Autorităţile timişorene se dovedesc incapabile în a rezolva o problemă reclamată de ani buni, şi anume cea a furturilor petrecute în mijloacele de transport în comun şi staţiile RATT. Mulţi călători evită să reacţioneze atunci când văd astfel de întâmplări pentru că se tem că vor fi ei înşişi atacaţi.
O cititoare ne-a scris pentru a ne povesti o astfel de întâmplare petrecută recent. Ne-a oferit şi semnalmentele hoţilor.
„Toți oamenii asistă fără a lua măsuri, de teama de a nu fi atacați de acești infractori (…) Un bărbat (aproximativ 30-40 ani, înalt, solid, ochi albaștri) și o femeie (45-50 de ani, solidă, roșcată, cu părul prins) au coborât din tramvaiul 8, în stația Sinaia. Tramvaiul mergea către gară. Au trecut pe cealaltă parte a stației, unde au deschis ghiozdanul unei fete în timp ce aceasta urca în tramvaiul 1, în direcția UMT. Aceștia nu au urcat în acel tramvai deoarece și-au dat seama că au fost văzuți şi au traversat, urcând în următorul tramvai care sosise în stație (tramvaiul 1, în direcția gară)”, a povestit cititoarea Tion.ro martoră la furt, care a dorit să îşi păstreze anonimatul din raţiuni de siguranţă.
Femeia vorbeşte despre nesiguranţa pe care o resimt călătorii şi le cere autorităţilor să ia măsuri.
„Aș dori să comunicați public ce se poate face în situațiile astea, pentru că ”feriți-vă de hoții de buzunare” este deja ficțiune. Oricui i se poate întampla într-o fracțiune de secundă. Nu este normal să mergi în mijloacele de transport în comun cu teamă și cu paranoia în privire. Este nevoie de camere video, de echipaje de poliție în fiecare stație sau de orice altceva care garantează siguranța publică. Nu putem trăi cu teama că lângă noi e cineva care ar putea să ne înfigă un cuțit”, ne-a mai scris cititoarea noastră.
Hoții preferă tramvaiele 1 şi 2
Am încercat să aflăm ce au făcut concret oamenii legii la acest capitol, mai ales că la nivelul Poliţiei Locale Timişoara, de exemplu, s-a înfiinţat un birou special care se ocupă de ceea ce se întâmplă în mijloacele de transport în comun.
„Polițiștii locali din cadrul Biroului Transport Urban, înființat în toamna anului trecut, au în primul rând ca atribuții depistarea și luarea măsurilor legale în cazul încălcării legislației referitoare la ordinea și liniștea publică, păstrarea curățeniei și a unui climat civilizat în mijloacele de transport în comun din municipiului Timișoara, având totodată și rolul de a preveni, prin prezența lor în uniformă în tramvaie, troleibuze şi autobuze, a acțiunilor persoanelor care intenționează să sustragă bunuri persoanelor care circulă cu mijloacele de transport și a celor care deteriorează, distrug aceste mijloace. Astfel, de la înființare, în toamna anului trecut, și până în prezent, polițiștii locali din cadrul Biroului Transport Urban au aplicat un număr de 3030 sancțiuni contravenționale pentru diverse fapte”, ne-au transmis oficialii Poliţiei Locale.
Pe lângă amenzi, reprezentanţii instituţiei susţin că au depistat opt personae suspectate de furt din toamna lui 2014 şi până acum.
„Polițiștii locali au depistat, reținut și predat polițiștilor de Poliția Municipiului Timișoara, pentru continuarea cercetărilor, un număr de opt persoane suspecte de comiterea infracțiunii de furt în tramvaiele 1 și 2, în special în Piața 700, Piața Traian, precum și în stația RATT Regina Maria. De asemenea, polițiștii locali din cadrul aceluiași birou au depistat un urmărit care avea pe numele său un mandat de executare a pedepsei pentru tentativă de tâlhărie, după ce a încercat să deposedeze prin violență de un telefon mobil un bărbat aflat în tramvaiul nr. 2”, au mai arătat reprezentanţii Poliţiei Locale.
Ei spun că, pentru mai multă eficienţă pe această linie, au iniţiat şi o întâlnire cu toţi factorii implicaţi, cu reprezentanţii RATT şi cei ai Poliției Municipiului Timișoara – Biroul Investigații Criminale, Compartimentul furturi din buzunare, specializat în instrumentarea infracțiunilor de acest gen.
Bineînţeles, Poliţia Naţională este cea care ar trebui să intervină în primul rând şi să le asigure siguranţa cetăţenilor. Hoţii se plimbă însă liberi, deşi plângeri pentru furt au fost cu zecile şi anul acesta…
„În primele 9 luni ale anului 2015, la nivelul municipiului Timişoara au fost înregistrate 63 de infracţiuni de furt din mijloacele de transport în comun pentru comiterea acestui gen de infracţiuni. Au fost cercetate şi reţinute pentru 24 de ore trei persoane” – aşa arată bilanţul prezentat de reprezentanţii IPJ Timiş.
Tion.ro a prezentat recent cazul unei femei tâlhărite în autobuzul de pe linia 28. A fost reţinut şi suspectul, un client mai vechi al oamenilor legii, dar s-a decis să fie cercetat în stare de libertate.
Alte articole pe aceeași temă:
TionTV: Barbatul care a talharit o femeie in autobuz este liber
Citiți principiile noastre de moderare aici!