Spațiile verzi din Timișoara sunt împărțite de ani buni în patru zone: cea centrală și alte trei în restul orașului. Consilierii locali au aprobat, joi, proiectul privind achiziția serviciilor pentru întreținerea și amenajarea spațiilor verzi, parcurilor, scuarurilor, a spațiilor verzi și a sistemelor de irigare, întreținerea și amenajarea locurilor de joacă pentru copii și a canisitelor, efectuarea lucrărilor de tăieri de corecție, elagare și defrișare a arborilor de pe domeniul public. Cu un amendament: Horticultura se va ocupa de cele din zona centrală, fără să fie organizată licitație, pentru celelalte loturi urmând să fie pregătită o astfel de procedură.
Primarul Nicolae Robu a explicat că totul a pornit de la o sesizare a consilierului local independent Adrian Orza, fost viceprimar, însă Executivul PMT vorbește de mulți ani despre o astfel de atribuire directă către Horticultura, așa cum s-a făcut în cazul Societății de Drumuri Municipale.
„Noi am discutat subiectul acesta. Domnul consilier Orza a făcut o sesizare de ce nu se dă spre Horticultura, iar concluzia a fost ca lotul central să se dea către Horticultura și celelalte să facă obiectul unei licitații. Acum o luăm de la capăt și se votează practic amendamentul formulat după ce domnul consilier Orza a venit cu acea intervenție”, a spus Robu, în plenul de joi.
Proiectul a trecut fără probleme, astfel că întreținerea spațiilor verzi din zona centrală va fi atribuită direct societății Horticultura de îndată ce expiră contractul actual.
„Doar zona centrală va fi atribuită direct, se poate. Imediat ce expiră contractul, se face următorul, restul se vor scoate la licitație. Contractele existente continuă, se pot prelungi până la noi contracte”, a explicat edilul-șef.
Contractele actuale încheiate cu firmele Horticultura, Rogera și Green City au intrat în al cincilea an și expiră în iunie 2020 sau… când sunt gata fondurile.
Municipalitatea a atribuit serviciile de întreținere a spațiilor verzi în 2015. Cele patru zone din oraș au fost împărțite între Horticultura (zona centrală – n.r.), Rogera Prest Com (două zone – n.r.) și Green City (o zonă – n.r.). S-au pus la bătaie 160,5 milioane de lei, echivalentul a aproape 34 de milioane de euro. Ar fi trebuit să fie patru contracte subsecvente, pe câte un an, dar iată că s-a intrat în cel cu numărul cinci, care expiră în iunie 2020 sau când se termină fondurile, ceea ce se poate întâmpla oricând.
În 2015, contractul pentru zona centrală a fost de 61,04 milioane de lei cu tot cu TVA, adică peste 12 milioane de euro.
Zona centrală are următoarea delimitare: Calea Circumvalaţiunii – Calea Aradului – str. Aristide Demetriade – str. Mihail Kogălniceanu – str. Dacilor – str. Ştefan cel Mare – str. Pestalozzi – str. Ofcea – str. Daliei – str. Cornelia Sălceanu (Fagului) – str. Cluj – Bd. Eroilor de la Tisa – Bd. Victor Babeş – Bd. Mihai Viteazu – str. Virgil Madgearu – str. Alexandru Odobescu – Bd. 16 Decembrie 1989 – Bd. General Dragalina – Bd. Republicii şi Bd. Simion Bărnuţiu, inclusiv Calea Lugojului, până la ieşirea din oraş.
Vă reamintim, SDM, tot societate a primăriei, are monopol, tot prin încredințare directă, pentru întreținerea și reparațiile drumurilor, străzilor, podurilor, pasajelor și trotuarelor din oraș, dar și pentru străzile pietruite, semnalizare rutieră și întreținerea sistemului de management al traficului.
Articole pe aceeași temă:
Cu drag pentru Horticultura, dar nu se poate! Robu ar fi vrut monopol pentru parcuri pe modelul SDM
Citiți principiile noastre de moderare aici!