Într-o postare pe pagina sa de Facebook, consiliera locală PRO România Roxana Iliescu a criticat faptul că, potrivit rapoartelor economice, societatea municipală Horticultura SA este pe pierdere cu activitatea de administrare a cimitirelor din Calea Șagului și de pe Rusu Șirianu. Cel puțin, așa s-a întâmplat în fiecare dintre cele cinci luni de când societatea a preluat cele două unități.
„Echipa de incompetenți de la USR dă o nouă lovitură uneia din societățile municipiului, Horticultura SA! Societatea Horticultura SA, secția cimitire – cimitirul din Calea Șagului și cel din Rusu Șirianu – în gaură totală la capitolul eficiență economică! Raportul economic privind veniturile si cheltuielile de la înființarea acestei secții, septembrie 2023 și până în ianuarie 2024, transmis de departamentul economic membrilor Consiliului de Administrație, arată ceea ce era previzibil încă de la momentul dezbaterii proiectului de hotărâre susținut puternic de primarul Fritz și vicele Lațcău, respectiv faptul că veniturile societății sunt mult mai mici decât cheltuielile”, a scris Roxana Iliescu.
Cifrele
Consiliera locală PRO România prezintă și cifrele în baza cărora îi acuză pe Fritz și Lațcău că „au mințit, în stilul lor caracteristic, în acte oficiale!”. Cifrele citate de aceasta ar arăta astfel:
- septembrie 2023 total cheltuieli 64,656 lei / total venituri 12,955 lei;
- octombrie 2023 total cheltuieli 197,751 lei / total venituri 90,087 lei;
- noiembrie 2023 total cheltuieli 272,042 lei / total venituri 95,573 lei;
- decembrie 2023 total cheltuieli 230,517 lei / total venituri 67,912 lei;
- ianuarie 2024 total cheltuieli 143,485 lei / total venituri 88,452 lei.
Așadar, pierderea pe perioada septembrie 2023 – ianuarie 2024 ar fi de 553.472 de lei. Roxana Iliescu ține să menționeze și că, doar cu personalul nou-angajat, s-au cheltuit 511.786 de lei.
În comparație, consiliera locală amintește și de estimările prevăzute în documentele care au însoțit hotărârile de consiliu local prin care administrarea celor două cimitire a fost dată societății municipale. La încasări, potrivit Roxanei Iliescu, se vorbea de sume între 1.844.400 de lei pe an – asta însemnând 100 de înhumări la un tarif de 1.537 pe lună – și 1.970.400 de lei pe an – 100 de înhumări la tariful maxim de 1.642 lei pe lună.
Se mai estimau cheltuieli minime de 1.347.440 de lei pe an cu salariile celor 26 de angajați – la care se adaugă și cele ale paznicilor –, 130.900 de lei pe an (TVA inclus) cu investiții și reparații, 178.976 de lei pe an (TVA inclus) ca redevență ce trebuie plătită primăriei și 211.020 de lei pentru utilități.
„Total cheltuieli = 1.868.340 de lei, suma la care se va adăuga plata salariilor celor minim 14 angajati pentru paza sau contractul cu firma de pază. În concluzie, în realitate, societatea nu a realizat nici măcar într-o singură lună veniturile minime estimate de incompetenții de la USR!”, a conchis Roxana Iliescu.
Societatea dă vina pe investițiile necesare
Contactați de Tion, reprezentanții societății au spus că pierderile ar fi justificate de investițiile făcute, necesare, dar și de acțiunile de colectare a deșeurilor găsite în cimitire. Aceștia spun, totuși, că vor încerca să termine anul fiscal pe plus.
„Nu ne cerem scuze pentru că am efectuat investiții atât de necesare în primele luni de contract, investiții care au fost amânate și neefectuate de administratorul anterior. Aceste investiții au fost necesare pentru a putea aduce cimitirele la o stare de funcționare normală, în special Cimitirul Calea Șagului. Renovarea porților de intrare, refacerea sistemului electric ce reprezenta un pericol pentru vizitatori, refacerea sistemului de iluminat, renovarea magazinului, a clădirilor administrative și refacerea gardului adiacent Parcului Clăbucet sunt costuri pe care societatea noastră și le-a asumat pentru că scopul nostru este să îi servim pe timișoreni și să avem cheltuieli totale acoperite de venituri pe întreaga societate.
Horticultura este în proces de dezvoltare și diversificare a portofoliului de servicii pe care le oferă orașului, iar conducerea societății este hotărâtă să identifice soluții pentru ca aceste servicii să fie de calitate. Fiind o societate dedicată cetățenilor, scopul nostru este acoperirea cheltuielilor generale de funcționare și închiderea anului fiscal fără pierdere, ceea ce s-a și realizat în cursul anului trecut.
Ne-am asumat un contract de 5 ani pentru administrarea cimitirelor și le-am preluat într-o stare deplorabilă. Doar în prima lună s-au colectat peste 400 mc (18 camioane) de deșeuri pe care fostul administrator nu le-a debarasat corespunzător. Suntem mândri de reacțiile primite de la cetățeni legate de faptul că nu au văzut niciodată cimitirele atât de curate. Cu un cost total pentru debarasarea gunoiului de 127.000 de lei pentru primele 5 luni de contract (25 mii euro!), aceste cheltuieli vor fi diminuate în perioada următoare pentru că s-a ajuns la o stare de normalitate”, a transmis, pentru Tion, conducerea Horticultura SA.
Vă amintim, Horticultura a preluat în septembrie 2023 administrarea cimitirelor din Calea Șagului și de pe Rusu Șirianu. Acest lucru s-a întâmplat după ce, în mai multe rânduri, executivul primăriei s-a plâns de munca prestată de firmele care administrează cimitirele din oraș. Au fost ceva discuții și în ședințele de consiliu local, inclusiv Roxana Iliescu ridicând semne de întrebare. Vă amintim, de asemenea, că mai recent, pe 4 martie, a fost schimbat și directorul societății. Dan Rusu a fost demis, iar în locul său a fost adus Mircea Vancia, Erau invocate „viziunile diferite de abordare a managementului societății, respectiv a planurilor de dezvoltare strategică, care necesită un management financiar și operațional diferit”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!