Primăria Timişoara a semnat un protocol privind munca în folosul comunităţii cu Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Timiş. Acesta se referă la persoanele condamnate penal, la cei care comit infracţiuni minore, pentru că, în situaţia legislativă actuală, contravenienţii nu pot fi obligaţi să lucreze în folosul comunităţii dacă ei refuză acest lucru. Revenind la cei care pot fi obligaţi la muncă în folosul comunităţii sau cei în cazul cărora instanţa poate dispune opţional acest lucru, potrivit actualului Cod Penal pot efectua astfel de activităţi doar minorii, explică Mariana Drăgotoiu, şefa Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Timiş. Ea a precizat că, până în prezent, în perioada 2010-2011, au efectuat muncă în folosul comunităţii circa zece minori la nivelul judeţului Timiş. Unii au lucrat la azilul de noapte din Timişoara, de exemplu. Minorii se pot bucura de aşa-numita „libertate supravegheată”, pot face între 50 şi 200 de ore de muncă neplătită pentru comunitate. Poate fi prevăzută suspendarea executării pedepsei, sub supraveghere, și pot fi obligaţi opțional de către judecător la muncă în folosul comunităţii.
După noul Cod Penal, care ar urma să intre în vigoare în cursul anului viitor, vor putea munci în folosul comunităţii doar adulţii condamnaţi penal – nu toţi, depinde de faptă -, nu şi minorii care comit infracţiuni. În această categorie nu vor intra cei care comit fapte grave. Potrivit viitorului Cod Penal, amenda penală va putea fi „transformată” în muncă în folosul comunităţii neremunerată, deci această pedeapsă va putea fi suspendată dacă cel amendat va lucra. O noutate va fi şi amânarea aplicării pedepsei, în cazul unei persoane condamnate la închisoare, dacă instanţa dispune în acest caz muncă în folosul comunităţii, spune Mariana Drăgotoiu. Totodată, cei condamnaţi pentru infracţiuni minore îşi vor putea executa pedeapsa în comunitate, muncind, sub supravegherea Serviciului de Probaţiune. Statul nu va mai cheltui bani cu aceste persoane în penitenciare, iar acestea vor reprezenta o forţă de muncă ce va putea fi folosit gratuit de autorităţi.
„Pedeapsa nu trebuie să fie mai mare de 3 ani. Aici intră anumite infracțiuni. Vor fi furturile, condusul sub influenţa alcoolului, omorul şi vătămarea corporală din culpă, ne referim la accidente, infracțiunile legate de droguri, dacă nu este vorba de trafic, nu și tâlhăriile. Sub multe condiții care reglementează un anumit tip de infracțiune”, a explicat Drăgotoiu.
Persoanele condamnate penal vor putea munci la societăţile din subordinea Consiliului Local Timişoara, a precizat viceprimarul Adrian Orza. „Am purtat discuții, societăţile Retim, Drumuri Municipale şi Horticultura ar putea prelua aceste persoane care să presteze diferite activităţi, de la munca în parcuri până la deszăpezire și săpat canale. Suntem foarte interesați să primim aceşti oameni să lucreze”, a afirmat Orza.
Edilul a făcut apel la parlamentari ca, dincolo de multiplele lor preocupări, să se aplece şi asupra lucrurilor cu care autorităţile locale se confruntă zi de zi în teritoriu, cum ar fi distrugerea mobilierului urban, vandalizarea parcurilor şi a locurilor de joacă, distrugerea bunurilor publice, şi să iniţieze modificarea legislaţiei în domeniu, astfel încât cei vinovaţi să răspundă penal şi nu să fie doar sancţionaţi contravenţional.
Totodată, primăria va pune la dispoziţia Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Timiş un spaţiu, probabil un fost punct termic dezafectat al Colterm, care ar putea fi transformat într-un atelier de muncă în folosul comunității, unde ar putea fi dezasamblate obiecte electrocasnice sau electronice, printr-un proiect româno-olandez.
Citiți principiile noastre de moderare aici!