Dat fiind faptul că este weekend, oamenii nu au mai luat cu asalt numărul de urgenţe 112 pentru a anunţa că nu pot circula pe drumurile din Timişoara sau din restul judeţului Timiş. Potrivit Dispeceratului Serviciului Poliţiei Rutiere, situaţia este mult mai bună decât zilele trecute. O singură tamponare a fost semnalată până la orele prânzului în Timişoara. În Coşteiu însă, a avut loc un grav accident. Dimineaţă, la ora 7.30, o autoutilitară a lovit mortal un bărbat de 84 de ani din localitate care se deplasa pe marginea drumului.
„Poliţiştii au ieşit pe traseu şi verifică stadiul lucrărilor de deszăpezire şi curăţare a carosabilului, iar acolo unde vor fi descoperite neajunsuri, vor fi aplicate sancţiuni contravenţionale firmelor respective. Totodată, poliţiştii supraveghează traficul, pentru prevenirea accidentelor”, ne-a spus subcomisarul Petru Rumega, şeful Serviciului Poliţiei Rutiere Timiş.
Luni a nins mai puţin ca sâmbătă, iar firmele de deszăpezire din Timişoara au primit patru amenzi între 1.260 şi 6.000 de lei pentru că nu şi-au făcut treaba. Sâmbătă însă, până la orele prânzului, nu se dăduse încă nicio sancţiune contravenţională.
Potrivit Dispeceratului Serviciului Poliţiei Rutiere, la ora 11.30, pe drumurile naţionale din Timiş acţionau 40 de utilaje, iar pe cele judeţene 36 de utilaje. Aceiaşi reprezentanţi ai Poliţiei Rutiere susţin că, în Timişoara, Retim a ieşit pe traseu, în partea de nord a oraşului, cu şapte utilaje, şi tot cu atâtea au ieşit şi cei de la Drumuri Municipale, în zonele din partea de sud.
Care este situaţia pe teren? Multe drumuri din Timişoara sunt în continuare pline de zăpadă, iar circulaţia este îngreunată. Şi nu vorbim despre străzi secundare, între blocuri sau în cartiere rezidenţiale, ci despre arterele principale din oraş. Iar utilajele de deszăpezire sunt… o raritate. Autorităţile locale par depăşite de situaţie. Până spre seară, situaţia pe unele drumuri s-a mai remediat.
Cine ar trebui să se ocupe de deszăpezire în Timişoara?
Retimul trebuie să se ocupe de combaterea poleiului şi deszăpezirea drumurilor din zona de nord a Timişoarei faţă de canalul Bega, mai ales pe traseele mijloacelor de transport în comun, iar Drumurile Municipale de sudul oraşului – intersecţii, poduri şi artere principale, potrivit reprezentanţilor municipalităţii.
În caz de polei, reprezentanţii celor două societăţi trebuie să împrăştie nisip şi soluţie antiderapantă pe arterele de penetraţie în municipiu, pe marile bulevarde, pe traseele mijloacelor de transport în comun, precum şi în intersecţii şi la semafoare.
Autorităţile locale spun că dispeceratul pe perioada sezonului rece va funcţiona după cum urmează:
– în timpul programului de lucru al Primăriei Timişoara, la numerele de telefon 0256/ 408.439 sau 0256/ 499.212; (luni şi miercuri între orele 8.00-15.00, marţi între 8.00-19.00, joi între 8.00-18.00 şi vineri între 8.00-14.00);
– în restul perioadei la Poliţia Comunitară, la numărul de telefon 968
Pentru a sesiza probleme legate de drumurile din Timişoara puteţi suna şi direct la cei care trebuie să intervină, la: 0256/ 499.490 – Retim sau 0256/ 215.003 – Drumuri Municipale, în funcţie de zonă.
Reclamaţiile legate de drumurile naţionale şi judeţene pot fi făcute la 0256/ 215.052, numărul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoara.
Odată cu venirea ninsorii, creşte şi numărul de tamponări. În cazul accidentelor uşoare poate fi apelat numărul de telefon 0256/ 402.724.
Poliţiştii le recomandă participanţilor la trafic să circule cu atenţie sporită. „Având în vedere că vremea nu este favorabilă, îi sfătuim pe cetăţeni să-şi echipeze corespunzător autovehiculele, să se intereseze despre starea drumurilor înainte de a pleca în călătorie, să păstreze o viteză regulamentară, astfel încât să poată evita orice pericol, să conducă cu prudenţă şi să respecte toate regulile de circulaţie, astfel încât să nu fie implicaţi în evenimente rutiere. Totodată, numărul poliţiştilor de la Serviciului Rutier care sunt prezenţi în stradă va fi suplimentat, astfel încât traficul să se desfăşoare în condiţii normale, uneori fiind utilizate chiar şi girofarurile, pentru a-şi face simţită prezenţa şi pentru a atrage atenţia conducătorilor auto să fie vigilienţi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş, Emil Andrei.
C.C.
Citiți principiile noastre de moderare aici!