Directorul tehnic al Horticultura Silviu Hălmăgean a explicat pentru Tion că „nu este vorba de retragerea din vegetație, ci pur și simplu este un șoc termic suferit din cauza transportului din Olanda, deci practic este o reacție firească a plantării”.
Specialistul este de părere că stejarul își va reveni.
„Sunt semne că este în grafic. Îl ajutăm prin tratamente contra dăunătorilor, îl ajutăm cu stimulente pentru rădăcină, îngrășământ foliar radicular. Măsurile sunt aerarea solului în jurul lui, udarea constantă de fiecare dată când este nevoie”, a spus Hălmăgean.
Potrivit acestuia, perioada de plantare a stejarului este primăvara și toamna, optim ar fi februarie-martie. Stejarul a fost plantat în data de 19 mai.
„Am adus la cunoștința factorilor de decizie că este un pic în afara perioada de plantare, dar zicem că acest lucru nu va influența dezvoltarea lui. Una este uscarea și alta este veștejirea frunzelor”, a mai declarat directorul Horticultura pentru Tion.
În afara îngrijirii curente, Horticultura urmărește evoluția stejarului regal împreună cu specialiști de la Facultatea de Horticultură.
„Controlul de ieri a arătat niște semne îmbucurătoare, încep să se regenereze frunzele, ceea ce înseamnă că își revine, dar deocamdată suntem rezervați, așteptăm. Semnele de revigorare se vor vedea la toamnă, respectiv în primăvara următoare. Peste vară așa va arăta, aceasta nu înseamnă că este uscat. Cel de dinaintea lui, pe care l-am tăiat, era uscat”, ne-a mai spus directorul Horticultura Dan Lucian Rusu.
Stejarul are în jur de 20 de ani, potrivit furnizorului din Olanda.
Pe aceeași temă:
FOTO. Vizită istorică a Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române, la Timișoara
Trimite articolul
XSub pavajul din Libertatii este pus beton. Unde intra radacinile?
-
Exact, pe expertii de horticultura nu ii duce capul. In mod normal dalele nu se pun peste placa de beton, se face fundatie de pietris, tocmai ca apa sa se duca in sol nu ii canalizare.
-
Pavajul s-a pus la indicatiile lui Robu. Horticultura nu a avut nici un rol.
-
-
Banuiesc ca acolo unde erau si radacinile stejarului care a fost taiat.
-
Stejarul precedent nu a avut beton peste radacini.
-
Alte cuvinte cenzurate: spilhozen, 6 case, apa potabila, muncitor, ovina.
Cica udatul ajuta, asa se zice pe la tara. Mai ales imediat dupa plantare.
Ati salvat un stejar, foarte bine. Vedeti ca sunt sute de copaci plantati in ultimii ani care se usuca sau s-au uscat deja pentru ca Primaria nu-i uda. Cei care aveti asa ceva in fata casei/ blocului/ serviciului, udati-i va rog. Este seceta mare.
Domnule directorul Horticultura Dan Lucian Rusu.Ce ati facut ca ati salvat acest stejar.Eu care eram pregatit in cadrul primarie si in bugetul loc sa cumparam un alt stejar din Canada.Ca de acolo am un PARANDARAM mai substantiar decat cu asta din Olanda.Si Dumneavoastra nici una,nici alta vreti sa il salvati pe asta se poate asa ceva?
Doar de apa are nevoie , mai mari experți de la horticultura ar trebui sa știe ca plantele se pot planta in orice perioada a anului atâta timp cât sunt udați la 3 zile ,nu când este nevoie sau când sunt pe jumătate morți , stimulentele pt înrădăcinate se pun in momentul in care se plantează pomul. Oameni puși pe posturi in care nu au ce caută.