1. Să mergem la patinoar!
Patinajul pe gheață este o activitate-simbol a iernii, fie că este vorba de o întâlnire romantică, fie de momente distractive petrecute alături de familie ori de prieteni.
2. Ne bucurăm de zăpadă: ne dăm cu sania, facem oameni de zăpadă, ne batem cu bulgări
Ore întregi de distracție, bine înfofoliți, le putem petrece în aer liber, dându-ne cu sania. O idee în plus pentru micuți: aceștia se pot costuma în ajutoarele Moșului: în elfi sau reni care se antrenează pentru a călători în jurul lumii în noaptea de 24 pe 25 Decembrie. Și dacă tot avem parte de zăpadă, ce poate merge mai bine decât o bătaie cu bulgări? Poate un om de zăpadă!
3. Decorăm o casă de turtă dulce
Pentru o după-amiază sau seară perfectă, petrecută în tihnă, putem construi o casă de turtă dulce și apoi să o decorăm cu tone de glazură, ciocolată și bomboane. Și aceasta este o activitate plăcută, indiferent de vârstă. Este ceva ce putem face pe cont propriu, pentru a ne relaxa, sau îi putem implica și pe copii – care cu siguranță își vor da frâu liber imaginației.
4. Facem ciocolată caldă cu bezele
Băutura perfectă în acest sezon rece nu poate fi alta decât ciocolata caldă cu bezele deasupra. O puteți savura uitându-vă la filmele preferate. Cele mai simple rețete le pot face și copiii, de la 0, sub supravegherea unui adult. Pentru prima dintre ele aveți nevoie doar de o lingură de cremă de ciocolată pe care să o puneți într-o cană cu lapte – totul vine pus 1 minut la cuptorul cu microunde, pe o treaptă medie. Voila! Nu trebuie decât să mai amestecați și să adăugați bezele. Pentru cea de-a doua rețetă aveți
nevoie de trei linguri de cacao și patru de zahăr – lăsați-i pe copii să le amestece și să aleagă dacă vor să adauge alte arome (puțină scorțișoară, nucșoară etc.). Într-un vas pus pe foc mic, adăugați 4 căni de lapte și amestecul pentru ciocolata caldă; amestecați până se dizolvă. Chiar înainte de servire, puteți bate amestecul cu un tel pentru a-i conferi o consistență specifică acestei băuturi.
5. Scrieți-i o scrisoare Moșului
Vreți să îi cereți un cadou special lui Moș Crăciun? Aveți o dorință secretă pe care vreți să i-o transmiteți? Sau poate pur și simplu vreți să îl salutați. O puteți face trimițându-i o scrisoare pe adresa lui oficială:
Santa Claus/Moș Crăciun
Santa Claus ’Main Post Office
Tähtikuja 1
96930 Arctic Circle
Finland
6. Ne uităm la filme clasice de Crăciun
Crăciunul nu ar putea fi complet fără vizionarea unor filme clasice. Puteți organiza chiar un maraton de filme de Crăciun la care să vă uitați cu familia și prietenii. Câteva dintre recomandările noastre:
- Seria Home Alone
- Shrek the Halls
- How the Grinch Stole Christmas
- The Polar Express
- Deck the Halls
- A Bad Moms Christmas
- Love Actually
- Angels in the Snow
- A Nanny for Christmas
- It’s a Wonderful Life
- The Santa Clause
- The Nightmare Before Christmas
- Die Hard
- Gremlins
- The Night Before
- Jingle All the Way
7. Citim cele mai frumoase povești de iarnă
Îmbrăcați în haine pufoase și călduroase, lângă șemineu, putem citi unele dintre cele mai frumoase povești de iarnă:
- Paddington – Dorința de Crăciun
- Surpriză de Crăciun pentru Findus
- Un Băiat Numit Crăciun
- Crăciunul lui Mog
- Cum a Furat Grinch Crăciunul
- Crăciun fericit, bunicule!
- Lama Lama de Crăciun
- Crăciunul Fermecat al Vulpiței
- Tărâmul de Basm al Iernii
- Cum a Salvat Felix Crăciunul
- Cronicile Crăciunului
8. Cântăm colinde de Crăciun
Alături de câțiva prieteni putem merge la colindat prin cartier.
9. Ornamente pentru pomul de Crăciun
Decorarea bradului de Crăciun este o altă activitate-simbol asociată cu această sărbătoare. Puteți petrece o seară plăcută făcându-vă propriile ornamente, adăugând o notă creativă și personală. De la globuri personalizate, în care putem pune fotografii cu familia, la ornamente făcute din fructe deshidratate sau ghirlande din globulețe – opțiunile sunt nelimitate.
10. Transformați-vă casa într-o țară a minunilor de iarnă
Creați-vă propriul tărâm al minunilor de iarnă mergând la cumpărături și alegând cele mai inedite ornamente. Desigur, pe unele dintre ele le puteți face chiar voi. Alegeți o tematică, dar și culorile care vă inspiră. Apoi, pornind de la acestea, amenajați scene de Crăciun. Nu uitați nici de exteriorul casei!
11. Găzduiți o petrecere de Crăciun
Adunați-vă alături de familie și prieteni pentru a sărbători sezonul rece. Pregătiți gustări specifice. Puteți alege și o temă. Una dintre cele mai distractive este cea a „puloverelor hidoase” – o petrecere la care fiecare invitat trebuie să apară cu un pulover de Crăciun cât mai exagerat.
12. Donați cărți, jucării, haine
Nu uitați nici de cei mai puțin norocoși. Mulți copii își petrec sărbătorile de iarnă singuri sau în condiții nu tocmai favorabile. Nu-i ignorați! Donați-le jucării, haine, rechizite sau cărți, pentru ca și ei să simtă puțin din magia sărbătorilor. Cu această ocazie, îi puteți încuraja chiar pe copiii voștri să se gândească la ce lucruri vor să renunțe pentru a-i ajuta pe cei nevoiași.
13. „12 zile de Crăciun”
Această activitate se bazează pe un cunoscut colind englezesc din sec. XVIII, „The Twelve Days of Christmas” („Cele 12 Zile de Crăciun”), ale cărui versuri sună cam așa: „În prima zi de Crăciun, sufletul meu pereche mi-a dăruit o potârniche într-un păr /În a doua zi de Crăciun, sufletul meu pereche mi-a dăruit doi porumbei și o potârniche într-un păr/ În a treia zi de Crăciun, sufletul meu pereche mi-a dăruit trei găinușe franțuzești, doi porumbei și o potârniche într-un păr” și tot așa, până în ziua cu numărul 12. Prima zi de Crăciun este reprezentată de data de 25 Decembrie, Sărbătoarea Nașterii Domnului, iar a 12-a zi, care încheie sărbătoarea Crăciunului, este în 6 ianuarie, odată cu Boboteaza.
Versiunea propusă de noi este perfectă pentru familii, colegi, prieteni, vecini. Nu trebuie să petreceți timpul alegând cadouri pentru cele 12 zile de Crăciun. Pentru fiecare zi venim cu o atenție accesibilă – mai ales dacă bugetul vostru de sărbători a avut de suferit din cauza scumpirilor de anul acesta.
Pentru cele „12 zile de Crăciun” voi sau copiii voștri puteți alege o persoană care credeți că ar avea nevoie de un plus de bucurie în acest sezon. Îi puteți oferi câte o surpriză în fiecare zi sau le puteți pune pe toate într-un coș cadou – cu mesajul că zilnic trebuie să deschidă un alt cadou.
- Ziua 1: o lumânare parfumată
- Ziua 2: un suc
- Ziua 3: turtă dulce
- Ziua 4: șosete călduroase
- Ziua 5: chipsuri
- Ziua 6: un ornament special
- Ziua 7: o carte
- Ziua 8: popcorn
- Ziua 9: un balsam de buze
- Ziua 10: mănuși
- Ziua 11: ciocolată caldă
- Ziua 12: bețișoare parfumate
14. Organizați un eveniment „Secret Santa”
O altă activitate pe care o puteți face alături de familie, prieteni sau colegi: Secret Santa constă în oferirea incognito a unor cadouri: nimeni nu trebuie să știe de la cine provine darul primit. Pentru aceasta, treceți numele tuturor pe bilețele și organizați o extragere. Acest pas poate fi făcut și on-line, urmând ca fiecărui participant să îi fie distribuit numele persoanei căreia trebuie să îi cumpere un cadou. În funcție de grupul cu care organizați un astfel de eveniment, puteți impune și reguli; de exemplu: „fără cadouri peste 100 de lei” sau „oferiți doar cadouri handmade”.
15. Interviuri cu familia
O bună metodă de a vedea ce a însemnat pentru fiecare membru al familiei anul care tocmai se încheie este organizarea unor mini-interviuri, care la final pot fi vizualizate chiar în noaptea de Anul Nou. Pentru această activitate, luați-le interviuri video membrilor familiei. Peste ani și ani le puteți revedea – împreună sau separat…
Câteva dintre întrebări pot fi:
- Care a fost cel mai bun lucru care ți s-a întâmplat în anul 2022? Dar cel mai dificil?
- Care este cea mai mare reușită a ta, din acest an, la școală? Care e profesorul tău preferat?
- Ce ți-ai dori cel mai mult să faci anul viitor?
- Cum crezi că vei fi ca adult? Ce vrei să te faci când ești mare? Te gândești la cum va arăta familia ta?
- Ce apreciezi cel mai mult la sora ta/fratele tău (modificați după caz)?
- Ce ți se pare că face mami toată ziua? Dar tati?
16. Numărătoarea inversă!
Pentru Revelion, vă propunem un joc care poate fi adaptat foarte ușor în funcție de grup. Aveți nevoie de baloane, un marker și bilețele cu activități (de exemplu: „ora cocktailurilor”, „jucăm mima”, „cântăm colinde”, „niciodată nu am…”, „cine sunt?”). Stabiliți ora la care vreți să începeți – de exemplu, dacă începeți la ora 18, înseamnă că până la miezul nopții trebuie să pregătiți șapte activități, câte una pentru fiecare oră. În interiorul fiecărui balon se va afla activitatea care trebuie făcută în acea oră. Pe măsură ce orele se scurg și baloanele se sparg, prin această activitate veți avea deja asigurată distracția pentru întreaga seară.
Citiți principiile noastre de moderare aici!