Consiliul Consultativ al Minorităților Naționale (CCMN) va fi un organism consultativ și este format din organizații ale minorităților naționale care activează în județ. Conform reprezentanților CJ Timiș, în noul consiliu „se vor aborda tematici de cultură, educație și formare, ocuparea forței de muncă și antreprenoriat, participare și activități de voluntariat, sport, sănătate și mediu, incluziune socială și susținerea familiei, probleme specifice legate de conviețuire și drepturi”.
Din noul organism fac parte Andrei Molnar (Uniunea Democratică Maghiară din România), Adrian Mirescu (Asociația Social Culturală a Romilor din Banat), Zlatiborca Marcov (Uniunea Sârbilor din România), Ioan Fernbach (Forumul Democrat al Germanilor din Banat), Vasile Șpilca și Gheorghe Hleba (Uniunea Ucrainienilor din România), Iasmina Glișa (Uniunea Bulgară din Banat), Niccolo Maso (Consulatul Onorific al Italiei la Timișoara), Luciana Frierdmann (Comunitatea Evreilor din Timișoara) și Stelian Toza (Societatea Makedon-Armână).
„Nu trebuie să uităm că județul nostru are o bogată istorie a unei societăți multi – și interculturale, ecumenice, tolerante și fraterne, o istorie amintind de coabitarea armonioasă a unei populații plurilingve și cosmopolite. Acesta a fost, de altfel, poate cel mai important atu al Timișoarei în lupta sa pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii și considerăm că în această perioadă, mai mult decât oricând, avem datoria să cinstim istoria noastră comună și să onorăm importanta distincție care ne-a fost acordată”, spune Alin Nica, liderul CJ Timiș.
Un reprezentant al CCMN va avea statut de participant cu drept de intervenție în plenurile Consiliului Județean când sunt proiecte legate de minorități. De asemenea, va putea face propuneri care să fie utile în viața comunităților minoritare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!