Consilierii locali din Timișoara au aprobat marți, 30 ianuarie, proiectul privind „Aprobarea modalității de delegare a gestiunii activităţii de curăţenie a imobilelor în care îşi desfăşoară activitatea aparatul de specialitate al Primarului, a activităţii de curăţenie a Complexului Sportiv «Bega», Sălii Polivalente «Constantin Jude» – fostă Olimpia, a Stadionului de Rugby «Gheorghe Rășcanu» şi a WC-urilor publice din Municipiul Timişoara și atribuirea prin gestiune directă către Societatea HORTICULTURA S.A”.
Așadar, societatea care, teoretic, se ocupă de activitățile de „întreținere peisagistică”, va face curățenie în clădirile primăriei și în toaletele publice în următorii cinci ani, după cum a făcut și în ultimii doi și jumătate. Contractul în baza căruia se realiza acest lucru a expirat, de altfel, în urmă cu câteva zile, pe 26 ianuarie.
De amintit că, inițial, înțelegerea din 2016 era cu SDM. În 2019, însă, contractul a fost rupt în două. Partea cu curățenia în clădirile aparatului de specialitate și pe arenele sportive amintite a fost dat către Colterm, în timp ce partea cu WC-urile publice a fost cesionată către Horticultura. Din vara anului 2021, societatea din urmă a preluat tot contractul. Toate modificările operate asupra contractului din 2016 veniseră și cu „mișcări de trupe” între societăți, la fiecare schimbare fiind transferați și angajații dintr-o parte în alta. În ultimii doi ani și jumătate, însă, au mai fost operate doar modificări ale tarifelor.
Ce presupune contractul
Concret, potrivit anexelor, serviciile şi activităţile care fac obiectul delegării gestiunii se împart în trei categorii:
- Curăţenia în imobilele în care îşi desfăşoară activitatea aparatul de specialitate al Primarului;
- Curăţenia în incinta Complexului Sportiv Bega, în incinta Stadionului de Rugby „Gheorghe Rășcanu” şi în incinta Sălii Polivalente „Constantin Jude” – fostă Olimpia;
- Curăţenia WC-urilor publice aflate în administrarea Primăriei Municipiului Timișoara.
Pentru toate serviciile necesare, plățile vor fi făcute în funcție de facturile emise de Horticultura. Oferta financiară, însă, cuprinde niște estimări privind aceste costuri: aproximativ 6,7 milioane de lei cu TVA, adică aproximativ 1,35 milioane de euro, pe an. Aici au fost luate în calcul salariile angajaților, 15% pentru „cheltuieli indirecte” și o marjă de profit de 10%. Costul final, însă, poate varia în funcție și de alte criterii, precum organizarea de competiții sportive.
„Prețul contractului și al serviciilor de curățenie care se vor achita operatorului vor putea fi modificate, cu aprobarea Consiliului Local al Municipiului Timișoara, astfel încât să se asigure curățenia și întreținerea eficientă a imobilelor în care se prestează activitățile de curățenie, respectiv asigurarea furnizării/prestării serviciilor la nivelurile de calitate şi indicatorii de performanță stabiliţi prin contract, astfel încât să se realizeze un raport calitate/cost cât mai bun pentru serviciile furnizate/prestate pe perioada angajată şi asigurarea unui echilibru între riscurile şi beneficiile asumate de părţile contractante”, se mai arată în document.
Mai multe detalii privind delegarea acestor servicii puteți găsi pe site-ul primăriei, AICI.
Din toamna anului trecut, aceeași societate a preluat și administrarea a două cimitire din Timișoara, cele din Calea Șagului și de pe Rusu Șirianu. Potrivit datelor de pe listafirme.ro, societatea a înregistrat în 2022, anul ultimei raportări financiare disponibile public, o cifră de afaceri de 16,6 milioane de lei și un profit de 819.884 de lei, la un număr mediu de angajați de 200. Anterior, în 2021, cifra de afaceri era de 12,2 milioane de lei, iar societatea înregistrase pierderi de puțin peste un milion de lei, tot la o medie de 200 de angajați. Și mai în urmă cu un an, în 2020, cifra de afaceri era de 15,4 milioane de lei, profitul de 1,2 milioane de lei, însă numărul mediu de angajați era ceva mai mic, 188.
Pe aceeași temă:
FOTO. Horticultura s-a apucat de curățenie în cele două cimitire pe care le administrează
Trimite articolul
XFiecare face ce stie , nu ce ar trebui sa faca.
Familia Gaita se imbogateste mai mult cu ajutorul USR … Trist dar adevarat
-
m-am uitat in declaratia de avere a lui sorinel.
destul de multe cumparaturi a facut in perioada 2015-2019 (printre care 10.000 mp in ghiroda) :))) a fost o perioada buna pe vremea robului.