranjamente florale, dar și 441 de arbori, 53 de conifere și 6.887 de arbuști.
Alte servicii prestate de societatea care întreține spațiile verzi și parcurile din centru sunt: reparații bănci parc, dat cu vopsea și lac, achiziția de coroane naturale și artificiale (13 buc.), de jardiniere monolit de marmură, fontă, plastic (8 buc.) și de pergole (4 buc.).
Horticultura a cumpărat materiale de 2,24 milioane de lei și a încasat 3,77 milioane de lei pe mâna de lucru. Conform reprezentanților societății, au fost doborâți 150 de arbori anul trecut în zona centrală și au fost plantați 441.
Per total, pe spații verzi, societatea a încasat puțin peste 12 milioane de lei, din care puțin peste 10 sunt „realizări zona centrală”. Alte 838.686 lei au intrat în conturile societății pentru că a făcut curățenie. Cel mai probabil, este vorba despre cea stradală pe vremea cât primăria nu a avut contract cu o firmă de salubritate stradală. Vorbim, așadar, despre încasări de exact 12.888.683,32 lei din bugetul local.
Horticultura pune flori în centru ca să nu le arunce?
Reprezentanții Horticultura l-au anunțat pe primar și care sunt planurile pe anul 2020. De altfel, în prima jumătate a anului au anunțat deja că plantează 450.000 de flori (!) în centrul orașului. Este vorba despre plante anuale, care se plantează an de an, ne spunea, joi, directorul Andrei Drăgilă.
Numai că sunt cu peste 60.000 de plante mai mult decât în 2018, când au fost raportate 389.200 de bucăți în zona centrală. De ce este nevoie de atât de multe? Explicația a venit chiar de la primarul Timișoarei, care a recunoscut că suferă că a fost obligat să anuleze festivalul Timfloralis din cauza pandemiei de coronavirus.
„De ce, atunci, apar anumite aranjamente de flori în Centru?! Apar pt. că societatea de spații verzi a Primăriei, Horticultura a cultivat o mulțime de flori în perspectiva festivalului, nimeni neanticipând ce urma să vină peste noi. Acum, având acele flori și ele ajungând la maturitate, avem două posibilități:
1). să le aruncăm
2). să împodobim orașul cu ele, făcându-l, astfel, mai frumos, mai plăcut ochilor și sufletului nostru, pe când vom avea voie să ne plimbăm, desigur, sub anumite reguli
Evident, am optat pt varianta 2). Dar, încă o dată, nu va fi niciun Festival al Florilor, nici acum, nici mai târziu, în 2020! Cu toată părerea de rău…”, a scris edilul pe Facebook.
Adică Horticultura oricum avea plantate florile „în perspectiva festivalului” și era păcat să le arunce. Ceea ce nu spune primarul Timișoarei este că societatea are un număr de opt florării în oraș și le-ar putea scoate oricum la vânzare, nu ar trebui neapărat să le arunce.
Are 8 florării, dar nu se cunosc încasările
Revenind la planurile pe 2020, Horticultura propune să planteze 56.000 de arbuști, 2.100 de arbori, 10.000 de trandafiri și 1.600 de conifere.
Vrea, de asemenea, să planteze „material dendrologic în containere, pentru a permite plantarea în orice anotimp al anului la locul definitiv, cât și amplasarea lor în locuri amenajate și suprafețe pavate din oraș”.
Pe lângă lucrările de întreținere, Horticultura vrea să cumpere utilaje și să amenajeze Aleea Ripensia și str. Cluj. Pe cele două străzi sunt prevăzute „lucrări de: desfundat teren, completat pământ și însămânțare de gazon rezistent la secetă”. Pe Aleea Ripensia ar urma să fie plantați și arbori pe aliniamente.
Toate aceste informații sunt cuprinse în raportul pe care societatea îl dă primarului Timișoarei pe anul 2019, deci implicit consilierilor locali și… timișorenilor. Numai că reprezentanții Horticultura nu spun și care a fost profitul sau pierderea societății, mai ales că unicul acționar este Consiliul Local Timișoara.
De altfel, anul acesta sunt avute în plan și „reparații și dotări cu mobilier pe rețeaua celor opt florării, aprovizionarea cu flori tăiate și plante de apartament care sunt cerute de către populația Timișoarei”. Cât încasează Horticultura de la cele opt florării nu știe nimeni…
Articole pe aceeași temă:
Trimite articolul
XDe cate ori ii vad, sunt precum furnicile.
Orice planteaza, arata bine.
Cand o sa plece robu de la primarie , orasul asta o sa fie in faliment complet , o sa fie dator vandut pana la a 7-a generatie de copii
De dragul curiozitatii … cum se calculeaza aceste ore? (cele pentru udat)
Suna ca si o mare paguba de apa, si nu foarte realist .. dar poate nu inteleg eu.
Cat despre freza de zapada … sunt convins ca nici eu, nici altii cetateni ai acestui oras nu au vazut macar acele freze :))
Poate doar pe tion – cand se discuta cum au disparut, sau de ce sunt nefunctionale.
866€ ora de udat. Faina afacere. Cred ca deschid si eu o firma de udat iarba! Daca ar exista si una de uscat iarba, as deveni miliardar ca Bill! Oricum, BRAVO!
-
Mult succes! La ce calcule faci tu,sigur ajungi in Forbes :)))
Hotincultura face treaba buna.
Panseluțe și lalele,ghiocei și dolarei
deci astia au udat mai bine de 4 luni incontinuu? :))) calcul simplu. 8760 de ore intr-un an. calculati voi. stiti vorba aia din batrani? fie roata chiar patrata, tot se mai intoarce odata! 🙂 abia astept
Traiasca familia Anheliuc ! What goes around comes around!