Un concept locativ total nou, cel al unor căsuțe dotate cu roți, a fost adus în premieră la Timișoara de cei de la Eco Tiny House, împreună cu Facultatea de Construcții din cadrul Universității Politehnica Timișoara. Căsuțele prezentate nu sunt rulote, sunt mul mai mult, sunt dotate cu tot ce are nevoie o familie mică, au baie, bucătărie, un minidormitor și pot fi conectate la utilități. Materialul folosit la realizare este lemnul au ușă de intrare, geamuri, nu e nicio diferență de proiectare față de o casă tradițională. Nu au fundație, au roți, putând fi mutate când este necesar.
Conceptul căsuțelor pe roți reprezintă un curent al libertății și simplității, un trend urmat de cei care își doresc să trăiască altfel, în căsuțe mobile, pe care le pot muta din oraș în oraș când își schimbă serviciul. Cele două modele prezentate studenților sunt diferite ca design, dar ambele sunt prevăzute pentru locuit permanent, fiind dotate cu bucătărie, living, baie, dormitor.
„Sunt mulți oameni, persoane fizice, care au fost interesate de acest concept. Noi nu vindem căsuțe, am dorit doar să le arătăm oamenilor că ceea ce produce ingineria civilă sunt proiecte diverse, actuale. Prin asemenea proiecte ieșim din context, acest nou stil de viață influențat de modul de lucru al multinaționalelor ne intră în ADN. Cu asemenea construcții putem ieși din context, avem un mod diferit de a trăi. Aceste case dau libertate, nu ai nevoie de autorizație de construcție, sunt omologate, au plăcuțe de înmatriculare ca și un număr de casă pe o stradă”, ne-a declarat Sorin Herban, prodecan al Facultății de Construcții.
Printre principalii vizați de prezentarea căsuțelor au fost chiar studenții facultății amintite. Ei au vizitat unitățile locative, după terminarea cursurilor. Herban ne-a declarat că se va încerca o continuare a colaborării cu constructorii acestor case, care vor deveni obiect de studiu științific și aplicare a unui concept eco total.
„Studenții au fost într-adevăr interesați, ei au venit ulterior. Noi vrem extinderea parteneriatului cu producătorii și să studiem care este eficiența energetică a conceptului. Vom putea realiza pe acest tip de construcții proiecte de diplomă. Vrem să vedem cum se poate face ca ele să fie total independente, vom monta panouri cu celule fotovoltaice. Vom face ceea ce se numește un calcul științific, o adaptare la schimbările de mediu”, a mai subliniat Sorin Herban.
Prețurile unor asemenea unități locative mobile sunt, în funcție de dotări și dimensiuni de aproximativ 16.000 – 20.000 de euro. Întrebat dacă se vede locuind într-o asemenea casă, prodecanul Facultății de Construcții a spus că ar fi un vis devenit realitate, dar nu în actualul moment.
„Eu de locuit e mai greu, avem trei copii, iar locul este cam mic. Dar sigur în 15 – 20 ani, după ce copiii își iau zborul, aș fi doritor să ies din Timișoara. Eu merg pe munte des, iubesc natura. Pentru mine ar fi un vis care îmi doresc să devină realitate”,a încheiat Herban.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”1914128″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!