Primăria Timișoara (PMT) vrea să concesioneze două cimitire importante ale orașului către Horticultura S.A., una dintre societățile aflate în subordinea Consiliului Local, care se ocupă în principal cu întreținerea spațiilor verzi din zona centrală a orașului.
Pentru următorii cinci ani, Horticultura SA va prelua în administrare Cimitirul Șagului și Rusu Șirianu. Potrivit reprezentanților PMT, acesta este un proiect pilot care reprezintă „o premieră și o provocare pentru Horticultura”, având ca scop îmbunătățirea aspectului, curățeniei și serviciilor din aceste cimitire.
Până acum, cimitirele din oraș au fost administrate de operatori privați, însă și Horticultura este specializată pentru desfășurarea acestor activități.
„Mulți timișoreni s-au arătat nemulțumiți de modul deficitar în care au fost întreținute cimitirele. Am simțit de fiecare dată același lucru și sunt hotărât să schimbăm situația. Am ales această variantă, tocmai ca să putem îngriji cum se cuvine locurile de veci ale timișorenilor. Horticultura, compania municipală, a trecut în ultimul an și jumătate printr-un proces larg de reformă și modernizare. Rezultatele se văd în parcurile și zonele verzi îngrijite de aceasta. Consider acum că este pregătită să facă față unei noi provocări și să readucă aceste două cimitire la un aspect civilizat și demn”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.
Proiectul urmează să fie supus aprobării Consiliului Local, iar după aceea, Horticultura trebuie să obțină toate avizele aprobărilor ce decurg din contractul de concesiune. De asemenea, în urma unui raport de expertiză, Horticultura va achita Primăriei Timișoara o redevență anuală de 150.400 de lei. Mai mult decât atât, societatea va fi obligată să realizeze investiții de 110.000 de lei pe an în cele două cimitire.
„Administrarea parcurilor din zona centrală este o prioritate pentru noi, de la preluarea acestora. În urma rezultatelor bune obținute, ne asumăm o nouă provocare, aceea de a participa la acest proiect de preluare a două cimitire importante ale Timișoarei, în colaborare cu Primăria Timișoara”, a declarat Dan Rusu, directorul Horticultura.
Vă reamintim, anul acesta, în aprilie, PMT a semnat un nou contract de administrare și întreținere pentru trei dintre cele șase cimitire din oraș: Cimitirul Calea Lipovei, Cimitirul Săracilor și Cimitirul Stuparilor. În noul contract au fost incluse un minim de investiții pe care trebuie să le realizeze firma câștigătoare în fiecare an, dar și indicatori de performanță.
Deși contractul de concesiune este unul nou, firma cu care acesta a fost semnat – DENISALEX SRL – s-a ocupat și în trecut de întreținerea acestor trei cimitire, până în toamna anului 2020. Cu această firmă, municipalitatea a avut mai multe procese, iar unii angajați ai primăriei s-au trezit cu plângeri penale, după ce instituția a refuzat să prelungească contractele.
La începutul anului 2020, Primăria Timișoara era dată în judecată de firma DENISALEX, pentru că reprezentanții societății considerau că vechiul contract ar fi trebuit încheiat pe cinci ani, nu pe trei ani. Noul contract are o valabilitate de cinci ani și „poate fi încetat unilateral de către Primăria Timișoara în cazul în care se decide atribuirea serviciilor către o entitate din sectorul public”, menționează reprezentanții PMT.
UPDATE. Proiectul nu a trecut de CL
Proiectul prin care Horticultura SA se va ocupa de întreținerea celor două cimitire din oraș nu a obținut suficiente voturi în Consiliul Local Timișoara.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XAcum sa te ti flori! De ziua mortilor o sa trebuiasca sa mergem cu coasele sa mai rarim din ele.
Am apreciat mai ales mormintele infipte in alei sau in orice moc locusor. Eu zic sa foloseasca toate aleile. Sunt total inutile