Veste bună pentru proiectul Timișoarei pentru introducerea navigației pe canalul Bega. Așteptată a fi dezbătută și aprobată în ședința de guvern din această săptămână, Hotărârea prin care Ministerul Transporturilor urma să înființeze Regia Autonomă Administrarea Canalului Navigabil Bega, a declarat la Timișoara Ioan Deneș, ministrul Apelor și Pădurilor. Decizia ar urma să rezolve problema pentru ca „cetățenii Timișoarei să nu plătească înapoi banii către Uniunea Europeană”, după cum a declarat oficialul.
Conform lui Deneș, greșeala blocării proiectului este exclusiv a Primăriei Timișoara care „a pus căruţa înaintea boilor”.
„În problema canalului Bega, Timișoara a accesat banii europeni pentru realizarea serviciilor de turism, agrement, cum vreți să spuneți. În program am citit, am aflat că au fost achiziționate și șapte vaporașe în valoare de 2 milioane euro, valoarea proiectului fiind în valoare de șase milioane. Problema este că la acest proiect, investiție, s-a pus căruța înaintea boilor. Etapele corecte ar fi fost ca investiția să se deruleze normal: ca să faci agrement trebuie înființată o Administrație Fluvială, nu s-a întâmplat, s-au cumpărat vaporașele fără Administrație. Exista pericolul ca în iunie 2018 banii să fie returnați de către Consiliul Local către UE. Acest lucru mi-a fost adus la cunoștință la finalul anului trecut. Am înțeles că cetățenii trebuiau să dea banii de fapt înapoi și am început să căutăm soluțiile, să rezolvăm noi pașii ce trebuiau făcuți de cei care au scris proiectul, adică să înființăm Administrația Fluvială. Acum suntem în situația în care a fost întocmit proiectul de hotărâre de guvern, acesta a fost făcut de Ministerul Transporturilor, noi am avizat deja, sunt câteva observații, săptămâna viitoare va intra în ședința de guvern. Prin această schimbare, va avea loc o completare a domeniului de activitate la Ministerul Transporturilor, în așa fel încât să poată face Administrația pe canalul Bega, așa încât să nu fie returnați banii. Proiectul nu a intrat în dezbatere în această săptămână pentru că a mai fost necesară rezolvarea unor observații ”, a declarat Ioan Deneș.
Tot ministrul Apelor și Pădurilor a făcut o declarație care, dacă se probează, ar arunca vina situației în care ne aflăm exclusiv asupra autorităților. Deneș a declarat că Primăria Timișoara nu a făcut absolut niciun demers pentru rezolvarea problemei Administrației Fluviale până la jumătatea anului trecut. Mai mult, a anunțat că ar exista și documente în acest sens.
„Primăria nu a făcut demersuri până anul trecut la Guvern, există documente scrise”, a încheiat Ioan Deneș.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2042118″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!