Primăria Timișoara (PMT) va concesiona două cimitire importante ale orașului către Horticultura S.A., una dintre societățile aflate în subordinea Consiliului Local, care se ocupă în principal cu întreținerea spațiilor verzi din zona centrală a orașului.
Astfel, pentru următorii cinci ani, Horticultura SA va prelua în administrare Cimitirul Șagului și Rusu Șirianu. Vă reamintim, proiectul a fost dezbătut de aleșii locali la ședința lor din 9 august, însă atunci nu a întrunit numărul necesar de voturi. De data aceasta a trecut cu 15 voturi pentru, 5 împotrivă și o abținere.
Până acum, cimitirele din oraș au fost administrate de operatori privați, însă și Horticultura este specializată pentru desfășurarea acestor activități. Societatea trebuie acum să obțină toate avizele ce decurg din contractul de concesiune. De asemenea, în urma unui raport de expertiză, Horticultura va achita Primăriei Timișoara o redevență anuală de 150.400 de lei. Mai mult decât atât, societatea va fi obligată să realizeze investiții de 110.000 de lei pe an în cele două cimitire.
Întreținerea celorlalte cimitire din Timișoara
Anul acesta, în aprilie, PMT a semnat un nou contract de administrare și întreținere pentru trei dintre cele șase cimitire din oraș: Cimitirul Calea Lipovei, Cimitirul Săracilor și Cimitirul Stuparilor. În noul contract au fost incluse un minim de investiții pe care trebuie să le realizeze firma câștigătoare în fiecare an, dar și indicatori de performanță.
Deși contractul de concesiune este unul nou, firma cu care acesta a fost semnat – DENISALEX SRL – s-a ocupat și în trecut de întreținerea acestor trei cimitire, până în toamna anului 2020. Cu această firmă, municipalitatea a avut mai multe procese, iar unii angajați ai primăriei s-au trezit cu plângeri penale, după ce instituția a refuzat să prelungească contractele.
La începutul anului 2020, Primăria Timișoara era dată în judecată de firma DENISALEX, pentru că reprezentanții societății considerau că vechiul contract ar fi trebuit încheiat pe cinci ani, nu pe trei ani. Noul contract are o valabilitate de cinci ani și „poate fi încetat unilateral de către Primăria Timișoara în cazul în care se decide atribuirea serviciilor către o entitate din sectorul public”, menționează reprezentanții PMT.
Citiți principiile noastre de moderare aici!