Icoana făcătoare de minuni şi salvatoare în vremuri de restrişte se află într-un pelerinaj mondial „De la ocean la ocean”, care a început în estul îndepărtat al Asiei şi se va opri la Fatima, în Portugalia, vizitând atât biserici ortodoxe, cât şi lăcaşe de cult catolice din diverse ţări.
„Tradiţia povesteşte că icoana Madonei Negre a fost pictată de însuşi evanghelistul Luca, care a pictat-o pe o bucată de lemn de chiparos luată din casa în care a copilărit Isus. Timp de 300 de ani ea ar fi stat la Ierusalim, apoi a fost adusă la Constantinopol, odată cu sfânta Cruce a lui Isus. Acolo un tătar a tras o săgeată în ea, care a trecut prin gâtul icoanei. Apoi icoana a stat vreo 600 de ani la Kiev, după care a fost adusă la mănăstirea de la Czestochowa (pe dealul Jasna Gora), unde se află şi în ziua de astăzi. În 1430 un soldat a vrut s-o taie cu sabia, însă după două tăieturi pe obrazul fecioarei, soldatul a căzut la pământ şi a murit. Atât împunsătura cu săgeata cât şi tăieturile cu sabia se văd până astăzi pe icoană. Faptul că ea este neagră se datorează funinginii din cauza celor multe lumânări aprinse în faţa ei”, amintesc reprezentanţii Bisericii Sf. Maria Regina Păcii din Timişoara, unde icoana va ajunge în data de 13 septembrie.
Sosirea acesteia coincide cu zilele de pregătire pentru aniversarea Adoraţiei Euharistice Perpetue din Biserica Maria Regina Păcii, constând în exerciţii spirituale de trei zile conduse de Pr. vicar Nicolae Ovidiu Teodorescu.
Şi Papa Ioan Paul al II-lea s-a dus în faţa celebrei Madone Negre de la Czestochowa pentru a se ruga la vizitele sale istorice în Polonia din 1979, 1983 şi 1991.
Czestochowa este unul dintre cele mai cunoscute locuri de pelerinaj din estul Europei. O copie a acestei icoane se află şi în România, la Cacica, loc de pelerinaj pentru dieceza romano-catolică de Iaşi.
Pelerinii se vor putea ruga în faţa icoanei Madonei Negre joi dimineaţa, 13 septembrie, între orele 9-16.
Citiți principiile noastre de moderare aici!