Beneficiarul a organizat un concurs de idei dedicat studenților arhitecți, iar în juriu s-au aflat cinci membri: un arhitect de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism Cluj-Napoca, doi de la cea din Timișoara, arhitectul-șef al orașului Sorin Ciurariu și Sorin Guță, managerul Hotelului Continental. Au fost primite 19 proiecte concurente, din care a fost ales cel câștigător. Membrii juriului au transmis că au apreciat faptul că acest proiect s-a remarcat între toate celelalte pentru că a prezentat o imagine coerentă pentru scara orașului și pentru dezvoltările prevăzute pentru Timișoara. De asemenea, a propus o legătură directă cu Parcul Civic. Ca minusuri s-au remarcat modalitățile prin care se va putea realiza restaurantul la ultimul nivel al clădirii, respectiv porțiunile fantelor orizontale.
Planul Urbanistic Zonal pentru extinderea Hotelului Continental prin etajarea construcțiilor existente a fost întocmit de firma RD Sign în toamna anului trecut și intră acum în dezbatere. Certificatul de urbanism pentru PUZ a fost emis la sfârșitul lunii august 2018, iar soluția urbanistică propusă este fundamentată pe un studiu de oportunitate aprobat în octombrie 2018 de Primăria Timișoara.
„Prezenta documentație propune realizarea unei clădiri pentru servicii hoteliere, în completarea construcțiilor existente pe amplasamentul aparținând Hotelului Timișoara. Se propune valorificarea zonei Cetate, prin introducerea unui hotel de 4 stele care permite dezvoltarea socio-economică a zonei centrului istoric. Se păstrează astfel zonificarea funcțională existentă, cea de servicii. Extinderea hotelului se propune a se realiza peste sala de nunți existentă în partea sud-estică a terenului, fiind propus un regim maxim de S+P+14 etaje. Din punct de vedere al accesibilității pe sit, Inelul I de circulație rutieră reprezintă cea mai importantă cale de acces. Locurile de parcare supraterane și subterane se vor amenaja conform legislației în vigoare. Se vor respecta normele de igienă și prescripțiile PSI. De asemenea, racordurile și branșamentele la utilități necesare investiției propuse vor respecta proiectele întocmite de proiectanții de specialitate și legislația în vigoare”, se arată în PUZ.
Prin proiect s-au urmărit în principiu următoarele: realizarea unui corp de hotel, cu regim de înălțime similar cu corpul înalt existent, amplasat peste corpul aferent sălii de nunți existente; asigurarea funcțiunilor și a circuitelor funcționale în conformitate cu serviciile de patru stele; asigurarea utilităților necesare funcționării în condiții optime a investiției propuse; rezolvarea disfuncțiunilor existente.
„Corpul orizontal, lucrează la scara umană, pentru că face trecerea de la înălțimea parcului, la cea a corpului existent al hotelului. Este un element care mediază cele două zone, și care pe acoperișul său preia verdeața parcului, printr-o grădină semiprivată. A doua scară este scara orașului și este realizată prin corpul vertical. De-a lungul axei verticale, acesta este alcătuit din diferite secvențe funcționale. Cea mai de sus componentă, este o cutie detașată de restul corpului cu funcțiunea de restaurant, și care prin poziționare se relaționează cu skyline-ul Timișoarei. Ea oferă o priveliște amplă, și se relaționează cu principalele obiective înalte ale orașului. Din punct de vedere al materialității, acest corp presupune o textură diafană, dintr-o sticlă sablată în degrade. Deși rolul principal al obiectului înalt este acela de a se relaționa cu scara urbană, în felii orizontale, care articulează intersecția cu corpul orizontal dar și relaționarea cu clădirea existentă. Corpul ce conține restaurantul este detașat pentru a marca hotelul ca un punct de reper la nivelul orașului, dar și pentru a articula relaționarea cu corpul existent. Acest volum de sus este unul greu perceptibil ziua, prin textura sa diafană, însă noaptea el devine ca un far luminos pentru oraș”, mai scriu proiectanții.
Va fi și un etaj intermediar, între corpul de cazare și cel al restaurantului, care are rolul unui spațiu de belvedere.
Proiectanții susțin că au fost nevoiți să realizeze o serie de studii pentru soluția propusă, mai ales că hotelul se află la interferența dintre două zone istorice. Au făcut atât ridicarea topografică, cât și un studiu istoric și unul peisager, ultimul oferind recomandări în ceea ce privește eventualele măsuri care pot fi luate în vederea revitalizării Parcului Civic, astfel încât să poată deveni un pol verde al zonei, se arată în documentație. Parcul are deja un proiect de modernizare pregătit de primărie și urmează să intre în șantier chiar anul acesta.
„Aflat la interferența dintre două zone de protecție, ZCP 01 Cartierul Cetate, clasat ca ansamblu, totalizând 48,94 ha și ZCP 02 Parcul Civic, zonă cu caracter mixt (modern și istoric), totalizând 12,83 ha, Hotelul Continental negociază din punct de vedere urban cu țesut istoric, în partea nordică și cu cadrul natural în partea sudică și vestică. Regulamentul de urbanism pentru zona centrală, instituit prin PUZ aprobat prin HCL 52/1999, include parțial acest areal în zonele tampon ale zonei Cetate. Construcția efectivă a hotelului nu se suprapune cu zona tampon, o parte din parcajul suprateran fiind afectată de această zonă”, se mai arată în documentație.
Din punct de vedere juridic, terenul aflat în discuție este format dintr-o singură parcelă, fiind domeniu public în proprietatea Municipiului Timișoara, iar clădirile în proprietatea SC Continental SRL. Suprafața terenului este de 9.250 mp.
Timișorenii care vor să își spună părerea despre PUZ „Extindere Hotel Continental prin etajare construcții existente” pot trimite observații în scris, la Serviciul Centrul de Consiliere Cetățeni cam. 12 a Primăriei Timișoara sau pe adresa de e-mail dezvoltareurbana@primariatm.ro până în 28 februarie. Consultarea documentației poate fi făcută la sediul administrației publice, Direcția Generală de Urbanism și Dezvoltare Urbană – Biroul Avizare Conformități PUG/PUD/PUZ, et. II, cam. 213, din 4 februarie până în 28 februarie. Întâlnirea cu proiectantul va avea loc la camera 213 din primărie, în 19 februarie, între orele 14-15.
Hotelul Continental este una dintre cele mai reprezentative clădiri ale orașului, făcând parte din fondul construit al Bulevardului Revoluției din 1989. În prezent are 164 de camere și 115 locuri de parcare, iar prin extindere se propune mărirea capacității cu aproximativ 90 de camere, în total vorbindu-se de 244 de camere. Cât despre locurile de parcare, pentru clasificarea de patru stele se impun 102 locuri de parcare.
Construit la începutul anilor ’70, Hotelul Continental a fost conceput de la început ca reper urban al zonei, fiind construit într-un stil modernist purist, proiectat de arhitectul Gheorghe Gârleanu. Regimul de înălțime de S+P+M+12+Er a permis clădirii superioritatea în ierarhia volumetrică a zonei. În anii 1975 a avut loc o extindere a hotelului, fiind incluse terasa din spate și curtea de aprovizionare, pentru ca ulterior această terasă să fie închisă, pentru a suplimenta nevoia de spațiu interior. La începutul anilor 2000 Hotelul Continental trece printr-o etapă de reabilitare care implică ample operațiuni de amenajări interioare, dublate de câteva intervenții la nivelul fațadelor parterului dinspre cele două bulevarde.
Citiți principiile noastre de moderare aici!